Кадър: БТВПроблемите са многопластови и за някои няма да ни

...
Кадър: БТВПроблемите са многопластови и за някои няма да ни
Коментари Харесай

Бербатов, Мартин и Стилиян: Проблемите са многопластови и за някои няма да ни стигнат 10 години да ги оправим

Кадър: БТВ

" Проблемите са многопластови и за някои няма да ни стигнат 10 години да ги оправим. Това считат претендентът за нов президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов и неговите другари и съидейници Мартин Петров и Стилиян Петров. Тримата дадоха изявление за БТВ и приказваха за цялата организация към събиране на нужните подписи за нов конгрес и по какъв начин настоящето управление прави всичко допустимо, с цел да осуети реализирането му, защото ги е боязън от смяната. Но Бербо е безапелационен, че по един или различен метод тя ще се случи.

“Аз съм тук непрекъснато. Радостното е, че всеки от нас си има път в живота, семейство. Дори и да не се чуваме, оставаме във връзка непрекъснато. Когато установим контакт, все едно не сме се чували от оня ден. Когато обща идея ни събере, се сплотяваме ”, стартира Бербатов.

“Направихме нещо, което различен екип или човек не е правил, когато би трябвало да се кандидатираш за нещо съществено като президентския пост на българския футбол. Обиколихме всичики тимове, нещо, което до момента не е правено. Благодаря на всички медии, които го отразиха. Всички видяха защо става въпрос. Няма какво да крием. Срещнах се с доста хора, по-късно приказвах и по телефона с тях, с цел да видя дали ще продължат да ни поддържат. 531 тима обиколихме. Събирахме ги на избрани места, с цел да е комфортно за всички. Събрали сме нужните по правилник подписи от 1/3 от клубовете - даже събрахме доста повече. Опитахме да ги внесем в деловотството на БФС, изпратихме юристите. Оказа се, че има “дезинфекция ”, която беше предвидима. Но ние живеем в съвременни времена и подписката бе готова по електронен път и бе пусаната. Тече период от 14 дни и БФС би трябвало да свика конгрес. Ако не го направи, съдът идва, с цел да ги накара да създадат конгрес, както е по легален път. Странното е, че хората, които одобряват тези документи си мислят, че когато ги отворят тогава тече срокът. Въпросът е, че ние сме го входирали, там е. Информирали сме и УЕФА, те знаят за протичащото се и чакаме БФС да направи конгрес, както е по правилник. Те непрекъснато го повтарят и ние действаме съгласно разпоредбите ”, добави Митко.

Стилиян Петров: Знаехме с какво се захващаме, само че желаеме смяна в българския футбол
Стилиян Петров: Знаехме с какво се захващаме, само че желаеме смяна в българския футбол
“Има хора, които споделят, че на тях им е оказван напън. И това е необичайно, тъжно и смешно, че такива страсти може да поражда нещо такова. Разбираемо е, тъй като някои от тях са в по-малки общини, подвластни са. Лидерът обаче не може да води със боязън. Хората, са избрали това управление да ги съставлява, а то ги заплашва. Събрали сме гласовете за конгрес, само че в това време хора от клубовете се свързват с нас и ни споделят, че ги натискат да подписват контрадекларация на това, което към този момент са подписали за нас. Ние сме създали това, което е законно и по правилник, а те желаят да го анулират с някакви листа. Явно става въпрос за хората, които сега управляват БФС. Защото ние сме от опозицията. В момента ни е елементарно да сме в съпротива, да подлагаме на критика, мъчно става, когато отидем там и би трябвало да свършим работа. В момента сме в по-изгодната позиция. Но с цел да се стигне до този миг е ясно, че тези, които не желаят да се направи конгрес, те сплашват хората. Като в едни забравени времена, които към този момент ги няма. Какво може да им създадат - нищо ”, продължи Бербо.

“Оттеглянето на оставката от Михайлов е персонален избор. Не може да го одобряваме като някакъв сюжет. Дори и да е бил, те са го написали и са го изиграли. За нас това не бе вярно след толкоз време да се върнеш и да си оттеглиш оставката. Това още повече сподели страха за тази смяна, която се задава. Дали през днешния ден или на следващия ден, дали ние или някой различен, само че смяната ще се случи. Ние постоянно споделяме на клубовете, че значимото е да се свика конгрес, а там те могат да гласоподават за който си изискат ”, добави някогашният нападател на Манчестър Юнайтед.

Мартин Петров: Не си вършим илюзии, няма да оправим футбола с вълшебна пръчица
Мартин Петров: Не си вършим илюзии, няма да оправим футбола с вълшебна пръчица
“Това, че софийските тимове не пристигнаха на срещите с нашия екип, също е техен персонален избор. Но да се върнем на най-важната тематика, че се прави всичко допустимо да не се състои конгрес и натискът, който се оказва върху тимовете. Прави се контрадекларация и това са обстоятелства, има хора, които могат да го поддържат. Подобно нещо се случва във всички общини. Надявам се още хора да покажат храброст и да разкрият какво се случва. Това е жестоко тъпчене на морала и закона. Ако би трябвало ще се свържем с прокуратурата, тъй като това граничи с закононарушение този напън ”, още веднъж натърти Бербатов.

“Знаем добре, че футболът не е в цветущо положение, с цел да не употребявам по-груби изрази. Виждате къде се намира клубният ни футбол, националните гарнитури в какво положение са, детско-юношеският ни футбол, откъдето сме тръгнали всички ние, къде се намира. Това е един от главните цели в програмата ни. Детско-юношеският футбол е преди всичко. Всеки приказва, всеки дава хрумвания, само че никой не излиза да каже: “Това съм замислил, това желая да върша ”. Ние не откриваме топлата вода, това, което желаеме да създадем, сме го видели някъде другаде. Категоризация на детско-юношеския футбол, отделянето на академиите от клубовете чисто юридически, с цел да може страната да оказва помощ. Това сме го видели на други места и се опитваме да го използван. Не цялото, тъй като нашата народопсихология е по-специфична и мъчно възприема новото. Но с хрумвания и разговор може и да стане. Всички сме се възхищавали на предишното потомство, само че в един миг всичко свършва. Те смениха Иван Славков-Батето, в този момент това свършва и ще почне другото. След нас ще дойдат други, по-късно трети… ”, показа още благоевградчанинът.

“Проблемите са многопластови и за някои няма да ни стигнат 10 години да ги оправим. В дестко-юношеския футбол ти би трябвало тъкмо такава стратегия за 10 години напред. Методика, която ще се спусне от БФС и ще се извършва от всички академии, ще има и финансова помощ по тази линия. Тези неща са измислени, само че би трябвало работа. Да, знам, че в този момент е елементарно да подлагаме на критика, тъй като сме в съпротива. Като влезем ние и работим, ще ни е още по-трудно, само че ние одобряваме предизвикването. Отговорноста пристигна нашето потомство да опитаме да дадем още повече на българския футбол ”, сподели още голмайсторът на националния тим.

Той бе запитан и по какъв начин счита да промени модела “бащица ” в българския клубен футбол.

“Никога не съм харесвал този термин “бащица ”. Грозен и противен е. Така се е работило в България, несъмнено по този начин и ще продължи, тъй като проблемите са многопластови. БФС би трябвало да е посредник и да пробва да оказва помощ, изключително на по-малките в аматьорските групи. Една от концепциите е, че професионалният футбол би трябвало да се отдели и Професионалната лига да си го управлява. А БФС би трябвало да се занимава с значимите неща като детско-юношеския футбол и националния тим. Навсякъде по света Професионалната лига управлява шампионата, само че тук не е по този начин. Отборите имат проблеми, които би трябвало да вземат решение, а най-големият от тях е с финансирането. Парите са доста значим фактор, футболът е бизнес. Ако можеше всеки тим да е като Лудогорец и да се самоиздържа, всичко щеше да е наред. Там са намерили някаква форма, усешна е. Участват в шампионатите, носят финанси и на другите тимове като вървят напред в Европа. Като се огледа обаче в по-долните групи, при по-малките тимове, там ситуацията е нетърпимо ”, е мнението на претендентът за президент на БФС.

“Много е значимо по какъв начин ще бъде извършен конгресът на БФС. Човекът (б.р. - който се включи по телефона в предаването) към този момент сподели по какъв начин през 2018 година конгресът е бил манипулиран и по какъв начин са се случвали нещата. Това би трябвало да се избегне. Журналистите би трябвало да участват. УЕФА и ФИФА си предават конгресите онлайн. Ще търсим подпомагане и от тях, да изпратят хора и да следят. Ако би трябвало, да помолят учтиво конгресът да се организира по този начин, както те го вършат. Това е най-важно. Но в случай че това не се случи по либерален път, с намерено гласоподаване, нищо няма да се случи. Кандидатът за президент, би трябвало да бъде позволен до залата, а не да бъде държан извън и да бъде унижаван. Той би трябвало да е вътре. Тарикатските номерца и ние ги знаем, и ние сме расли в тези времена ”, сподели още Бербо.

“Не желая да приказвам за политика. В общините, в които съм приказвал с представители на клубовете, не съм се интересувал кой е кмет и от коя партия е. Тази тематика не е настояща да я разясняваме. Да, нещата се преплитат на моменти, само че не това е най-важното. Държавата би трябвало да ни е сътрудник. И без нея ще се мъчим, само че с нея ще е доста по-лесно. Особено за детско-юношеския футбол. Там съм подготвен персонална до тракам от врата на врата. Ще търсим помощта на страната едвам когато си оправим къщичката в БФС. Тогава ще отидем и ще кажем: “Да, би трябвало ни вашата помощ ”. Където и да съм ходил да диря поддръжка, съм го правил намерено пред всички. Готов съм и отново да отида ”, показа Митко.

“Може да ни укоряват, че нямаме управнически опит, че съм се отказал от националния тим. Но никой от тях не ни е счетоводител, никой не знае по какъв начин си движим живота. Стилиян има фондация, аз имам фондация, ние знаем по какъв начин да делегираме отговорности. Така добиваме управнически опит. Той ще ви каже какво е приключил. Аз имам тапия за състезателен мениджмънт, в случай че и тези неща не са значими, да спрем децата да вървят на учебно заведение. След 15 години видяхме техния управнически опит до каква степен ни докара. Ние за 6-7 месеца направихме тактика. Не съм го направил самичък, ние сме цялостен екип ”, приключи Бербатов.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР