Кабинетът в оставка Денков проведе извънредно заседание днес.Ето какви решения

...
Кабинетът в оставка Денков проведе извънредно заседание днес.Ето какви решения
Коментари Харесай

МС осигури 32 млн. лева за закупуване на 76 модернизирани вагона за БДЖ

Кабинетът в оставка " Денков " организира изключително съвещание през днешния ден.

Ето какви решения одобри Министерският съвет:

Отпускат се 154,6 млн. лв. безлихвен заем на НКЖИ за два железопътни плана

Правителството утвърди отпущането на безлихвен заем на Наказателен кодекс „ Железопътна инфраструктура “ в размер на 154 652 892 лв. без Данък добавена стойност. Средствата са нужни за продължение на строителните действия по плановете „ Модернизация на жп линия София - Драгоман - сръбска граница: жп сектор Волуяк - Драгоман, фаза 2 “ и „ Модернизация на жп линия София - Пловдив: жп сектор Елин Пелин - Костенец, фаза 2 “. Заемът се отпуска за период до 31.12.2024 година

Изпълнението на двата плана е почнало с финансиране от Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014-2020 и следва дейностите, които не са изпълнени в интервала на допустимост на разноските по оперативната стратегия да бъдат фазирани в Програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027 година До приключването на процедурите по фазиране на двата плана се постанова финансирането на строителните действия, надзора, отчужденията и археологията да се обезпечат от Държавния бюджет, като средствата ще бъдат възобновени след включването на плановете в ПТС 2021-2027 година

Отпускането на заема цели да няма спиране в строителството по двата основни плана, които са част от направлението сръбска граница-Драгоман-София-Пловдив.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството промени статута на парцел от обществена в частна държавна благосъстоятелност и дружно с още осем терена с обща повърхност 33 530 кв. м ги дава в благосъстоятелност на Столична община. Имотите се намират в регион „ Възраждане “ и ще бъдат употребявани за облекчаване на публични потребности от локално значение, свързани с реализирането на улици, инженерна инфраструктура и озеленяване.

Министерският съвет дава на Община Варна за ръководство Младежката площадка в Морската градина на град Варна. Имотът е обществена държавна благосъстоятелност и съставлява терен с повърхност 1590 кв. м и три здания в него. Намеренията на Общината са да трансформира обекта в ъгъл за отдих, обществени контакти и занимания на жителите и гостите на града, като преди този момент бъде осъществен главен ремонт на постройките и прилежащото пространство. Гражданите ще имат свободен достъп, а публичните мероприятия, които ще се провеждат на територията на Младежката площадка, ще са безвъзмездни за посетителите.

Кабинетът одобри решение за основаване на възмездно безсрочно право на градеж в изгода на„ Университетска доста профилна болница за интензивно лекуване „ Св. Иван Рилски “ ЕАД, за позитронно-емисионна томография към поделение по ядрена медицина “ в имот-публична държавна благосъстоятелност, находящ се в гр. София, регион „ Триадица “, ул.,,Св. Георги Софийски “. Реализирането на обекта, ще обезпечи възстановяване на действието на системата за оказване на болнична помощ в страната с фокус върху онкологичната болнична помощ.

Одобрено е присъединението на Национална агенция за приходите към Форума за данъчна администрация на Организацията за икономическо сътрудничество и раз

Със свое решение Министерският съвет утвърди присъединението на Националната организация за приходите към Форума за данъчна администрация (FTА) на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Форумът е основан през 2002 година и сплотява представители на данъчните администрации на 53 страни. Целта му е да усъвършенства успеваемостта, ефикасността и устойчивостта на данъчната администрация. Той дава опция за шерване на познания, осъществяване на изследвания и създаване на нови хрумвания и планове за възстановяване на работата на администрациите от целия свят.

Присъединяването на Националната организация за приходите към FTА е опция за шерване на експертиза, познание и опит от най-хубавите данъчни практики в света и е самопризнание за многогодишните старания на България да бъде благонадежден сътрудник в интернационалните ограничения против избягването на налози и отклонението от данъчно облагане. Участието във Форума за данъчна администрация е значимо и в подтекста на напъните на страната ни за пълноправно участие в Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Приета е Наредба за водноспасителната активност и обезопасяването на водните площи и басейните за публично прилагане

Министерският съвет одобри Постановление за приемане на Наредба за водноспасителната активност и обезопасяването на водните площи и басейните за публично прилагане.

Проектът на Наредба урежда публичните връзки, свързани с обезпечаването и организацията на водноспасителната активност, обезопасяването на водните площи и басейните за публично прилагане, като се показват кои са обектите, подлежащи на обезопасяване. Целта е запазване живота и здравето на хората и предварителна защита на водния травматизъм.

Регламентират се и условията, отнасящи се до устройството и оборудването на избавителните постове и избавителните станции, както и персоналната екипировка на спасителите.

Актуализират се условията към медицинските експерти и оборудването на медицинските пунктове. Дава се опция в медицинския пункт и в преносимите реанимационни екипи на водни площи и басейни за публично прилагане да работят освен лекари и медицински сестри, както беше все още, само че и фелдшер или лекарски помощник, акушерка и парамедик.

Наредбата регламентира и отговорностите на лицата, които посещават откритите водни площи, практикуват водни спортове и употребяват плавателни съдове и уреди с развлекателна цел. Регламентират се и някои характерни условия по отношение на организацията и осъществяването на водноспасителната активност и обезопасяването на водните площи при осъществяване на детски и училищен отдих и туризъм, за да се подсигурява запазване на живота и здравето на децата и учениците.

Правителството утвърди нормативни промени, касаещи издание на информация от Системата за електронни бюджетни разплащания

Министерският съвет одобри промените и допълненията на Наредбата за установяване на реда, метода, периодите и обсега на подлежащата на издание информация от Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА).

С измененията се обезпечава правда, гласност и цялостна бистрота във връзка с осъществените заплащания през системата. На всяко тримесечие на Портала за отворени данни ще се разгласява лист с информация за осъществените самостоятелни заплащания на стойност равна или превишаваща 5 000 (пет хиляди) лв., инициирани с бюджетни средства и финализирани в СЕБР А. Изключения вършат заплащанията за заплати и осигуровки, както и други заплащания към физически лица.

В Наредбата са посочени данните, които ще бъдат разгласяват, като е планувана анонимизация за обезпечаване отбраната на персонални данни.

Регламентирани са и данните за заплащания посредством СЕБР А, които не подлежат на издание, осъществени от избрани държавни институции и заплащания, съдържащи класифицирана, предпазена или конфиденциална информация.

България ще даде доброволна нецелева вноска за Програмата на ЮНЕСКО за незабавна помощ за Украйна

Министерският съвет утвърди план на съглашение за даване на доброволна нецелева вноска за Програмата на Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета (ЮНЕСКО) за незабавна помощ за Украйна в размер на 40 000 щ. д. (72 264 лева.). Необходимото финансиране ще бъде обезпечено от бюджета на Министерството на външните работи.

Основната цел на Програмата на ЮНЕСКО е да подкрепи Украйна за превъзмогване на отражението на съветската експанзия в сферите на активност на организацията - обучение, просвета, просвета, връзка и информация. До момента доброволни нецелеви вноски са създали множеството държави-членки на Европейски Съюз -Австрия, Белгия, Чехия, Кипър, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Полша, Словакия, Испания, Швеция. Мобилизирани са повече от 43 милиона щатски $ за осъществяване на съответни дейности на терен.

Извлечените поучения от предходни рецесии демонстрират, че културата, образованието и информацията имат значимо значение за удовлетворяването на първостепенните потребности на засегнатото от военни дейности население, за построяването на резистентност и подготовка за бъдещото възобновяване.

Координираната поддръжка в тази посока от страна на интернационалната общественост е нужна повече от всеки път. Чрез основаната Програма ЮНЕСКО способства за активизирането на такава поддръжка в помощ на украинското население. Подкрепата на България за Програмата на ЮНЕСКО за незабавна помощ за Украйна ще способства за способността на организацията да отговори навременно и дейно в своите области на деяние на предпочитаните потребности в и за Украйна в извънредно сложна и нестабилна обстановка.

Одобрен е планът на Споразумение за партньорство с Европейска комисия за образуване на осведомителни и информационни акции за въвеждане на еврото

Правителството утвърди план на Споразумение за партньорство сред Европейската комисия (ЕК) и Република България за образуване на осведомителни и информационни акции по отношение на въвеждането на еврото в страната в границите на европейската осведомителна и информационна тактика за еврото и Икономическия и паричен съюз. Министърът на финансите бе акредитиран да го подпише от името на Република България.

Споразумението за партньорство планува да се координират напъните на българските управляващи и Европейска комисия, с цел да се увеличи информираността на обществеността за действието на Икономическия и паричен съюз и на еврото, и да се способства за плавната промяна на валутата.

Съвместните действия могат да бъдат съфинансирани посредством съглашение за безплатни средства или да бъдат изпълнени от Европейска комисия, според от съществуването на бюджетни средства. Подкрепата на Европейска комисия посредством съглашения за безплатна помощ или директно осъществяване на дейностите не би трябвало да надвишава 50% от общите разноски, направени при осъществяване на националната тактика.

Подобни съглашения са били подписани и от другите страни в границите на подготовката им за присъединение към еврозоната.

Министрите на превоза на дунавските страни ще потвърдят уговорките за поддръжка на инфраструктурата на водния път

Правителството утвърди план на Заключения за ефикасната рехабилитация и поддръжка на инфраструктурата на водните пътища по река Дунав и нейните плавателни притоци. Предвижда се документът да бъде подписан от министрите на превоза на дунавските страни. Те ще се срещнат на 4 април 2024 година в Брюксел, в границите на форума „ Дни на свързването на Европа “, проведен от Европейската комисия в партньорство с Белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

България, Австрия, Хърватия, Германия, Унгария, Румъния, Словакия, Босна и Херцеговина, Молдова, Украйна и Сърбия заявяват продължение на съдействието за оптимално ръководство и възстановяване на изискванията за мореплаване и на наземната инфраструктура, както е планувано в Генералния проект за рехабилитация и поддържане на река Дунав и нейните плавателни притоци.

След одобряването на проекта през 2014 година над 75 милиона евро са вложени посредством съфинансирани от Европейски Съюз планове в границите на Механизма за свързване на Европа, националните оперативни стратегии, Инструмента за предприсъединителна помощ и Европейската капиталова банка.

Одобрени са промени в ценовата политика на летищата във Варна и Бургас

Министерският съвет утвърди нормативни промени, с които се вкарва нова ценова политика на летищата във Варна и Бургас. Концесионерът на двете летища е показал разбор, който демонстрира, че от 2020 година насам трафикът на летищата е доста по-слаб и възобновяване му след пандемията от COVID-19 е доста по-бавно от първичните прогнози. В допълнение към това, войната в Украйна също оказва неподходящо влияние върху активността на двете летища.

Концесионерът на двете летища е предложил ценова тактика, която да стабилизира и подтиква увеличението на пътническия и самолетен трафик в дълготраен проект. Стратегията включва актуализация на летищните такси на летищата във Варна и Бургас и въвеждане на Програма за стимулиращи отстъпки.

От 15 април 2024 година се усилва размерът на таксите за кацане, за паркинг при базиране, за обслужване на пасажери и за сигурност. Въвежда се нов тип такса сигурност за въздухоплавателни средства, които не транспортират пасажери. Подобен метод ще разреши на концесионера да обезпечи оперативните си разноски за употребата на двете летища, да поддържа високо качество на услугата, сигурност и сигурност, както и да извършва навреме плановете по утвърдената капиталова стратегия на сдружението.

Въвежда се и Програма за стимулиращи отстъпки, налични за всички ползватели на летищата. Отстъпките за авиационните оператори са избрани по справедливи критерии: брой отпътували пасажери в месеците отвън дейния сезон; нов целогодишен или сезонен маршрут, необслужван в миналата година; минимална периодичност и дълготрайност на опериране по маршрута.

С въвеждането на стимулиращи отстъпки се цели привличането на самолетни компании, разрастващи нови направления, което ще увеличи конкурентоспособността на двете летища и ще усъвършенства целогодишната съгласуваност. Стимулиращите отстъпки са одобрена процедура и се ползват на съвсем всички летища в Европейския съюз, както и на летищата в София, Пловдив и Горна Орях о вица.

Актуализиран е и размерът на такса „ прехвръкване ", която събира доставчикът на аеронавигационно обслужване в обслужваното въздушно пространство на Република България - Държавно дружество „ Ръководство въздушно придвижване ". Заедно с такса „ прехвръкване " се актуализира и лихвеният % за просрочено заплащане на аеронавигационните такси за 2024 година, избрани по реда, очакван в Регламент на Европейски Съюз.

Одобрена е разпоредба за таксата за битовите боклуци в общините

Правителството одобри „ Наредба за реда за правене и образеца на план-сметката за относимите разноски за осъществяване на дейностите по даване на услугите, за които се заплаща таксата за битови боклуци и за метода на пресмятане размера на таксата при използване на основите, планувани в Закона за локалните налози и такси “.

С приемането на Наредбата се регламентират ясни и унифицирани правила за използване на основите, от които всяка община може да избере, с цел да дефинира таксата за битови боклуци, тъй че да се реализира оптимално обвързване сред генерираното количество битови боклуци и дължимата такса за тях. Документът регламентира методите за установяване на таксата при всяка от признатите в Закона за локалните налози и такси основи, като са употребявани и формули за пресмятане. Също по този начин се унифицира и пример на документ, в който се показват нужните разноски за даване на услугите, като задачата е да се понижат случаите на включване на неприемливи разноски при определянето на таксата.

С приемането на Наредбата се реализира бистрота и гласност на включваните разноски при определянето на разноските в план-сметката, като е избран форматът на информацията и данните за таксата за битови боклуци, които общината би трябвало да разгласява на своята интернет страница за информация на жителите.

Наредбата регламентира типовете действия по даване на услугите, за които се заплаща таксата за битови боклуци, и относимите разноски на общината за осъществяването им. Изчерпателно се показват източниците на финансиране на тези разноски за оказване на услугите, които се дават от общините по отношение на ръководството на битовите боклуци. Изрично е регламентирано, че разноските, които се финансират от други източници, разнообразни от таксата за битови боклуци, се изключват от план-сметката при установяване на таксата за битови боклуци за разпределение към задължените лица.

Одобрени са 71,8 млн. лева спомагателни средства по бюджетите на МОН, МК и на общините

Със свое разпореждане държавното управление утвърди спомагателни разходи/трансфери по бюджетите на Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на културата (МК) и на общините в размер на 71,8 млн. лева

От тях 16,645 млн. лева са за нарастване на заплатите на помощник-възпитателите, като 16,631 млн. лева се дават по бюджетите на общините и 0,014 млн. лева по бюджетите на МОН и на МК.

За музеите, галериите, библиотеките и читалищата, финансирани по стандарти за делегирани от страната действия, в това число и за Регионален център за модерни изкуства „ Топлоцентрала ", са утвърдени 23,1 млн. лева, от които 18,4 млн. лева се дават по бюджетите на общините и 4,8 млн. лева по бюджета на Министерството на културата.

По бюджетите на общините се дават също и 32 млн. лева за нарастване на възнагражденията на личния състав в общинската администрация.

Допълнителните средства се дават по отношение на признатите разноски по централния бюджет за 2024 година за осъществяване на политики по член 1, алинея 5, т. 2.3, 5.1.1, 5.2 и 8.1.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година

Осигурени са близо 32 млн. лв. за закупуване на 76 осъвременени вагона за „ БДЖ-Пътнически транспорти “ ЕООД

Министерският съвет утвърди спомагателен финансов трансфер на „ БДЖ - Пътнически транспорти “ ЕООД в размер на близо 32 млн. лв.. Средствата са за доставка на 76 осъвременени пътнически вагона.

С новия преносим състав ще се обезпечи ефикасното осъществяване на графика за придвижване на влаковете и ще се минимизират закъсненията, подбудени от дефицит на влакове. Ще бъде предоставено и доста по-комфортно и безвредно пътешестване на пасажерите.

Мерките са в осъществяване на Програмата за ръководство на Република България юни 2023 година - декември 2024 година, раздел „ Транспорт и известия “. Средствата ще бъдат обезпечени за сметка на финансовите разноски по централния бюджет за 2024 година

Приет е редът за въвеждането в употреба на Автоматизирана осведомителна система за издаване на „ Синя карта “

Правителството одобри реда за въвеждането в употреба и потребление на Автоматизирана осведомителна система „ Платформа за произвеждане за издаване на позволения за престояване и работа “, така наречен,,Синя карта “.

Разработената осведомителна система ще обезпечи дигитализиране на процесите, свързани с издаването на разрешителни за престояване и работа на чужденците в Република България и ще понижи административната тежест за всички участници. Чрез нея ще се основат условия за електронен продан, проследимост, бистрота и ще се редуцира времето за обработката на документи. Основният фокус е подложен върху потребителя в центъра на административното обслужване.

Целта на Синята карта на Европейски Съюз е основаване на по-привлекателна и ефикасна общоевропейска скица за привличане на висококвалифицирани служащи от трети страни. Тя ще бъде главен инструмент, включващ по-бързи процедури, по-гъвкави критерии за банкет, както и по-широки права и улеснена подвижност в границите на европейската общественост.

Одобрени са промени в одобрените разноски по политики и стратегии по бюджета на Министерство на регионалното развитие за 2024 година

Министерският съвет утвърди вътрешнокомпенсирани промени в одобрените разноски по области на политики и стратегии по бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството за 2024 година

Промените се постановиха поради осъществяването на Инвестиционната стратегия за общински планове, утвърдена със Закона за държавния бюджет за 2024 година Министерство на регионалното развитие дава отговор за прегледа, утвърждението за финансиране, наблюдението и отчетността на всички общински планове, които са заложени в Приложение № 3 към закона, и за актуализациите през годината.

В министерството следва назначение на нови чиновници за новосъздадения отдел „ Общински планове и благоустройство “ към водещата капиталова дирекция за ръководство на програмата, чиито хонорари и дължими осигурителни вноски не са обезпечени с финансов запас. Затова с измененията по бюджета на Министерство на регионалното развитие се обезпечава финансов запас за подсилване и поддържане на административния потенциал на министерството посредством привличане и задържане на умел и дипломиран експертен състав.

Целта е да се обезпечи съответно възнаграждение и основаване на мотивация на чиновниците, с цел да се подсигурява качествено и срочно осъществяване на дейностите по финансирането на Инвестиционната стратегия за общински планове. Вътрешно преструктуриране е за оптимизация на работните процеси по администриране на размер нови задания се планува и за други дирекции в министерството.

Одобрени са спомагателни прехвърляния по бюджетите на общините за 2024 година

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни прехвърляния по бюджетите на общините за 2024 година за компенсиране на осъществените от родителите разноски за интервала от 1 януари до 29 февруари 2024 година за развъждане, образование и образование на децата, които не са признати в общински детски ясли или яслени групи в общински или държавни детски градини заради липса на свободни места.

Допълнителните прехвърляния са за други целеви разноски в общ размер на 2 286 746 лева и ще се обезпечат за сметка на плануваните в централния бюджет за осъществяване на политики в област „ Здравеопазване " по член 1, алинея 5, т. 3.3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година

Проектът на Постановление е квалифициран на съображение член 109, алинея 3 и по отношение на член 55а от Закона за обществените финанси, по отношение на член 1, алинея 5, т. 3.3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година, член 119, алинея 5 от Закона за здравето и член 1 О, алинея 3 от Наредбата за изискванията и реда за даване и погашение на средства от държавния бюджет за компенсиране на разноските, осъществени от родителите за развъждане, образование и образование на децата, които не са признати в общински детски ясли или яслени групи в общински или държавни детски градини заради липса на свободни места, призната с Постановление № 206 на Министерския съвет от 2023 година (обн., Дъждовни води, бр. 90 от 2023 г.).

Одобрени са спомагателни разноски и прехвърляния по бюджета на Министерството на здравеопазването

Министерският съвет на Република България одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски и прехвърляния по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2024 година в размер на 15 000 000 лева, за сметка на плануваните в централния бюджет за осъществяване на политики в област „ Здравеопазване " по член 1, алинея 5, т. 3.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година

Осигуряването на тези средства ще даде опция за организирането и провеждането на скрининг на болести, свързани с детското здраве и репродуктивното здраве на дамите - неонатален скрининг и скрининг на злокачествени новообразувания на шийката на матката.

Одобрен е план на интернационален контракт в областта на защитата

Министерският съвет на Република България одобри отчет за одобрение на план на интернационален контракт за Изменение и допълнение № 2 към Писмо с оферта и приемане на офертата (LOA) BU-D-SAB „ Самолети F-16 Block 70 и обвързвана с тях поддръжка “ (F-16 Block 70 aircraft and associated support)/ BU-D-SAВ LOA А2.

Предлагането на допълнения и промени към настоящи контракти по Програмата за задгранични военни продажби (Програма FMS) е общоприета процедура на Правителството на Съединени американски щати, когато се изискват корекции в тяхното наличие.

Предложеният план на контракт не трансформира цената на интернационалния контракт BU-D-SAB LOA „ Самолети F-16 Block 70 и обвързвана с тях поддръжка ", а планува разнообразни промени в неговото наличие (коригиране на стойности и пренасочване на средства сред обособени линии, смяна на транспортни кодове, уточняване на реда за даване на информация за идни доставки и други).

Одобрен е план на Закон за изменение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година

Със свое решение държавното управление утвърди план на Закон за изменение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година.

Необходимостта от измененията произтича от наредбата на член 107, алинея 14 от държавния бюджет за 2024 година, според която Народното събрание може да прави промени в Приложение № 3 към член 107, алинея 13 от същия закон. В това Приложение са избрани предпочитани планове по Инвестиционната стратегия за общински планове. Промените се оферират от Министерския съвет, въз основа на оферти на кметове на общини, в период до 31 март, до 30 юни и до 30 септември 2024 година

Промените в общинската Инвестиционна стратегия бяха направени от Министерството на финансите на съображение оферти на кметовете на общини. В рамките на избраните периоди, в Министерството на финансите бяха получени писма от кметове на 167 общини, с общо приложени 1062 броя оферти за промени в Приложение № 3 към член 107, алинея 13 от ЗДБРБ за 2024 година, които главно са за: подмяна на избраните в Приложението планове с нови такива (54 броя), за отпадане на избрани в Приложението планове ( 42 броя), за допълнение на избраните с Приложението планове с нови такива (673 броя), както и за смяна на параметрите на към този момент планувани в Приложението (293 броя).

Броят на плановете в Приложението се усилва с 631 плана, или от 1627 броя одобрените по Приложението планове в този момент стават 2258 броя.

Чрез програмата се подкрепя осъществяването на финансовата стратегия на общините за интервала 2024-2026 година Финансирането на плановете се прави на база подписани съглашения сред министъра на районното развиване и благоустройството и кметовете на съответните общини, със период на осъществяване и въвеждане в употреба до 31 декември 2026 година
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР