Журналисти подписаха декларация с искане към Израел и Египет да

...
Журналисти подписаха декларация с искане към Израел и Египет да
Коментари Харесай

Чуждестранни медии поискаха достъп до Газа на фона на съобщения за стотици убити в един ден

Журналисти подписаха декларация с искане към Израел и Египет да обезпечат достъп до Ивицата Газа за всички задгранични медии, заяви Би Би Си.

Искането идва на фона на известия на управляващите в Газа по-късно в четвъртък за над 100 убити палестинци, които са чакали на опашка за филантропична помощ. Израел отхвърли информацията, като сподели, че доста от жертвите са били прегазени от камионите с помощи.

Двете противоречащи си изказвания не могат да бъдат без значение доказани. От началото на войната сред Израел и Хамас задграничните публицисти нямат достъп до Ивицата.

Хамас е палестинска формация, оповестена за терористична от Съединени американски щати, Европейски Съюз и редица страни. През октомври тя извърши масирана офанзива против Израел, след която Тел Авив разгласи положение на война.

В четвъртък здравното министерство в Газа, което е под контрола на Хамас, заяви, че минимум 104 палестинци са били убити, до момента в който са чакали да получат помощи. Стотици други са били ранени.
Израел обаче отхвърли изказванията. Говорител на израелското държавно управление в началото упрекна за случая камиони с филантропична помощ, ръководени от палестинци, които са се врязали в тълпата.

По-късно израелски боен чиновник сподели, че става дума за два обособени случая, като при вторият е имало и пукотевица от израелските сили.

Подобни данни не могат да бъдат проверявани от задграничните медии, защото те нямат свои представители на място. По-рано в сряда десетки публицисти от медии като Би Би Си, Си Ен Ен, Скай нюз, Channel 4, Ен Би Си и други подписаха писмо с искане Израел и Египет да обезпечат достъп за задгранични публицисти до Ивицата Газа.

В него те споделят, че потребността от обективно отразяване на терен е наложителна. От управляващите в Израел се желае да разрешат на интернационалните публицисти да работят в Газа, а от тези в Египет да разрешат достъпа до пропускателния пункт в Рафах сред Египет и Газа.

Журналистите пишат, че към момента им се отхвърля достъп до военната зона. Редки изключения вършат мощно следените пътувания с израелските военни, на които нормално се демонстрират единствено оръжейни хранилища или тунели, които Хамас употребява.

До момента Клариса Уорд от Си Ен Ен е единственият задграничен публицист, получил достъп до Газа през Египет. Тя е част от подписалите декларацията за достъп до военната зона. През декември тя съумя да прекара няколко часа в Рафах.

От началото на войната сред Израел и Хамас палестински публицисти работят на терен, само че десетки от тях са ранени или убити. Някои от тях са безследно изчезнали.

Асоциацията на интернационалната преса (FPA) в Йерусалим упрекна Израел в налагането на невиждана възбрана за достъп на самостоятелни публицисти до Газа. Това стана откакто Върховният съд в Израел отхвърли желае на организацията заради съображения за сигурност.

От началото на войната сред Израел и Хамас са убити най-малко 83 палестински и двама израелски публицисти.

При масираните офанзиви на Хамас през октомври бяха убити 1200 души, а други 253 - отвлечени. Тогава Израел разгласи положение на война и стартира ответни удари. До момента при тях са били убити над 30 000 палестинци по данни на управляващите в Газа.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР