Качествата на двама български вратари, които са играли в известни

...
Качествата на двама български вратари, които са играли в известни
Коментари Харесай

Българските вратари Димитър Иванков и Здравко Здравков попаднаха в класация за най-добрите на този пост в турската Суперлига

Качествата на двама български вратари, които са играли в известни интервали от кариерата си в Турция, бяха оценени от уеб страницата neoldu.com, който прави ранглиста на всички на този пост.

Димитър Иванков е в топ 10, а Здравко Здравков е измежду местата от 11-о до 15-о. Юношата на Левски Иванков пази за Бурсаспор от 2008 до 2011 година, в който интервал печели купата. Общо за " зелените крокодили " има 90 мача и 6 гола. Преди това има три сезона в различен тим в страната – Кайзериспор. Здравков има много по-дълъг стаж – девет сезона с екипите на Истанбулспор на два пъти, Аданаспор и Ризеспор.

Материалът е озаглавен " 10-те най-хубави вратари за всички времена в Суперлигата ", като за №1 е посочен Фернандо Муслера. 37-годишният уругваец, прочут с прякора " дребния бобър ", пази за Галатасарай от 2011 година насам. Като аршин за попадането на имената на тези хора в класацията се взима под внимание приносът им за извоювана шампионска купа или купа на Турция. Поради тази причина Иванков е в топ 10, а Здравко Здравков е в идващите петима – от 11-о до 15-о място за играчи, които са помогнали на тимовете си решаващо, само че не са взели трофей.

" Те държаха отбранителната линия на своя тим. Много надарени вратари са излезли на сцената на Суперлигата. Всички имена в нашия лист са незабравими в историята на турския футбол. Опитните вратари подкрепяха своите тимове със спасяванията си, с водачество в сериозни моменти и постоянно играеха значима роля за достигането на тима до шампионската купа. Това са критериите, по които сме ги подбрали ", се споделя в информацията на медията.

След Муслера се подрежда легендата на Фенербахче и турския народен тим Рюстю Речбер, почнал в Анталияспор, стигнал и до Барселона. Трети е Волкан Демирел, също значима фигура за Фенербахче. Следват до топ 6 Клаудио Тафарел, Фарид Мондрагон и Доминик Ливакович, сега пазещ мрежата на Фенербахче. Останалите четирима в топ 10 са: 7. Оскар Кордоба, 8. немската легенда Тони Шумахер, 9. към този момент 69-годишният черногорец Зоран Симович и 10. Димитър Иванков.

За някогашния пазач на Левски и българския народен тим анализът споделя за триумфите му.

" Иванков, който стартира в Левски София, бе трансфериран в Кайзериспор през 2005 година след присъединяване в националния тим на България на европейското състезание по футбол през 2004 година Успешният вратар, който завоюва Купата на Турция с Кайзериспор през 2008 година, триумфира с шампионската купа в Суперлигата с Бурсаспор през сезон 2009-2010 година Иванков също по този начин притегли внимание с головете от дузпи, които означи през този интервал. Той се подреди на трето място в листата на голмайсторите на вратарите в света.  Българинът напусна Бурсаспор през 2011 година и мина в Анортозис Фамагуста (Кипър), където приключи кариерата си ", гласи публикацията.

Здравков е в компанията на локални митове като Шанвер Гьоймен и Йомер Чаткъч. Гьоймен е избавил 15 дузпи в кариерата си за тимовете на Алтай (Измир), Дарданелспор, Манисаспор, Коняспор, помагайки им да оцелеят в елита.

" Понякога по този начин се случва, че положителният вратар оказва помощ да оцелее на тим, който е по-слаб от другите. Нашите герои пред рамката като Здравко и Шанвер са образец за това ", добавя създателят.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР