Журналистът Христо Грозев, който се издирва от Русия, се сдоби

...
Журналистът Христо Грозев, който се издирва от Русия, се сдоби
Коментари Харесай

Русия най-после отговори защо издирва Христо Грозев

Журналистът Христо Грозев, който се търси от Русия, се снабди най-накрая с отговор дали има някаква причина за преследването му от съветските управляващи. Неговият юрист е получил писмо от Следствения комитет, че против него не се води следствие по наказателно дело.

Абсурдът става цялостен, като се добави, че старшият следовател Я. Лукоянов припомня правото на Христо Грозев да апелира неговия отговор пред началника му. Юридическата нелепост е, че според полученото писмо журналистът в този момент има право да апелира, че е почтен, написа " Сега ".

В края на 2022 година съветското Министерство на вътрешните работи разгласи Христо Грозев, прочут с следствията си в Bellingcat, за федерално търсене. Тогава по данни на източници на съветските медии той е търсен по престъпно дело за разпространение на " фейкове " за съветската войска. В картата с базата данни на съветското Министерство на вътрешните работи написа, че българският жител Грозев се търси " по член Наказателен кодекс ". Но в какво тъкмо е упрекнат, не се прецизира.

По този мотив българското Министерство на външните работи извика съветската посланичка Митрофанова, която съобщи, че не знае за какво Грозев е търсен, само че съветските служби " няма да го търсят по целия свят ". И посъветва българското Министерство на вътрешните работи да пита съветското за какво Грозев е търсен, само че и до през днешния ден няма отговор. 

Припомняме, че Bellingcat е интернационален проверяващ план. Екипът на Грозев разследваше кой е свалил MH-17 над Донбас, направи съществени разкрития и за отравянето на политика Алексей Навални. Организацията бе оповестена за задграничен сътрудник през лятото, а активността й - за нежелана в Руската федерация.  Нещо повече - Христо Грозев е разгласен за persona non grata в Русия от 2016 година, т.е. няма по какъв начин да е влезнал на съветска територия след тази дата. Със сигурност Кремъл не харесва Грозев поради множеството разкрития за интервенциите на сътрудници на съветските служби в Европа, само че на такова деяние би трябвало да се реагира остро ", заяви по-късно депутатът от " Демократична България " Божидар Божанов. 

А самият Грозев разяснява проблема в Туитър по този начин: " Нямам визия въз основа на какво Кремъл ме поставя в листата с търсени, по тази причина и не мога да разясня на този стадий. В известна степен няма и значение - от години те ясно демонстрират, че ги е боязън от нашата работа и няма да се спрат пред нищо, с цел да ни унищожат. “

През юли съветските спецслужби оповестиха за опит на украинското разузнаване да отвлече съветски самолети. Грозев бе посочен като съизвършител. Грозев съобщи, че не е взел участие в интервенцията, а Bellingcat е снимал филм по какъв начин съветските и украинските служби се пробват да се заблуждават една друга.

Само преди дни стана ясно, че Христо Грозев, който е в САЩ  във връзка церемонията на " Оскарите " и номинацията на документалния филм " Навални ", в който взе участие персонално той, е отменил завръщането си в Австрия, където живее от 20 години. Решението му е резултат на опасенията, че е заплашен живота му от съветските спецслужби.

" Подозирам, че във Виена има повече съветски сътрудници и техни информатори, в сравнение с служители на реда ", прецизира Христо Грозев. 

 hr_grozev_rusia.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР