Качински предпазливо критикува концепцията на НАТО, която предполага първо предаване

...
Качински предпазливо критикува концепцията на НАТО, която предполага първо предаване
Коментари Харесай

Полша удвоява армията си. От какво точно се страхуват във Варшава – от „Вагнер“ или изборите

Качински внимателно подлага на критика концепцията на НАТО, която допуска първо предаване на териториите на врага и едвам по-късно тяхното освобождение. И дава да се разбере, че Полша разчита единствено на себе си за отбрана на източните си граници.

" През последните десетилетия постоянно, най-малко евентуално, регионите на изток от река Висла са били най-опасни и такива, които съгласно избрани концепции за източния фланг на НАТО е трябвало да бъдат изоставени, предадени на врага и едвам по-късно да има контраофанзива и тяхното връщане ", акцентира Качински.

Междувременно полските медии към този момент интензивно проучват вероятните сюжети за дейностите на " вагнеровците " против Полша.

Повечето специалисти и анализатори не имат вяра в сходно развиване на събитията, защото считат, че сходни дейности са безусловно безсмислени от позиция на Русия и Лукашенко.

От една страна, " вагнеровците " са прекомерно малко, с цел да причинят съществени проблеми на поляците. Дори в Беларус да се натрупат до 10 хиляди наемници на Евгений Пригожин, те няма да могат да завладяват даже един граничен град, да не приказваме за сухопътния така наречен Сувалкински кулоар към Калининградска област. С други думи, от военна позиция поляците не се опасяват от ЧВК " Вагнер ".

Също по този начин, като се има поради гореспоменатото, поляците считат, че сходни дейности ще бъдат безспорен идиотизъм от страна на Русия и Беларус, защото няма да имат никакъв боен резултат, само че активността им може да се схване като нахлуване против страна от НАТО и да предизвика война сред Алианса и Русия.

Затова изказванията с подмятания за провокации от страна на " вагнеровците " в Полша (особено в локалната опозиция) постоянно се възприемат в подтекста на идните през октомври парламентарни избори в страната. Смята се, че сходна пропаганда е доста удобна за ръководещата партия " Право и правдивост ", която под лозунга за " сближение на нацията към държавното управление в лицето на опасността от Изток " може да увеличи рейтинга си. Или даже да вкара изключително състояние и да отсрочи изборите (властите отхвърлят сходни намерения).

От друга не може да се твърди, че Варшава въобще не обръща внимание на тези закани.

На границата с Беларус се разполагат войски, а полският министър на вътрешните работи Мариуш Камински съобщи, че държавното управление може да вземе решение за цялостно затваряне на границата с Беларус, в случай че има съществени произшествия с присъединяване на наемници на ЧВК " Вагнер ". Министърът посочи, че в този случай други членове на НАТО - Литва и Латвия - също ще затворят границите си с Беларус. " Ако решим, че това е верният отговор сега, ще стигнем до цялостна изолираност на Беларус ", сподели Камински.

А полският министър на защитата Мариуш Блашчак съобщи, че Полша ще удвои числеността на армията си.

Преди това съветският президент Владимир Путин и беларуският му сътрудник Александър Лукашенко позволиха намесата на Полша във войната - в това число против Беларус - и " следствията " в този случай. Лукашенко пък позволи " екскурзия " на вагнеровците на територията на Полша.

В Полша обаче не имат вяра в сериозността на тези закани и ги възприемат като някаква осведомителна акция на Путин и Лукашенко за техни лични цели.

Освен това, в случай че тази опасност стане действителност, последствията ще бъдат непредсказуеми, защото това би било нахлуване против страна - членка на НАТО, настояват полските медии.

И напомнят, че в историята на Организацията на Северноатлантическия контракт член 5 от контракта, който гласи, че нападението против един член на НАТО е нахлуване против всички, е бил прилаган единствено един път - след терористичните офанзиви в Съединените щати на 11 септември 2001 година

Следователно дейностите на " Вагнер " в Полша биха представлявали опасност от директна война сред Русия и НАТО. На което, съгласно полските специалисти, нито Путин, нито Лукашенко ще се решат.

Според изказванията на Минск и Москва Варшава цели да си върне някогашните източни земи, които в този момент са част от Украйна и Беларус. Лукашенко, следвайки Путин, продължи да " раздува " тематиката за хипотетичните планове на поляците да анексират Западна Украйна. Лукашенко съобщи, че прехвърлянето на украински земи към Полша е недопустимо, " в случай че Западна Украйна изиска помощ, тя ще й бъде предоставена ".

Според него сега доста се приказва " за присъединение на Украйна към НАТО " на парче ", с цел да се откъсне по този метод Западна Украйна ".

Киев и Варшава към този момент неведнъж отхвърлиха проектите за въвеждане на полски войски в Украйна и за " присъединение " на Западна Украйна към Полша.

На фона на скептицизма по отношение на действителността на опасността за Полша от страна на ЧВК " Вагнер ", полските медии популяризират мнението, че изострянето на обстановката е преференциално на първо място за ръководещата партия " Право и правдивост ", която желае да ускори позициите си преди парламентарните избори през октомври тази година.

Според последните изследвания на публичното мнение ПиС има поддръжка от към 30 %, до момента в който опозиционната Гражданска платформа на някогашния министър председател Доналд Туск им диша във врата с 25-27 % от поддръжката на гласоподавателите.

Подкрепата за ПиС от дълго време е паднала под 40 %, а преди началото на предизборната акция тя спадна още повече, когато съгласно специалистите партията не е в положение да предложи нищо ново, с изключение на повишение на детските надбавки от 500 на 800 злоти.

Съмишлениците на Туск, въпреки това, дават обещание да обвържат минималната работна заплата със междинната, да опростят данъчното облагане на бизнеса, да заплащат в допълнение на бабите, които оказват помощ за развъждането на внуците, и да вкарат четиридневна работна седмица.

Селската партия и новата политическа мощ " Полша 2050 " на телевизионния водещ Шимон Головни печелят 10-13% от гласовете.

Крайнодясната " Конфедерация " има положителни шансове да влезе в новия Сейм - изследванията й дават 10 % от гласовете (това е единствената политическа мощ, която слага под въпрос помощта за Украйна във войната с Русия).
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР