Жорди Турул Каталунските депутати се събират на заседание днес, за

...
Жорди Турул Каталунските депутати се събират на заседание днес, за
Коментари Харесай

Каталунските депутати гласуват за регионален лидер, който също може да се озове в затвора


Жорди Турул

Каталунските депутати се събират на съвещание през днешния ден, с цел да гласоподават за Жорди Турул за районен водач - претендент, който рискува да бъде дисквалифициран от испанското правораздаване, съобщи Франс прес.

" Предлагам на камарата депутата Жорди Турул като претендент за поста ", съобщи през вчерашния ден ръководителят на районния парламент Роже Торен след новината, че Турул е свикан да се яви пред съда в петък.

" Това е огромна чест. Ако Народното събрание ми гласоподава доверие, ще работя неуморно за напредъка и отбраната на 7,5-те милиона каталунци ", съобщи в Туитър 52-годишният юрист.

Кандидатът, който беше освободен под гаранция, откакто бе упрекнат от испанските управляващи в подстрекаване и протест дружно с останалите членове на каталунското държавно управление поради акцията за самостоятелност през октомври. Дори да бъде определен, в случай че след това бъде наказан, той рискува да бъде дисквалифициран и заставен да се откаже от поста.

Сепаратистките партии, които резервираха безспорното си болшинство в каталунския парламент на изборите през декември, преди него желаеха да изберат други претенденти - Карлес Пучдемон, който е в заточение, а след това Жорди Санчес, който е в пандиза, само че съдът им попречи.

Председателят на районния парламент напомни през вчерашния ден намесата на съда, с цел да блокира двамата претенденти, и добави, че това може да се повтори и на следващия ден, обяснявайки за какво свикал незабавно депутатите.

Жорди Санчес, някогашен ръководител на сепаратистката асоциация " Каталунско национално заседание ", през вчерашния ден се отхвърли от депутатското си място и по този метод се отхвърли да бъде претендент за президентския пост.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР