Животът в Бразилия, развълнуван от последните масови демонстрации, постепенно се

...
Животът в Бразилия, развълнуван от последните масови демонстрации, постепенно се
Коментари Харесай

Да Силва ще се обърне ли с лице към Русия? За събитията в Бразилия

Животът в Бразилия, разчувствуван от последните всеобщи демонстрации, последователно се възстановява. За шумните събития незабавно след Нова година в най-голямата страна в Южна Америка обаче ще се приказва дълго.

Нека ви припомня, че водачът на социалистическата коалиция 77-годишният Лула да Силва завоюва президентските избори в Бразилия. Той изпревари с малко десния популист 67-годишния Жаир Болсонаро, който до тогава беше държавен глава, и стана президент на Бразилия за трети път.

Болсонаро обаче не призна успеха му, като сподели, че " бразилската система за електронно гласоподаване е обект на измами " и изиска анулирането на някои от гласовете. Висшият изборен съд в страната отхвърли настояването и наложи санкция на основателите му.

Страстите започнаха да се нажежават и след влизането на Да Силва в президентския офис се изляха по улиците. Избухнаха протести, последователите на Болсонаро и тези, които се причислиха към тях, започнаха да завладяват държавни здания. По-специално хора, въоръжени с пръчки и камъни, нахлуха в постройките на Народното събрание и на Върховния съд и проведоха погроми там.

Демонстрантите влязоха в конфликти с полицията. Да Силва разгласи изключително състояние до края на януари. Полицията проверява събитията.

Действията на протестиращите бяха наказани в доста страни по света, в това число в Русия. Председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко написа в канала си в Telegram: „ Сигурна съм, че с помощта на високия политически престиж на Лула да Силва, последствията от безредиците ще бъдат бързо преодолени, поддържайки вътрешната политическа непоклатимост и националното единение на страната. “

Тя напомни, че по време на президентството си през 2003-2010 година да Силва има огромен принос за развиването на двустранните връзки с Русия и с право се смята за един от създателите на БРИКС.

Мнозина са склонни да видят американския отпечатък в случилото се. Приблизително по същия сюжет Капитолия беше щурмуван преди две години, когато през януари 2021 година последователи на Доналд Тръмп нахлуха в Конгреса. Това беше опит да се предотврати утвърждението на успеха на Джоузеф Байдън на президентските избори.

Болсонаро е сравняван с Тръмп - той е също толкоз екстравагантен. Характерно е, че преди встъпването в служба на да Силва, Болсонаро посети частната резиденция на Тръмп в Мар-а-Лаго. „ Това още повече подсказва концепцията, че митингите в Бразилия са един тип „ поздрав на ЮжнаАмерика “ от Севера “, споделя публицистът Павел Дубравски. Той напомни, че Болсонаро постоянно е именуван „ Тръмп от тропиците “.

След неуспеха на митингите обаче, Болсонаро ги осъди.

Бившият президент на Боливия Ево Моралес също счита, че Съединените щати са забъркани в събитията в Бразилия, само че преглежда случилото се от друг ъгъл: „ Политиката на Съединени американски щати се проваля, когато империята е в крах, тя се обръща към насилието, когато империята губи надмощие, тогава прибягва към оръжия и патрони... "

Моралес напомни, че при започване на декември съдът осъди аржентинския вицепрезидент Кристина Киршнер на шест години затвор и й забрани доживотно да заема социална служба по дело за корупция.

В същите дни президентът на Перу Педро Кастило разпусна Народното събрание, който трябваше да прегледа въпроса за неговия импийчмънт за трети път. Депутатите въпреки всичко се събраха на съвещание и взеха решение за оставката на президента. Кастило е задържан, упрекнат в образуване на протест и корист с власт. Властта мина към вицепрезидента на Перу Дина Болуарте.

Моралес счита събитията в Аржентина, Перу и Бразилия за звена от една верига.

През 2017 година същият Моралес обърна внимание на обстоятелството, че редица водачи на южноамериканските страни са били диагностицирани с рак. Да Силва, тогава някогашен началник на Бразилия, актуалният водач на тази страна Дилма Русеф, някогашният президент на Парагвай Фернандо Луго се отърваха от рака, само че Уго Чавес не съумя да се възвърне...

Като цяло успехите на социалистите в Южна Америка се считат надали не за наклонност. Припомняме, че на власт във Венецуела е наследникът на идеята на Чавес Николас Мадуро. През 2018 година Лопес Обрадор, водачът на придвижването за Национално възобновление, пое президентството на Мексико. Миналата година началник на Колумбия за първи път стана представител на левицата, някогашният въстаник Густаво Петро.

Малко евентуално е дребен Хондурас да повлияе съществено на международната политика, само че даже и там представителят на левите сили Ксиомара Кастро завоюва властта. В Чили най-високият държавен пост се заема от сина на хърватски емигранти, 36-годишният социалист Габриел Борич.

Едва ли може да се чака тези и други леви латиноамерикански политици да станат врагове на Съединените щати. По-скоро ще би трябвало да маневрират. Но от тях могат да се чакат другарски стъпки към Русия.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР