Кадър БулфотоИнтересен феномен на имотния пазар.В страната цените на жилищата

...
Кадър БулфотоИнтересен феномен на имотния пазар.В страната цените на жилищата
Коментари Харесай

НСИ: Само във Варна цените на имотите падат

Кадър Булфото

Интересен феномен на имотния пазар.

В страната цените на жилищата порастват, само че във Варна е регистриран спад, който евентуално се дължи на свръхпредлагане поради презастрояването, а и на неналичието на интерес към града поради слабото икономическо развиване последните години. 

Възвращаемостта на инвестицията в морската столица също е ниско, поради ниските равнища на наемите и неналичието на търсене. 

3-стайни жилища в положително положение в централната градска част могат да се намерят елементарно даже под 400 лева на месец.

Цените на жилищата в София са нарастнали с двуцифрен % на годишна база през първото тримесечие на тази година, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ), съобщи Econ.bg.

Столицата е водач в страната по най-бързо повишаване на жилищните парцели с 11,6% на годишна база, като мощно порастват цените както на новите, по този начин и на старите жилища - надлежно 11,9% и 11,4%. Спрямо края на предходната година жилищата в София също регистрират устойчиво повишаване от 4,6%.

Стара Загора е на второ място по растеж на цените на жилищата през първото тримесечие, като те са се повишили със 7% на годишна база и с 3,4% по отношение на четвъртото тримесечие на предходната година. Русе също изпреварва останалите огромни градове. Цените там са нарастнали с 5,3% на годишна база, като растежът е още по-голям при старите жилища (6,5%), до момента в който при новите даже е регистриран спад (-0,9%). Само по отношение на четвъртото тримесечие на 2020 година жилищата в Русе са поскъпнали с 1,8%, като още веднъж скокът се дължи на повишението на цените на старите жилищни парцели с 2,8%, до момента в който новите жилища регистрират подобен спад.

В Пловдив цените на жилищата са се повишили с 4,3% на годишна база, като и тук наклонността е старите жилищни парцели да нарастват мощно (7,1%), до момента в който при новите ценовите нива остават съвсем непроменени (0,8%). На тримесечна база жилищата в Пловдив са поскъпнали с 1,5%.

Ситуацията с цените на жилищата в двата най-големи черноморски града у нас през първото тримесечие е била контрастна. В Бургас те са нарастнали с 4,9% на годишна база, до момента в който във Варна е регистриран спад от 0,4%. Така морската столица единствена измежду шестте най-големи градове у нас регистрира спад на цените на жилищата през първото тримесечие.

Общо в страната цените на жилищата са се нараснали със 7,5% на годишна база и с 3,2% по отношение на последното тримесечие на 2020 година, сочат още данните на националната статистика.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР