Кабинетът започва борба с некачествените храни, като на днешното заседание

...
Кабинетът започва борба с некачествените храни, като на днешното заседание
Коментари Харесай

С глоби до 4 хил. лв. и наблюдаващ орган държавата ще се бори с некачествените храни

Кабинетът стартира битка с некачествените храни, като на днешното съвещание на Министерския съвет беше показан план на нов Закон за храните. Той ще бъде препоръчан на Народното събрание за гласоподаване, като задачата му е да се ускори контрола и да се увеличи сигурността на потребителите, оповестиха от държавната пресслужба.

С санкция или имуществена глоба от 2 до 4 хиляди лева ще се санкционират тези, които създават и продават храни в нарушаване на закона. Същата санкция ще се постанова и при потребление на добавки, ароматизанти и разтворители, които не са позволени при производството на храни или са в по-високи от избраните в европейските регламенти количества.

В проектозакона се регламентират общите и характерните условия към храните, които се пускат на пазара и условията към търговците от бранша.

Освен това е планувано да се сътвори Национален съвет по храните, който ще е непрекъснат съвещателен орган, координиращ държавната политика в бранш храни. В него ще са включени представители на всички заинтригувани страни.

Въвежда се регистрация на транспортните средства, които транспортират храни от неживотински генезис – брашно, самун, хлебни и сладкарски произведения и други На тях ще се слага стикер, като сходно нещо до момента имаше единствено при транспорта на храни от скотски генезис.

Правителството счита да вкара регистрация на обекти за произвеждане, преправка и дистрибуция на храни, като по този метод цели понижаване на административната тежест. За тях ще бъде основан обществен народен указател, който Българската организация по сигурност на храните ще поддържа на интернет страницата си.

С новия закон се не разрешава рекламата на генетично модифицирани храни и храни, за които има нормативно въведени ограничавания за приложимост от деца. Определят се изискванията и реда за осъществяване на действия по хранително банкиране и дарения с храни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР