Качеството на атмосферния въздух е основен приоритет в областта на

...
Качеството на атмосферния въздух е основен приоритет в областта на
Коментари Харесай

Качеството на въздуха - основен приоритет по време на европредседателството

" Качеството на атмосферния въздух е главен приоритет в региона на околната среда по време на идното Българско председателство на Европейския съюз ". Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов на Форума " Чист въздух " на Европейската комисия, който се организира в Париж.

България ще подчертава на прехода към кръгова стопанска система, ефикасното потребление на ресурсите, устойчивия напредък и екоиновативните решения, изясни министър Димов.

Министърът посочи, че България ще бъде хазаин на идния Форум за екоиновации в региона на качеството на въздуха.

Този конгрес ще бъде опция за обмяна на опит и хрумвания. Освен това в изгода ще бъде, че на срещата ще може да се разяснява координирането на дейностите сред Европейска комисия, държавните институции, локалната власт, обществения бранш и бизнеса за решение на проблемите, свързани с качеството на въздуха, и понижаване на рисковете за здравето на европейските жители.

 Пращаме данни на евроагенцията за въздуха ни в действително време
Пращаме данни на евроагенцията за въздуха ни в действително време

От края на ноември


Форумът " Чист въздух " в Париж беше открит от Еврокомисаря по околна среда, морско дело и риболовство Кармену Вела . Той показа моментното положение и упоритостите на Европейска комисия за възстановяване качеството на въздуха и прикани държавите-членки, общините и районите да бъдат дейни в използването на ограниченията в тази посока.

" Качеството на въздуха е фундаментален тест за всяко общество, на който не можем да си позволим да се провалим ", съобщи комисар Вела. По думите на еврокомисаря, без значение неоспоримите научни данни за отрицателния резултат на нечистия въздух върху човешкото здраве и обвързваните с него високи здравни разноски , има и положителни вести - въздухът, който дишаме през днешния ден в Европейски Съюз, става все по-чист, а излъчванията на главните замърсители - спадат.

 Еколози раздават буркани с екологично чист въздух пред Съдебната палата
Еколози раздават буркани с екологично чист въздух пред Съдебната палата

Екологични организации завеждат групов иск против Следствен отдел към окръжна прокуратура поради неналичието на съответни и незабавни ограничения в битката с мръсния

Междувременно през днешния ден в центъра на столицата раздаваха " Зимнина за софиянци " под формата на екологично чист въздух , затворен в буркани. Това раздаваха пред Съдебната палата от Група за чист въздух. Зимнината е показана под формата на етикети за " Свеж въздух от Мусала ", " Био въздух от западните скатове на Родопите " , " Златен въздух от Трънския Балкан ", " Кристален въздух от Пирин планина ".

Днес представители на групата сезираха Апелативния съд в София с концепцията той да върне за разглеждане в Софийски градски съд искът им против общината за бездействието й във връзка с мръсния въздух. Ивайло Хлебаров от екологично съдружие " За земята " разяснява, че доказателствата за мръсния въздух се съдържат от измервателните станции в София , получени по Закона за достъп до информация от Изпълнителна организация по околна среда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР