Качеството на информацията е от съществено значение за способността на

...
Качеството на информацията е от съществено значение за способността на
Коментари Харесай

Медийна грамотност срещу онлайн дезинформацията, предлага Габриел

Качеството на информацията е от значително значение за способността на жителите да вършат осведомен избор за личния си живот и за обществата, в които живеят. Плурализмът изисква медиите да бъдат свободни, разнородни, самостоятелни, с цел да могат да извършват скъпата си роля на пазители на демокрацията.

Свободата на медиите и плурализмът са изложени на риск през днешния ден и споделена отговорност е да увеличим напъните си опазване на нашите демокрации , разяснява българският комисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел при откриването на Глобалния медиен конгрес в Бон, проведен от Дойче Веле. Форумът сплотява десетки водещи фигури от региона на публицистиката, цифровите медии, политиката, бизнеса, гражданското общество и университетските среди.

 Мария Габриел приканва за общ европейски метод против подправените вести
Мария Габриел приканва за общ европейски метод против подправените вести

Трябва да помогнем на публицистиката, която е стожер на демокрацията съгласно Габриел

Мария Габриел разяснява, че новите технологии са ускорили осведомителните потоци, което води до увеличение размера на наличието , само че не безусловно на неговото качество. Някои платформи са възприели функционалностите на медии и основават и популяризират наличие, само че от време на време без да възприемат и публицистичните рамки на медиите. Тази промяна е съдействала за утежняване на метода, по който се възприема публицистиката в държавите-членки.

Българският еврокомисар изяснява позитивната страна на цифровата промяна , като появяването на взаимната проверяваща журналистическа общественост, постоянно с високо качество, и на журналистически мрежи. Тази година ще бъдат стартирани три пилотни плана за качествена публицистика с общ бюджет от 2,2 милиона евро .

Новата стратегия " Цифрова Европа " , която Мария Габриел предлага, включва редица действия в поддръжка на медийния бранш .

 Дигиталното бъдеще на Луковит
Дигиталното бъдеще на Луковит

До този миг Европа няма ясна и безапелационна позиция

По отношение на дезинформацията онлайн, тя показа европейската тактика за битка с явлението, която се основава на необятно съдействие сред страните членки , онлайн платформите, рекламодателите, публицисти, медийни групи, проверители на обстоятелства.

" Онлайн платформите могат да бъдат употребявани за разпространяване на дезинформацията в подобен мащаб, скорост и точност, че нашите демокрации са изправени пред невиждан феномен . Да се усъвършенства прозрачността във връзка с произхода на информацията и метода, по който тя се основава, спонсорира и популяризира, да се предизвиква разнообразието на информация и нейната надеждност са наложителни за триумфа на тактиката ни детайли. Нашият европейски метод се състои в деликатния баланс сред софтуерния път напред и нужната отбрана на жителите ", съобщи българският еврокомисар.


" Репортери без граници " с паника за медийния климат в България

Натискът върху самостоятелните медии е последователен през последните 10 години, разясняват от Съюза на издателите в България

В по-дългосрочен проект, само че като ефикасен антидот против дезинформацията онлайн, Мария Габриел означи и повишението на медийната просветеност . Според нея това може да ускори устойчивостта на обществата към дезинформация, като разреши на читателите, слушателите и феновете да разграничат надеждни от несигурни източници на информация. В тази връзка комисарят насърчи страните членки да вкарат в просветителните си стратегии действия за медийна просветеност . По нейна самодейност ще бъде проведена също Европейска седмица на медийната просветеност.

" Изправени сме пред провокации, които могат да бъдат преодолени единствено посредством мултидисциплинарен метод. Публичните органи имат главното обвързване да обезпечат удобна среда за приобщаващи и плуралистични публични диспути. Медийните компании би трябвало да усилят напъните си за нововъведения и да продължат да се конкурират . Академиците могат да ни оказват помощ да разберем нововъзникващите логаритми и медийни екосистеми. Нямаме различен избор, с изключение на да работим дружно , да се измъкнем от нашата зона за комфорт и да изградим най-хубавите решения в общ интерес ", заключи българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.

 Проверявайте обстоятелствата - предлага групата на Европейска комисия за битка с подправените вести Обновена
Проверявайте обстоятелствата - предлага групата на Европейска комисия за битка с подправените вести

Европейска комисия ще има общ метод към подправените вести до 21 април
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР