Жозеп Борел, ръководител на външната политика на Европейския съюз, изрази

...
Жозеп Борел, ръководител на външната политика на Европейския съюз, изрази
Коментари Харесай

Вносът на руски петрол от Индия на фона на конфликта в Украйна

Жозеп Борел, началник на външната политика на Европейския съюз, изрази угриженост по отношение на вноса на индийски нефтени артикули, създадени от съветски нефт.

Това съставлява необичаен случай на директна рецензия, ориентирана към Индия за присъединяване ѝ в подпомагането на Русия да заобиколи западните наказания по време на украинския спор.

По време на изявление за “ ” Борел призна, че Европейски Съюз не възразява против увеличението на търговията с нефт сред Русия и Индия. Той обаче прикани за ограничения за справяне с препродажбата от страна на Индия на съветски нефт в Европа като рафинирано гориво, в това число дизелово гориво.

Индия се трансформира във изтъкнат покупател на съветски нефт след пълномащабното навлизане на Москва в Украйна на 24 февруари 2022 година Множество отчети, в това число тези на Reuters и Bloomberg , акцентират от ден на ден доказателства за това, че индийски компании купуват съветски нефт, рафинират го и след това го продават в Европа.

Наличието на наличен съветски недопечен нефт докара до по-голям рандеман и облаги за индийските рафинерии, което им разреши да изнасят на конкурентни цени рафинирани артикули за Европа.

Борел акцентира, че е обикновено Индия да купува съветски нефт и даже допусна, че в случай че Индия може да го получи на по-ниска цена заради рестриктивните мерки на Европейски Съюз върху цените на петрола, за Русия е преференциално да получава по-малко пари. Той обаче изрази угриженост, когато Индия служи като център за пречистване на съветския нефт и продажба на страничните артикули в Европа.

Той възнамерява да разиска този въпрос с министъра на външните работи на Индия, Субрахманям Джайшанкар, по време на срещата им.

Налагането на обилни ограничавания върху продажбата на пречистен нефт – главният експорт на Индия – би имало пагубно влияние върху стопанската система на страната. Такива ограничения биха могли да окажат и напън върху Индия да преразгледа дългогодишния си съюз с Русия, който укрепна стопански след началото на украинския спор.

Индийските рафинерии, които преди този момент купуваха минимални количества съветски нефт заради високите транспортни разноски, внасяха почти 970,000-981,000 барела съветски нефт на ден, през финансовата 2022/23 година Това съставляваше над една пета от общия импорт на горива в Индия.

Освен това “ “, най-големият производител на нефт в Русия и Indian Oil Corporation, водеща индийска рафинерия, подписаха съглашение за доста увеличение и нашарване на класовете нефт, доставяни в Индия.

Според данните за следене на кораби от Kpler, Reliance Industries и Nayara Energy са главните индийски експортьори на рафинирани горива и купувачи на съветски петрол.

Преди Русия да нахлуе в Украйна, Индия нормално изнасяше за Европа приблизително 154,000 барела дизелово и реактивно гориво дневно. По данни на Kpler обаче тази цифра е повишена до 200,000 барела на ден след цялостната възбрана на Европейски Съюз за импорт на съветски петролни артикули от 5 февруари тази година.

Борел осведоми ” Financial Times ”, че националните управляващи ще би трябвало да приложат всички ограничения за прекъсване на потока от съветски нефт. Това подсказва, че Европейски Съюз може да се насочи към купувачите на индийски рафинирани горива, за които се счита, че са получени от съветски недопечен нефт.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР