Качеството на храните отново е сред актуалните теми на всекидневниците.

...
Качеството на храните отново е сред актуалните теми на всекидневниците.
Коментари Харесай

Производители крият за некачествени съставки в храните, Борисов забрани на ГЕРБ споровете с БСП за корупцията, Захариева вижда България като двигател...

Качеството на храните още веднъж е измежду настоящите тематики на всекидневниците.

" Има риск нови партиди яйчен прахуляк с фипронил да са достигнали страната ни. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов в Смолян на ревюто за редки породи животни в Родопите... Продължават инспекциите в българските производители на яйца и птичи артикули, само че към този момент няма установена приложимост на фипронил. Проверени са всички партиди полски яйца, за които е имало подозрения, само че пробите от тях са негативни. " - в. " Сега ".

" В отговоp на жypналиcтичесĸи въпpоc отноcно вероятни изненади c нови паpтиди яйчен пpаx c фипpонил, миниcтъp Поpожанов потвъpди, че тpябва да очaкваме сходни pиcĸове. Тeй обяcни, че инфоpмационната cиcтема сега " бълва ", непpеĸъcнато cе допълват данни от cтpани-членки за конcтатиpани паpтиди c яйчен пpаx. Товo, ĸоето полyчим, незабавно Агенцията по xpаните отива на мяcто във фиpмата-доcтавчик, с цел да cе идентифициpа кaкво има на cклад и какво е минало в pамките на пpоизводcтвото, поcочи миниcтъpът. Споpед него в Евpeпo пpоблемът е доста по-cеpиозен, " там доста яйца cа изяли "... " - в. " 24 часа ".

" Произведен в Румъния дезинфектант за пространства за кокошки-носачки с токсична съставна част, която прониква в снесените яйца, се оказа на трапезата на българските консуматори. Замърсеният с рисковия химикал половин звук яйчен прахуляк, импортиран от Германия, беше блокиран от Агенцията за сигурност на храните (БАБХ), само че по традиция служителите отхвърлиха да оповестят имената на компаниите, които са го употребявали за производството на сладолед и майонеза. " Представете си, че някой ресторант е напълнил фризерите си с небезопасен сладолед. Мълчанието на организацията значи, че той ще продължи да бъде предлаган на клиентите месеци наред ", разяснява обстановката шефът на асоциацията " Активни консуматори " Богомил Николов. Организацията стана известна с резултатите от лабораторни разбори на известни измежду българите храни като кисело мляко, сирене, масло, кашкавал, лютеница и други. Те демонстрираха, че редица български производители употребяват евтини заместители на обичайните първични материали за производството им, без да упоменават това в етикетите. Това не попречи на някои от тях да упрекват в същото известни западни производители на храни и питиета... " - в. " Сега ".

" Богомил Николов вижда в укриването на информация за рискови артикули и техните производители инстикт, който държавните институции са запазили от времената на комунизма. " Също както по времето на Чернобил, и в този момент в България считат, че криенето на информация е потребно за жителите. В свободните общества е тъкмо противоположното - говоренето за проблемите е наложителна част от тяхното решение ", счита шефът на " Активни консуматори ". Той напомня пресния скандал с разликите в наличието и в качеството на съставките на хранителни, хигиенични и козметични артикули, които някои мултинационални компании създават за Източна Европа. " В Словакия и други някогашни соцдържави локалните организации за надзор върху качеството на потребителските артикули показаха освен по-евтините заместители и по-ниските проценти на главните съставни елементи, само че и обществено назоваха фирмите, които си разрешават да наскърбяват по този метод източноевропейците, доверили се на продуктите им. Българската организация обаче още веднъж избра мълчанието. В България производители и търговци, които залагат на ниското качество и ниските цени като средство за трупане на облаги към момента имат всички шансове да са задържат на пазара и да преуспяват ", обобщава наблюденията си Богомил Николов. Шефът на " Кауфланд-България " Димитър Спасов е склонен с някои от изводите на " Активни консуматори ". " Миналата седмица прекратихме комерсиалните си връзки с прочут български производител на млечни артикули. Направените от нас лабораторни разбори на неговите сирена демонстрираха, че в тях се влага палмово масло. Мога да уверя клиентите на " Кауфланд ", че няма безусловно никаква разлика сред качеството и съставките в личните ни търговски марки, които продаваме в Германия и в България ", заявява Спасов. Мениджърът въпреки всичко признава, че в поверената му комерсиална верига се продават храни, които той в никакъв случай не би дал на децата си. (Бел.ред.- От " Кауфланд България " обявиха, че цитатът е неточен.) " Баничките ни, да вземем за пример, не се вършат с палмово масло, само че съдържат консерванти. Никой още не знае доколко това е небезопасно за здравето, изключително за здравето на децата ", прям е шефът на " Кауфланд-България ". Шефът на Националния съюз на градинарите Слави Трифонов показва друга опасност за здравето на българските консуматори. Според него, внасяните от Турция, Йордания и Египет плодове и зеленчуци се обработват с рискови пестициди и консерванти, с цел да могат да устоят дългото им превозване до България и Централна Европа... " - в. " Дневник ".

Неделните вестници наблюдават и разногласията сред ръководещи и съпротива за битката с корупцията.

" Освен че има паралелна страна, живеем и в два паралелни свята - на ръководещите и действителния, разгласи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Коментарът ѝ по време на националния съвет на партията, който единомислещо одобри плана за антикорупционен закон на левицата. " Говорили сме си за паралелната страна, която краде по самостоятелни експертизи 10 милиарда лева годишно от джоба на всеки българин. Само да напомня, че преизчислението на всички пенсии годишно струваше към 1 милиарда лева Помощта за децата с увреждания коства 70 млн. лева Виждате какво приказваме на фона на 10 милиарда ", разяснява водачът на Българска социалистическа партия. " Освен, че живеем в паралелна страна, сякаш живеем в два паралелни свята - на ръководещите и на действителния живот. Бих желала да ви изтъквам няколко неща единствено от вчерашния ден, с цел да видите двете действителности. Управляващите сутринта в Народното събрание: " Добрите вести бележат началото на новия политически сезон. Няма да отстъпим, както и до момента от политиките за очистване на неграмотността. Укрепването на публичния ред и сигурността не престават да бъдат измежду законодателните ни цели. Няма да си затваряме очите пред криминогенната конюнктура в страната ", цитира фрагмент от декларацията на Цветан Цветанов Нинова. Тя уточни, че на фона на картината, която е обрисувал Цветанов, вечерта в новините са съобщили за случай в Пазарджишко с 6-годишно дете, застреляло притежател на заведение; за татко, който се е дрогирал пред детето си в заведение; за експанзия в метрото на София; за търсене на двама маскирани и други... " - в. " Дневник ".

" Българска социалистическа партия не могат да простят на ГЕРБ транспарантното ръководство на всички равнища и европейските фондове, които получава страната ни, с помощта на доверието на европейските ни сътрудници към държавните управления на Бойко Борисов ", разгласи ръководителят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-шеф на партията Цветан Цветанов във Варна, където откри Лятната академия на младежкото ГЕРБ. " Българска социалистическа партия се провалиха тъкмо по тази линия - във всяко тяхно ръководство европейското финансиране стопира ", посочи Цветанов. На младите си съпартийци той изясни, че " ГЕРБ промени България за последните 10 години в положителен проект. Политическите ни съперници нямат смислени причини против политиката за хората, която организираме и против високия стопански напредък, който постигнахме. Другите партии нямат действителен политически живот ". По мотив на днешното съвещание на Националния съвет на Българска социалистическа партия за антикорупционния закон зам-.шефът на ГЕРБ разяснява, че " в случай че погледнете в този момент техните оферти, те са над 70% копирани от другия законопроект ". " За разлика от Българска социалистическа партия ние не желаеме да сътворяваме президентска република. Единственото свястно място за спор и надзор над изпълнителната власт е Народното събрание ", изясни Цветанов... " - в. " Сега ".

" Борисов забрани разногласията с Българска социалистическа партия към Закона за корупцията Без разногласия с Българска социалистическа партия за Закона за корупцията, една партия се прави оценка, когато е на власт, разгласи министър председателят Бойко Борисов във Варна на Летния университет, който провежда ГЕРБ. " Когато те бяха на власт одобриха закон, който оневинява тези, които правят нередности. А имаха два пъти късмет за различен. Не съм ги чул като в църквата - да влязат и три пъти да се отрекат от Сатаната. Не съм чул госпожа Нинова да каже - отхвърлям се. Така, че това им кажете, когато желаят да спорят ", продължи той пред депутати и младежите от партиите. " Хемус " е жизненоважна за нас, само че няма план отвън Правец. Правена е единствено до там. Сега за месеци вършим планове, които се вършат за години. Не може да нямаме автомагистрали и да вкараме ТОЛ системата. Железниците също имат потребност. Но слушам единствено въпроси за армията. Купихме най-скъпите и съвременни хеликоптери, " Спартани ". Модернизацията на армията ще погълне 10 милиарда, а железниците - 200 милиарда Всеки ден се палят локомотиви и местим хората. Нима това не е значимо, а единствено армията? Всичко е значимо ", отсече министър председателят. Нашите съперници обаче могат единствено да поръчва. Взели си влакове " Сименс ", карали ги три години, само че не платили. Искаха от нас да плащаме, само че ние го оспорихме ", разяснява министър-председателят... " - в. " Стандарт ".

Ролята на България в европейската политика също е измежду тематиките на всекидневниците.

" Екaтеpина Заxаpиева: Бългаpия е лидеp пpи фоpмиpането на евpопейсĸи политики В интеpеc на Бългаpия е да бъде в ядpото на Европейски Съюз и да yчаcтва aктивно в евpопейсĸите политики. Ocновните ни пpиоpитети cа членcтвото в Шенген и до кpая на годината да cме в чaкалнята на Евpозоната. Това коментиpа вицепpемиеpът и външен миниcтъp Еĸатеpина Заxаpиева, която е cpед леĸтоpите на деcетия Летен yнивеpcитет на МГЕРБ... " - в. " 24 часа ".

" Сред целите на външната ни политика е всички страни от Западните Балкани да станат членки на Европейския съюз, тъй като районът към момента не е постоянен, съобщи във Врана вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. това към този момент е и приоритет на Европа, добави министър Захариева... " - в. " Труд ".

" Екатерина Захариева акцентира пред младежите, че триумфите на държавното управление в лицето на премиера Бойко Борисов надалеч не се дължат единствено на финансовата дисциплинираност, която отрежда мощни позиции на страната ни в Европейски Съюз. " България се очерта като водач при образуването на европейската политика в три сфери ", уточни външният министър и се аргументира, отчитайки, че препоръчаното от министър-председателя решение по отношение на бежанската и миграционна рецесия стана основа на общата европейска политика за леговище. " След рецесията сред Русия и Украйна точно от София по времето на държавното управление " Борисов 2 " стартира нов интеграционен план за обща енергийна политика. България стана мотор и за одобряване на разширението на Западните Балкани като приоритет в европейската външна политика ", добави Екатерина Захариева. Тя съобщи, че за България е значимо Западните Балкани да бъдат част от Европейски Съюз. " Ако съседите ни са нестабилни, това отслабва и нашата страна ", стимулира се вицепремиерът и напомни, че единствено за година и половина позицията на министър-председателя Бойко Борисов за разширението е била възприета от всички страни в Общността. Външният министър сложи акцент и върху подписания двустранен контракт за добросъседство с Македония. " България сподели, че можем сами да решаваме проблемите със съседите си - без да се нуждае от медиатори или специфични представители, а с политическата воля на ръководителите на двете страни ", добави Екатерина Захариева. Тя съобщи, че опитите на някои национални политици да упрекват европейските институции за неуспехите си ускорява евроскептицизма, само че изрази убеденост, че и след Брекзит Европейски Съюз ще бъде по-силен, какъвто е след всяка рецесия. Екатерина Захариева напомни, че Министерство на външните работи разгласи конкурс за стажант-аташета, което дава късмет на доста младежи да вземат участие интензивно във външната политика на България... " - в. " Стандарт ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР