Кабинетът нямаше късмет. Влезе в серия от кризи – здравна,

...
Кабинетът нямаше късмет. Влезе в серия от кризи – здравна,
Коментари Харесай

Димитър Ганев с коментар за войната, цените и ареста на Бойко Борисов


„ Кабинетът нямаше шанс. Влезе в серия от рецесии – здравна, сякаш поотминава, социално-икономическа и геополитическа. “ Това сподели в изявление за БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център „ Тренд “. Според Ганев проблемът на проблемите са цените, а не войната и имаме „ проблем, който е в пъти по-голям от другите, взети дружно “.
Всичко по тематиката: Арестът на Бойко Борисов 131
„ Правителството стартира с добра начална поддръжка - когато сравните данните с предходни такива отпреди няколко години да вземем за пример - и се задържа и през януари и февруари със относително високо доверие. Това, което отчетохме през този месец, е отчетлив спад в публичната поддръжка към кабинета. Със сигурност факторите не са един или два, това е серия от фактори. “

Преди ареста на Борисов ГЕРБ стои статично, с резултат, непосредствен до получения на изборите през предходната година, означи Ганев.

„ Политическа партия сега е на минимална отдалеченост от ГЕРБ. “

„ Това е нуклеарният бутон в политиката – да арестуваш водача на опозицията “, акцентира Димитър Ганев.

„ Трябва да имаш неопровержими доказателства в посока на този арест, с цел да го направиш с необходимост. Това, което ме тормози, е, че тази необходимост, доколкото разбирам, е на база свидетелски показания на министър-председателя, което утежнява обстановката още повече. “

Политически това е частична реабилитация на ГЕРБ и на Борисов, счита Ганев, който вижда „ бумерангов резултат “ и война на тълкования оттук насетне.

„ Когато става дума за арест на водача на опозицията, това е политически акт на първо място, не е единствено задържане на физическо лице. В случая ти си задължен да имаш такива доказателства, посредством които да убедиш публиката, че ти си прав, че има потребност от това нещо. Иначе оставаме с горчив привкус. Точно това не видяхме. “

„ Ако става дума за падение от страна на някого, не знам каква е ролята на Бойко Рашков. Ако няма отговорност, която да се поеме, това ще тежи като воденичен камък на това ръководство “, разяснява Ганев.

По думите му сътрудниците в ръководството са разбрали от медиите за арестите, а президентът е реагирал „ много хладно “, с рационална позиция, което е „ още една стъпка в дистанцията по отношение на президента “.

„ Не виждам какво завоюваха от това. Не виждам един пункт, по който да завоюваха, като се изключи че за следващ път споделиха – ние сме положителните, прокуратурата е неприятна “, заключи проблема политологът. 

Европейската прокуратура няма пълномощия при злоупотреби с директни налози, а в тази ситуация „ дупката “ в хазната, обвързвана с хазарта, е тъкмо от директни налози, посочи Димитър Ганев.

„ Има вреда в обществения облик на Русия. 40% от всички запитани споделят, че са си трансформирали отношението в отрицателна посока, само че има преплитане на доста пластове. Има имиджова вреда, единствено че при българина преобладават и пацифистки настройки “, уточни още той по друга тематика от проучването на „ Тренд “, обвързвана с войната в Украйна. 

„ Проучването регистрира растеж в поддръжката на „ Възраждане “ – не е грамаден, само че войната постоянно усилва полюсите. Когато вземаш радикална позиция, друга от тази, която заемат съвсем всички останали, е обикновено твърдите русофили да привидят в Костадин Костадинов собствен законен политически представител в тази обстановка. Голяма част от капитала на Стефан Янев се дължи на това. При „ Възраждане “ не е наложително това да се окаже трайно, а Янев се нарежда в тази обстановка, набра политически капитал, само че предизвикването през неговия план ще бъде да съумява да се удържа на гребена на вълната по други тематики. “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР