Качеството и достъпността до здравни грижи трябва да бъде национален

...
Качеството и достъпността до здравни грижи трябва да бъде национален
Коментари Харесай

ББА: Дефицитите в здравния сектор могат да се преборят с достатъчно финансиране и здравна култура

Качеството и достъпността до здравни грижи би трябвало да бъде народен приоритет. Това съобщи адв. Свилена Димитрова, ръководител на Българска болнична асоциация (ББА) по време на отчитане на резултатите на програмата за обществена отговорност „ Забавно лято, грижовна есен “. Програмата се осъществя от фондация Bcause в съдействие с ББА и финансовата поддръжка на Филип Морис България. През есента на 2022 година бяха проведени прегледи от лечебни заведения от ББА за възрастни хора в 26 обитаеми места от тютюнопроизводителни райони.

По думите на адв. Димитрова от прегледите на възрастни хора в дребни обитаеми места ясно са доказани дефицитите в опазването на здравето у нас и се постанова изводът за незабавна потребност от повишение на здравната просвета в обществото и обезпечаване на добра финансова обезпеченост на опазването на здравето.

През предходната година бяха прегледани 1992-ма души, или с 40% повече по отношение на миналата година.

Данните демонстрират, че 1202-ма от прегледаните хора са ходили на доктор експерт през последната година, което са 60% от случаите. Установените случаи на болести по информация на пациентите и доказани с прегледите са 63%. В същото време откритите случаи на болести, неглижирани или нелекувани редовно от пациентите, са 588 – близо 30%. Това е доста повишаване спрямо миналата година, когато регистрираните сходни случаи от лекарите са били 8% от общия брой. Установени са 343 случая на болести, незнайни досега на пациентите.

„ Апелирам всички да отделят по един час веднъж в годината, с цел да посетят доктор профилактично “, приканва доктор Росен Разбойников, съдов хирург от МБАЛ „ Света София “. Той показа, че екипът на болничното заведение е бил доста добре признат в гоцеделчевския край и даже отвън програмата „ Забавно лято, грижовна есен “ неотдавна е направена доброволна организация за прегледи на нови 300 души от селата в района.

„ Благодаря на МБАЛ „ Света София “, както и на УМБАЛ „ Медика “ и МБАЛ „ Хигия “, и на техните екипи, които от страна на ББА потеглиха на път и одобриха задачата на плана на фондация Bcause и за своя персонална задача “, сподели адв. Свилена Димитрова.

Тя акцентира, че Българска болнична асоциация е дала своя принос за възстановяване на здравната система, само че значимата работа, която би трябвало да се свърши, изисква да се погледне  по-мащабно на проблемите в бранша. Според адв. Димитрова би трябвало да се работи за понижаване на броя на здравнонеосигурените лица и за по-добра здравна просвета на популацията.

През есента на 2022 година прегледите на възрастни хора в област Русе, Пазарджик и Благоевград се организираха в интервала 10 октомври – 3 ноември. Екипи от лекари експерти по гастроентерология, ортопедия, неврология, кардиология, офталмология, ендокринология, съдова хирургия, вътрешни заболявания посетиха следните население места: Бенковски, Чорбаджийско, Крумовград, Странджево, Стамболово, Силен, Шишманово, Караманци, Чакаларево, Абланица, Вълкосел, Кочан, Сатовча, Слащен, Хаджи Димово, Цар Самуил, Ясенково, Браничево, Никола Козлево, Черник, Нова Черна, Правда, Искра, Кубрат, Дулово и Окорш.

Предписани ограничения за предварителна защита от лекарите включват хранителен и двигателен режим, рехабилитация, профилактика, лабораторни проучвания. Сред предписани ограничения за лекуване са стационарно лекуване, оперативно лекуване, постоянно приемане на предписаните медикаменти от лекуващия доктор, промяна на досегашна терапия.

В село Черник лекарите са записали изострен инфаркт. Пациентката е била ориентирана за незабавна хоспитализация с реанимационен екип. В обитаемото място е регистрирано, че постоянно се неглижират по-сериозни здравословни положения.

В Кубрат е установено, че има доста неосигурени младежи, които не се лекуват навреме. В Окорш пациенти са споделяли, че нямат финансова опция да посещават болница.

“Забавно лято, грижовна есен ” се реализира в тютюнопроизводителните райони от 2015 година насам - Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен, от Фондация BCause с финансовата поддръжка на Филип Морис България като част от самодейностите на компанията за корпоративна обществена отговорност и световната й тактика за стабилно развиване. Освен здравни грижи програмата обгръща още и областите обучение и предприемачество.

От старта на програмата “Забавно лято, грижовна есен ” през 2015 година тя се реализира в 26 дребни обитаеми места в 11 общини от 5 тютюнопроизводителни района. 3 671 деца сред 7 и 14 година и 129 учители се включиха в Академиите. Проведени са 9792 медицински прегледа на възрастни хора, а над 300 екипа млади бизнесмени получиха образование и поддръжка за своите бизнес хрумвания. Досега в програмата са вложени над 1,3 милиона лв..

“Забавно лято, грижовна есен ” е притежател на редица влиятелни награди за цялостна корпоративна обществена отговорност и стабилно развиване, както и за принос в сферите на образованието, здравната грижа и поощряване на предприемачеството в България.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР