Кабинетът отваря набирателна сметка за изтребителите F-16Министерският съвет взе днес

...
Кабинетът отваря набирателна сметка за изтребителите F-16Министерският съвет взе днес
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Испански Eurofighter се включват в охраната на небето над България

Кабинетът отваря набирателна сметка за изтребителите F-16

„ Министерският съвет взе през днешния ден решение за основаване на набирателна сметка по плана F-16. Това ще разреши неусвоените в края на годината финансови средства да останат в Министерството на защитата. Те ще бъдат отделени от средствата, отпуснати с държавния бюджет. “ Това заяви министърът на защитата Димитър Стоянов, представен от Българска телеграфна агенция.

„ Това беше един от уговорките, който поех, когато встъпих в служба “, напомни министър Стоянов. Той акцентира, че разкриването на такава сметка е от изключителна значимост, защото в края на годината остават средства, които се връщат в държавния бюджет.

Второто значимо решение на кабинета за Министерство на защитата е да бъде разкрита сметка във Федералната аварийна банка на Ню Йорк. Целта е да бъде обезпечена рентабилност от предплатено импортираните 1,2 милиарда $ по контракта за изтребителите F-16 от 2019 година Министър Стоянов изясни, че има планове на две сходни решения от 2021 година и 2022 година, които заради преустановяване на активността на Народните събрания, са останали без последици. В резултат на това България е изгубила над 10 млн. $, заяви министър Стоянов. „ Това са обилни средства за Министерството на защитата и дават глътка въздух във връзка с модернизацията “, акцентира министър Стоянов. Решението на Министерски съвет е за откриване на сметката по интернационален контракт, който също би трябвало да бъде утвърден от Народното събрание.

Във връзка с решението за увеличаване на защитата на въздушното ни пространство от Военновъздушните сили на България, взаимно със сили и средства на Кралство Испания, министър Стоянов акцентира, че това е следващата задача по интензивен Air Policing, каквито се организират от 2016 година насам. „ Това е взаимно носене на дежурството по защита на въздушното ни пространство, не е единствено носене от испанските Военновъздушни сили. Практикували сме го и различен път, правено е с Испания и Италия да вземем за пример “, напомни министърът на защитата. Той заяви, че задачата ще се организира от 1 ноември до 23 декември, като испанските Военновъздушни сили ще вземат участие в нея с до 8 самолета Eurofighter.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР