Животновъди от цялата страна се обявяват срещу заповедта на министъра

...
Животновъди от цялата страна се обявяват срещу заповедта на министъра
Коментари Харесай

Животновъдите се обявиха срещу начина на разпределяне на извънредната европейска помощ

Животновъди от цялата страна се афишират против заповедта на министъра на земеделието и храните за разпределението на изключителната европейска помощ за 2016 година Според тях документът е в ущърб на дребните и междинни стопанства и дава преимущество на огромните. Седем животновъдни асоциации изпратиха протестна декларация до земеделския министър и до ръководителят на комисията по земеделие, храни и гори в Народното събрание, предава Българска национална телевизия.

Председателят на една от живтоновъдните асоциации уточни, че съгласно заповедта на земеделския министър европейската помощ ще се дава според от броя на животните. А парите ще се изплащат съгласно размера на стадата. Животновъдите считат, че по този начин ще бъдат ощетени земеделските стопани които отглеждат по-малко животни.

„ Най-добре ще бъдат тези хора, които имат над 1000 бройки животни, пък тези които имат до 100 бройки ще везмат по 20 лева Говорим за кравите, пък за овцете е още по-ниска е ставката - 4-5 лева нещо такова беше което е смешна сума. Само си представете, изключително за хора, които са със започващ бизнес ", разяснява Румен Стоянов, ръководител на Асоциацията на автохтонни породи овце в България.

Стопаните, които отглеждат от 200 - до 500 животни, са обезпокоени, че средствата няма да им бъдат задоволителни даже за изхранване.

От министерството показаха, че за намирането на оптимално уравновесено решение за подкрепяне ще бъде изработен още един разбор.

Министър Румен Порожанов е насрочил през идната седмица Консултативен съвет по отглеждане на животни, с цел да бъдат изслушани още веднъж предложенията на сектора и в случай че бъде реализирано единодушие за спомагателни ограничения, заповедта за европейската помощ може да бъде изменена.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР