Животозастраховането в България бележи впечатляващ подем, като най-голям принос за

...
Животозастраховането в България бележи впечатляващ подем, като най-голям принос за
Коментари Харесай

Неразбирането на смисъла и ползите от застраховките водят до ниското ниво на застрахователно проникване у нас

Животозастраховането в България бележи впечатляващ напредък, като максимален принос за интензивното развиване имат застраховките " Живот ", свързани с капиталов фонд. Причините са многопластови - променената капиталова среда и търсене на по-изгодни други възможности за спестяванията, пандемията, която ни накара да осъзнаем какъв брой сме уязвими и да потърсим застрахователна отбрана.

Развитието и капацитета на животозастраховането, изгодите, които носят на потребителите капиталовите животозастраховки и механизмите за ръководство на вложените от клиентите средства бяха измежду тематиките, които дискутираха участниците по време на дебютното издание на мултиплатформения план " Застраховки " Живот " - отбрана и вложения ", което провежда за пръв път у нас взаимно с Асоциацията на българските застрахователи ( АБЗ ) и се излъчи в ефира на националната телевизия на 10 април . Модератор на специфичния план беше водещият на предаването Money.bg по Bulgaria ON AIR Петър Илиев .
 Снимка 570671
По време на полемиката участниците се сплотиха към мнението, че незадоволителната осведоменост и финансова просветеност, слабото схващане за смисъла и изгодите от застраховките като финансова поддръжка са измежду аргументите за ниското равнище на застрахователно навлизане у нас.

" В развитите пазари животозастраховането има водеща позиция, да вземем за пример за Европа е към 56% от общия премиен доход. Разликата с България е осезаема, а съотношението назад - у нас делът на общото обезпечаване надвишава 80% ", уточни Владимир Савов , заместник-председател на Комисията за финансов контрол .

Видна е, обаче, положителна наклонност на повишаване на животозастрахователния бранш, делът му доближава 19% от пазара през 2021 година, а единствено година преди този момент е бил 15%. Показателен е мощно изпреварващият общото обезпечаване ритъм на напредък на премийния доход - 38% на годишна база, като са събрани 607 млн. лева

Двигател на растежа са капиталовите животозастраховки с растеж от близо 140% на годишна база за 2021 година Интересът към тях е вследствие на предлагания баланс сред дългосрочност и рентабилност и дружно с това застрахователна отбрана. Този тип хибридни артикули са относително нови за българския пазар, оферират се от към 10-тина години.

" В Европа съотношението е 40% на капиталовото обезпечаване към обичайното обезпечаване, ние също се доближаваме до този % ", разясни Светла Несторова , основен изпълнителен шеф и ръководител на УС на ЗАЕД " Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп " ЕАД.

" Това е обяснимо с редицата изгоди, които капиталовите животозастраховки дават на потребителите ", акцентира тя и добави, че изключително атрактивно преимущество е, че посредством тях дребните самостоятелни вложители имат достъп до интернационалните финансови пазари при преференциални условия, всекидневно налични единствено за огромни институционални вложители , като банки, пенсионноосигурителни компании.

" Причината е, че застрахователите са в позицията да се договарят за преференциални условия и да сортират за продуктите си първокласни капиталови фондове - с дългогодишна история, добре ръководени, със съответните размер, мащаб и диверсификация ", разясни тя.

Водещо преимущество на този тип артикули е застрахователната отбрана , която те обезпечават наред с инвестицията на средства. Освен покритията по главните опасности като гибел и трайна неработоспособност при акцидент и заболяване, се оферират и доста атрактивни спомагателни покрития. Например, застрахователната сума по риска " акцидент " може да се усили доста, сериозните заболявания също могат да бъдат включени като в допълнение покритие. Така, през периода на полицата употребяваме застрахователна отбрана по опасности, свързани с нашия живот и здраве, а най-после получаваме вложената от нас във тип на награди сума със съответната рентабилност по нея.

Инвестиционните животозастраховки имат и други плюсове , разясниха участниците в полемиката. Могат да се употребяват данъчни облекчения посредством понижаване на данъчната основа с до 10 % със сумата на платените през годината награди. Не доста знае се също, че вземанията по животозастраховките са несеквестриуеми , т.е. правосъдният реализатор не може да наложи запор върху тях, в случай че се намирате в такава обстановка. Така, този тип застраховка е един от сигурните способи да оставите в завещание парични средства. Сигурност дава и фактът, че вземанията по животозастраховките са обезпечени до 196 000 лева при банкрут на осигурител, по сходство на влоговете в банки. Интересното е, че такава гаранционна скица е основана и дейно действа у нас, само че това не е по този начин за всички европейски страни.

" Друго преимущество е, че без значение какъв брой животозастраховки имаме - две или повече - при осъществил се риск ще получим обезщетение по всяка една, за разлика от общото обезпечаване, където не може за едно събитие да получим две или три компенсации ", акцентира Веселин Ангелов , член на УС на АБЗ и изпълнителен шеф на ЗАД " Алианц България ".

" Застрахователите търсят новаторски и гъвкави решения, с цел да отговорят на самостоятелните потребности на потребителите ", уточни Веселин Ангелов . По негови думи, всеки може да подбере уместно за съответните си потребности застрахователно покритие, а във връзка с капиталовия детайл - опциите са в действителност необятни. Има разнообразни оферти, както за хора с по-рисков капиталов профил, по този начин и за по-консервативно настроените.

" Чрез капиталовите животозастраховки се обезпечава необятен достъп до разнообразни типове финансови принадлежности, може да се влага в разнообразни географски райони и страни, на разнообразни пазари, в разнообразни промишлености и така нататък От гледна точна на диверсификацията това е едно от най-удачните решения ". Това мнение изрази Ивайло Пеев , ръководещ сътрудник на Life Partners Bulgaria.

Всеки човек може да си откри " своя " артикул, уточни той, освен хората с по-висок приход и финансово-грамотните. Продуктите са структурирани извънредно разбираемо, дава се ясна и детайлна информация и с консултантската помощ могат да бъдат налични до всеки. Основното е да гледа на капиталовите животозастраховки като на дълготрайно влагане, което ще даде своите плодове след години.

В рамките на експертната полемика Явор Ачев , управител за България на " Амунди ", дефинира животозастраховките като " вълшебен артикул ", тъй като те вземат решение може би най-важния въпрос пред вложителите, а точно да държат техните страсти под надзор, в резултат на което се получава по-добра рентабилност. Това се дължи на една от характерностите на тези артикули - просто не е преференциално да се приключват като най-малко 5 години от сключването им и по този начин се защищават от последствията на импулсивните решения, взети под въздействие на боязън или лакомия, да вземем за пример.

" Добър образец е обстановката при започване на 2020 година, когато пазарите се сринаха извънредно бързо. Притежателите на капиталови полици се оказаха съвсем единствени вложители, които купуваха тогава на ниски цени и след това, когато пазарът се възвърне, бяха на облага ", изясни Явор Ачев.

Инвестирането на равни вноски е друга специфичност при капиталовите животозастраховки, тактичност, с помощта на която се " обират " пазарните съмнения и се подсигурява по-добра рентабилност в дълготраен проект. Разбира се, потребителите могат да създадат промени в капиталовите си портфейл, само че е значимо преди този момент да се посъветват с консултанта си.

Инвестиционните животозастраховки са мощно контролиран артикул на равнище Европейски съюз и надлежно в България, у нас се ползват всички условия по Платежоспособност 2, за разпространяването на такива артикули. Това прави животозастраховките един от най-безопасните, регулаторно подтиквани способи вложителите да се възползват от опциите на финансовите пазари.

" Ако желаете да увеличите спестяванията си, да оставите нещо на околните си и дружно с това да се ползвате от застрахователна отбрана, то няма по-сигурен и безвреден метод от капиталовата животозастраховка ". С подобен съвет се обърна към потребителите Светла Несторова в края на визионерската полемика.

Запис на цялата полемика " Застраховки Живот: отбрана и вложения ", която Bulgaria ON AIR провежда взаимно с Асоциацията на българските застрахователи, може да гледате във Фейсбук страницата и YouTube канала на националната телевизия. Тя се организира във връзка юбилейните годишнини - 140 години обезпечаване в България и 30 години от основаването на АБЗ.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР