Журито обявява номинациите за тазгодишните награди Икар. Снимка: БГНЕС Актьорите

...
Журито обявява номинациите за тазгодишните награди Икар. Снимка: БГНЕС Актьорите
Коментари Харесай

Васил Михайлов и Иван Иванов получават специални ИКАР-и


Журито афишира номинациите за тазгодишните награди " Икар ". Снимка: БГНЕС

Актьорите Иван Иванов и Васил Михайлов ще получат тази година специфичните оценки на премиите ИКАР на Съюза на артистите в България (САБ), заяви ръководителят на организацията Христо Мутафчиев пред публицисти. Обявени и бяха номинациите в категориите като се задава здрава борба в главните за мъжка и женска роля и постановка.

44-ата гала по награждаването ще се състои на 27 март в Народния спектакъл " Иван Вазов ".

Иван Иванов ще бъде почетен с Награда за чест и достолепие, а на Васил Михайлов ще бъде връчена Наградата за извънреден принос към българския спектакъл.

За оценката за постановка ще се борят Галин Стоев за постановката му " Танцът Делхи " от Иван Вирипаев, играна на сцената на Народния театър; Стайко Мурджев за " Еквус " от Питър Шафър, Младежки спектакъл " Николай Бинев ", както и Явор Гърдев за " Пияните " от Иван Вирипаев, Малък градски спектакъл " Зад канала ".

В борбата за ИКАР за водеща мъжка роля влизат Захари Бахаров за превъплъщението му като Бае Славе в моноспектакъла " Чамкория " по романа на Милен Русков, режисиран от Явор Гърдев и подложен в Театър 199; Иван Юруков за Хорас в " Лисичета " от Лилиан Хелман, реж. Бина Харалампиева, Народен спектакъл " Иван Вазов ", както и Мариус Куркински за авторския му моноспектакъл " Черното пиле " по разкази на Николай Хайтов.

Наградата за водеща женска роля си оспорват Радена Вълканова за Жена на възраст в " Танцът Делхи " и Радина Кърджилова за ролята й на Екатерина в същата режисура, както и Теодора Духовникова за облика на Регина в " Лисичета " от Лилиан Хелман под режисурата на Бина Харалампиева в Народния спектакъл.

Надпреварата за поддържаща мъжка роля ще е сред Боян Арсов за Клариче в " Кралят Елен " по Карло Гоци, реж. Анастасия Събева, Театър " Азарян " в НДК; Сава Драгунчев за играта му като Самоквасов в " Чаровно лято с неизбежните му там неприятности (Чудаци) " от Максим Горки, реж. Красимир Спасов, Народен спектакъл " Иван Вазов ", и Явор Бахаров за Микеле в " Редки тъпанари " – престъпна комедия по кино лентата на Марио Моничели " Неизвестни причинители ", театрален вид Теди Москов и Симон Шварц, реж. Теди Москов, Драматичен спектакъл " Сава Огнянов " в Русе

Номинирани за поддържаща женска роля са Ана Пападопулу за превъплъщението й като Бърди в " Лисичета " ; Надя Дердерян за Варя във " Вишнева градина " от Антон П. Чехов, реж. Василий Сенин, Драматично-куклен спектакъл " Иван Радоев " в Плевен, както и София Бобчева за Зина в " Чудаци " и за Медицинската сестра в " Танцът Делхи "

За дебютен ИРАК се състезават Антъни Пенев като Пьотр Сергеевич Трофимов във " Вишнева градина " ; Неда Спасова за ролята й на Варвара Петровна в " Изгонването на бесовете " по Фьодор Достоевски, режисьор Иван Добчев, Театрална работилница " Сфумато " ; Николай Желев за Лео в " 4000 благи " от Ейми Херцог, реж. Владимир Люцканов, Театър 199. Другите номинирани за дебют са Надя Керанова за Естел, Мартина Кръстева за Инес и Радослав Владимиров за Гарсен в " Без излаз " от Жан-Пол Сартр, реж. Дарий Чавдаров, Театър " Друга линия " и Център за просвета и спор " Червената къща ", както и Шахин Шехзен и Антоан Петров за Антон Антонович Сквозник-Дмухановски (градоначалник) и Денис Хаят и Павел Емилов за Иван Александрович Хлестаков (чиновник от Петербург) в " Ревизорът " от Николай Гогол, реж. Нина Димитрова, Сатиричен спектакъл " Алеко Константинов " и НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов "

Номинации има в категориите за сценография, куклен спектакъл, актуален танц, вариететно и цирково изкуство, авторска музика и други.

В комисията по лъчение на номинациите са взели участие Цветана Манева, Стоян Пепеланов и други артисти. Цветана Манева изясни, че тази година младата промяна от артисти е посочила доста съществени качества. Едно от тях е неистовото сграбчване в пиесите. " Те играят със пристрастеност ", разяснява Манева и добави, че съжалява за разпоредбите за установяване на предложенията, защото мнозина са останали отвън класацията.

" Това персонално мен ме затрудняваше изрично да се спра и да направя елементарно своят избор. В постановките, в които играят,болшинството от тях демонстрират освен това от това, което сме привикнали да виждаме у тях, което значи, че те се развиват ", разяснява Манева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР