Кабинетът одобри проекта за промени в Закона за защита на

...
Кабинетът одобри проекта за промени в Закона за защита на
Коментари Харесай

Кабинетът бетонира членовете на КЗК след сделката с Нова - slava.bg

Кабинетът утвърди плана за промени в Закона за защита на конкуренцията, с който се планува по-дълъг мандат за членовете на антимонополната комисия, дава се опция за повторната им избираемост и се основават условия за тяхната неотстранимост от постовете. Проектът бе направен от самата комисия и оповестен за публично разискване в навечерието на Коледа - на 21 декември. Днес кабинетът е дал зелена светлина на плана, като в решението, изпратено до медиите, не се показва никоя от значителните промени. Само се споделя, че с плана се вкарват две европейски наставления и че се цели "осигуряване на поредност и резистентност на национално равнище на правоприлагането на наредбите на Закона за защита на конкуренцията и правото на Европейски Съюз в региона на конкуренцията ".

Според в този момент настоящите текстове седем са членовете на комисията с мандат от 5 години. Предложението е да остават на постовете за 7 години и да могат незабавно по-късно да бъдат преизбирани. Ако измененията бъдат признати преди плануваните за 4 април избори, това значи, че сегашният състав на комисията може да си резервира постовете за още 7 години, защото мандатът им изтича през юни.

Една от четирите огромни работодателски организации - БСК, реагира при оповестението на плана, против късия период, изминал на 20 януари, за публичното му разискване. Аргументират позицията си с това, че законопроектът планува промени в съществени институти на конкурентното право като надзор върху концентрациите, стратегия за освобождение от наказания, събиране на доказателства, отминалост и други Допълват, че в края на годината бизнесът е по традиция претрупан и по този начин остават действително 2 седмици за образуване на позиция и даже изискваният по закон 30-дневен период за публично разискване в тази ситуация не е спазен, като се изключи че обгръща и интервалът на Коледа и Нова година.

Този състав на комисията взе редица противоречиви решения, измежду които възбраната на договорката сред "Еврохолд " и българските активи на ЧЕЗ, изменена по-късно на позволение след приключването на запис, в които с глас, мощно наподобяващ на този на премиера, се приканва за напън против кандидат-купувача. Също и недопускането на чешкия предприемач Петр Келнер да купи "Нова телевизия ", по-късно позволено на братя Домусчиеви, санкцията за "Хиполенд " по случай от компетенциите на друго ведомство и така нататък

Адвокат Христо Копаранов, експерт по конкурентно право, почнал кариерата си в Комисията за защита на конкуренцията, разяснява пред "Капитал ", че въпросните наставления, с които се стимулират измененията в закона, не се отнасят до мандата на членовете на комисията.

Срещу плана възразиха и от Сдружението за съвременна търговия, което сплотява множеството търговски вериги. Посочват, че в този му тип планът ще затрудни търговията на дребно и ще утежни бизнес средата.

В плана се основава нова глава "Нелоялни търговски практики по веригата за доставки на селскостопански и хранителни артикули ", която ще анулира сегашната "Злоупотреба с по-силна позиция при договаряне ".

Според Сдружението за съвременна търговия "неоснователно, нестимулирано и без каквато и да е предварителна полемика с сектора и заинтригуваните страни " се вкарват спомагателни сформира на нарушавания, които не съставляват нелоялни търговски практики според европейската инструкция и водят до "непропорционална интервенция в свободата на договаряне сред производители и купувачи на селскостопански и хранителни артикули ". Посочва се и че плануванаъа глоба от 5% върху оборота за предишна година е несъразмерна. Тя е обвързвана с нарушаването на редица забрани, разграничени на безспорни и условни. Сред безспорните са да се заплаща с над 30 дни отсрочване за храни, таксуване на доставчика с заплащания, които не са свързани с продажбата, ограничавания за доставчика и други Сред условните са нелоялни търговски практики, които кардинално не са неразрешени, в случай че са авансово контрактувани - връщането на доставчика на непродадени артикули, без той да е заплатил за тях, таксуване от страна на купувача за складирането, излагането или включването в продуктовата гама и др.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР