Журналистът Калин Манолов публикува открито писмо до президента Румен Радев.

...
Журналистът Калин Манолов публикува открито писмо до президента Румен Радев.
Коментари Харесай

Калин Манолов с открито писмо до президента, настоява да спре срастването на корумпираната администрация със сенчестия бизнес

Журналистът Калин Манолов разгласява намерено писмо до президента Румен Радев. Той упорства президентът да съблюдава обещанието си, което е поел преди втория си мандат и да приключи срастването на корумпираната администрация със сенчестия бизнес посредством служебния кабинет, който следва да назначи. " Единственият необходим закон на свободните хора е: " Не кради! " Единствената нужна администрация - тази, която работи за тях ", споделя Манолов в писмото си.

Ето цялостния текст, който журналистът изпрати до " Дондуков " 2:

Току-що изпратих до Президента на Република България следното намерено писмо:
До Президента на Република България
господин Румен Радев
Копие: До медиите в Република България
ОТКРИТО ПИСМО
от Калин Цветанов Манолов
ОТНОСНО: Нуждата от понижаване на администрацията от служебното държавно управление

Уважаеми господин Президент,

Предстои да назначите четвърто в границите на Вашия мандат служебно държавно управление. То ще поеме ръководството на страната в обстановка на остра политическа борба и голям брой застъпващи се рецесии, които няма ресурса да позволи. Но може да направи нещо доста потребно с дълготрайни положителни последствия за България.
Главната причина България да е прелестна страна и неприятно ръководена страна е: към момента не сме разбрали, че държавното управление е инструмент с лимитирани благоприятни условия. То е като револвер - може да го употребяваме за залавяне на бандити, озаптяване на хулигани и наказване на измамници, само че с него не можем да орем равнища, да строим къща, да рисуваме картина, да играем футбол.
Политиците до момента се проваляха, тъй като не виждат тази разлика. Когато страната се занимава с неща, за които не е пригодна, хаби голям запас, с чиято помощ би могло да се форсира икономическото развиване, да се ограничи корупцията и да се пребори престъпността.
Корупцията е пряк артикул на поръчковото законодателство, каквито за жалост са множеството модерни законодателства. По заобиколен, " законов " път, се основава търсене и предлгане на артикули и услуги, които като жители имаме право да получаваме без държавни спънки и ходатайство. Това с особена мощ важи за административните структури и органи на изпълнителната власт.

Г-н Президент,

Призовавам ви да възложите на министрите в назначеното от Вас служебно държавно управление още през първата седмица от работата си да изискат от всеки началник на административна конструкция или държавен орган да им съобщи отчет, с който да обоснове: първо-съществуването на структурата, и по-късно - размерът на нейния бюджет. Сега в интегрираната осведомителна система на държавната администрация, в раздела „ Административни структури и органи на изпълнителната власт “, са разказани 224 звена на централно равнище плюс 473 териториални звена. Има и 86 държавно-обществени, консултативни и координационни съвета и комисии. През годините броят им пораства в геометрична градация.

Държавните организации, дирекции, комисии и служби, всекидневно бълват правилници за използване на голям брой закони. Те освен регламентират живота на жителите до последната детайлност, само че и на процедура анулират законно признатите закони. Чрез това квази-законодателство служителите, известно наричани бюрократи, си присвояват властта да вземат решение голям брой значими въпроси " по своя преценка ", т.е., случайно. Те по предписание са некадърни и с необятни пръсти, а на всичко от горната страна се самовъзпроизвеждат. Теоретично дейностите им могат да се оспорват в съда, само че на процедура това е заблуда. Всеки ден бюрократите усилват властта си и не след дълго ще държат цялата страна в ръцете си!

За да не се случи това, въз основата на отчетите на ръководителите на организации, дирекции и служби, служебното държавно управление би трябвало да промени устройствените правилници на Министерски съвет и на министерствата по този начин, че структурите с дублиращи се функционалности да бъдат отстранени, и да бъде обезпечено високо качество на обществените услуги. Премахването на дублиращите структури и функционалности ще разреши редуциране на щатовете, без да се нарушава качеството и размера на осъществяваната работа.
Това би трябвало да стане ПРЕДИ изборите за 48-мо Народно заседание!
Част от дълго отлаганата административна промяна е и премахването на позицията „ заместник-министър “. Заместник-министрите са политкомисарите, които до момента прокарваха в министерствата партийните, групови, кланови и родови ползи. Развитите европейски страни от дълго време са разбрали това - допълнително от две трети от страните в Европейския съюз няма зам.-министри. Вместо на свои заместници, министрите се опират в активността си на висококвалифицирани държавни чиновници.
Пример в това отношение е Франция, чиято администрация е една от най-модерните в света. Тя напълно е учредена на програмното бюджетиране, качеството на подготовката и подвижността на висшите държавни чиновници. България може и би трябвало уверено да модернизира структурата на държавната си администрация, и внезапно да увеличи квалификацията на държавните чиновници. Това ще пресече опцията в държавната администрация да бъдат назначавани партийни " партизани ", които са ядрото на корупцията, облечена във власт.

Г-н Президент,

Ако методите държавнически, назначеното от Вас служебно държавно управление би могло да направи първите планомерни и решителни стъпки към смяната на статуквото, на която преди две години вие станахте поръчител. Често назоваваме това статукво „ задкулисие “, само че задкулисието не е нищо друго, с изключение на слепване на корумпираната администрация със сенчестия бизнес.
Единственият необходим закон на свободните хора е: " Не кради! " Единствената нужна администрация - тази, която работи за тях.
София, 27 юли 2022 година



можете да подкрепите откритото писмо на Манолов до президента на страницата на самата
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР