Журналистите Дмитрий Муратов и Мария Реса получиха Нобеловата награда за

...
Журналистите Дмитрий Муратов и Мария Реса получиха Нобеловата награда за
Коментари Харесай

Топла прегръдка: Журналистите Муратов и Реса получиха нобеловите си награди за мир

Журналистите Дмитрий Муратов и Мария Реса получиха Нобеловата премия за мир на гала в Осло, съобщи Ройтерс. Те бяха оповестени за лауреати при започване на октомври.

Муратов разяснява при приемането на премията, че е допустимо да избухне война сред Русия и Украйна . По думите му хората на властови позиции в Русия интензивно насърчават концепцията за спор. " Властимащите интензивно предизвикват концепцията за война ", сподели Муратов, който е основен редактор на в. " Новая газета ".

Според него публицистиката в Русия минава през " тъмна котловина ", откакто стотици публицисти, медии, правозащитници и неправителствени организации са окачествени като " задгранични сътрудници ".
 Нобелова премия за мир БГНЕС
При приемането на оценката Мария Реса пък повтори своя апел за промяна на обществените медии .

" Нашата най-голяма потребност през днешния ден е да трансформираме тази ненавист и принуждение, отровната кал, която се движи в нашата осведомителна екосистема, одобрявана като приоритет от американските интернет компании, които печелят повече пари, разпространявайки тази ненавист и пробуждайки най-лошото в нас ", сподели филипинската журналистка, която е съосновател на новинарския уеб страница " Раплър ".

Тя прикани " Съединени американски щати да реформират или анулират параграф 230, законовия текст, който преглежда обществените медийни платформи като снабдители на услуги ". Муратов и Реса бяха удостоени с Нобеловата премия за мир за 2021 година като самопризнание за водената от тях борба за свободата на словото .

Това е първият случай, в който оценката се дава на публицисти, откакто през 1935 година то беше присъдено на германеца Карл декор Осиецки, разкрил тайната стратегия за превъоръжаване на Германия.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР