Кадър bTV: Министър Бисер Петков Всички пенсии ще бъдат увеличени

...
Кадър bTV: Министър Бисер Петков Всички пенсии ще бъдат увеличени
Коментари Харесай

Всички пенсии ще се увеличат с 3.8% от 1 юли 2018 г.


Кадър bTV: Министър Бисер Петков

Всички пенсии ще бъдат увеличени с 3.8% от първи юли 2018 година, стана ясно от думите на обществения министър Бисер Петков. Той изясни, че индексирането е несъмнено по швейцарското предписание, отчитащо растежа на приходите и на инфлацията. Така междинната пенсия от 350 лева ще нарасне с 13-14 лева, разяснява Петков в ефира на bTV.

Министърът разгласи още, че от 1 октомври тази година минималната пенсия става 200 лева Това, по думите му, ще засегне 824 хиляди пенсионери или 40% от всички. 724 хиляди души ще получават по-висока водеща пенсия, а пенсията за общо заболяване при 90% неработоспособност става 230 лева – приблизително към 16,67 лева

Новите пенсии ще се изплащат от 9 октомври, защото 7 октомври се пада събота.

По закон таванът на новоотпуснатите пенсии ще падне от 1 януари 2019 година, напомни още Петков. Това е обвързвано с друга смяна в пенсионната формула – отпадането на трите най-хубави години от последните 15 преди 1997 година в изчисляването на размера на пенсията. Докато работи това предписание се получават пенсии в доста огромни размери поради огромните флуктоации в приходите при започване на 90-те, сподели той. Косвен регулатор ще остане оптималният застрахователен приход и пенсията ще зависи от осигурителния принос, посочи министърът.

Петков обърна внимание и на тематиката за детските надбавки и компенсациите. Той разяснява, че компенсацията за гледане на дете през втората година на майчинството, което е закрепено на 340 лева, може да се промени и предстоят полемики. Една от концепциите е то да се понижи, като задачата е по този метод да се подтикват майките да се върнат на работа.

Министерството възнамерява увеличение и на паричния предел за приемане на детски надбавки. Идеята е да не се позволява отпадане на правоимащи поради нарастването на минималната заплата.

По отношение на промяната в ТЕЛК – „ тя е напът “, разяснява министърът. По думите му в концепцията за промяна заляга логиката здравното министерство да прави оценка болестта, а общественото да преценя до каква степен това заболяване води до функционални дефицити и пречи на човек да извършва работата си.

„ Няма да има зависимост сред комисиите – за в този момент те ще са независими и ще има два стадия на оценка”, посочи Петков. Той успокои, че измененията целят само да подобрят достъпа на хората до правата, което експертните решения дават, а не да оставят хора без ТЕЛК.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР