Кадър Фейсбук Бойко БорисовЕвропейската комисия е тази, която трябва да

...
Кадър Фейсбук Бойко БорисовЕвропейската комисия е тази, която трябва да
Коментари Харесай

Борисов: Европейската комисия да не се опитва да ни прехвърля вина за ваксините

Кадър Facebook Бойко Борисов

Европейската комисия е тази, която би трябвало да понесе отговорност за забавените доставки на ваксини в страните-членки. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в Смолянско. Вчера страната ни, дружно с още пет други страни от Европейски Съюз изпрати писмо до Европейската комисия, в което изиска незабавна среща на върха поради разпределението на имунизациите.

Според Борисов не е редно Европейската комисия да трансферира виновност на обособените държавни управления поради проблемите към доставките на ваксини. Тъй като Европейската комисия е сключила договорите в реда на нещата е тях да питаме за забавянето, съобщи още Борисов. „ Аз им благодаря, че те организираха състезанията, само че аз желаех да се протоколира моето изявление по време на съвета, когато бяхме там, че желая да знам кой носи гаранциите.

Беше ми отговорено ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ Пожарна охрана ЛЕКАРСТВАТА и Европейската комисия. Считам, че на симетричен принцип систематизиране на имунизациите на глава от популацията е най-справедливия метод. И в този момент да не се пробват да ни трансферират виновност. На нас, на всички страни, без да ни се дадат безусловно никакви данни, ни показаха съответните ваксини. Една, втора, трета, в този момент и четвърта. И ние сме поръчали от всички. От „ Астра Зенека “ са 4 милиона, само че от „ Пфайзер “ са 3 милиона и 900 хиляди.

С изключение на „ Модерна “ другите компании не си съблюдават договорите. Ние не желаеме нищо друго от Комисията, с изключение на да ни дадат това, което сме договорили. Ние сме работили постоянно дисциплинирано, тъкмо и ясно, в съотвествие с европейските правила, сподели Борисов. Борисов беше придружаван от министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов. Той напомни, че страната е поръчала от всички утвърдени в Европейски Съюз ваксини. Но графикът за доставката им не се съблюдава. Договорите обаче са подписани на равнище Европейска комисия и по тази причина тя би трябвало да носи отговорност, подсети здравният министър.

Спор в Европейски Съюз поради имунизациите Вчера няколко страни от Европейски Съюз, измежду които и България, се оплакаха, че дозите не се раздават заслужено. В общо писмо до Комисията и Европейския съвет водачите на Австрия, България, Латвия, Словения и Чехия, желаеха въпросът да бъде разискван на равнище Европейски съюз. По-късно към тях се причисли и Хърватия. Снощи от Европейската комисия излязоха със мнение, че имунизациите се разпределят съразмерно съгласно числеността на популацията. Имат се поради и епидемиологичните данни. Разпределението зависи от държавните управления на страните членки. Договорената политика от 27-те страни, разрешава на страните с по-тежка епидемиологична обстановка да получат достъп до повече дози. Очаква се казусът да се разиска на срещата на върха на Европейски Съюз, която е планувана за 25 и 26 март.
 



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР