Животът на възрастните хора е един от критериите за успешна

...
Животът на възрастните хора е един от критериите за успешна
Коментари Харесай

Така си живеят пенсионерите в нормалните европейски държави и по света. Питаме се: кога ли ще ги стигнем и ние?

Животът на възрастните хора е един от критериите за сполучлива страна.
Грижата за тях значи, че обществото осъзнава какъв брой значим е техният принос за развиването му и не желае да ги остави да живеят в потребност, когато към този момент не могат да работят. Затова е добре да се знаят някои от особеностите на този тип грижа на обществото за пенсионерите. Вижте няколко образеца:
Английските пенсионери
Считат се за едни от най-богатите ползватели на държавните пенсионни стратегии в света. Според статистиката, към 40% от всички недвижими парцели в страната принадлежат на старците и сред 15 и 20% от пенсионерите имат по две къщи на междинна цена от 350 хиляди $.

Впрочем, както се показва в формалния отчет на Държавната статистическа работа на Англия, по-голямата част от тези домове са били закупени в средата на 80-те години, когато недвижими парцели в страна са имали доста ниска стойност. Сега, 20 години по-късно, цената на тези обекти се е нараснала 5-10 пъти, тъй че бъдещите английски пенсионери е малко евентуално да получат повече витално пространство. Въпреки това, така и така те живеят не неприятно.
Америка. Скромно, само че не оскъдно
Минималната пенсия, която може да бъде получена в тази страна е към 300 $. Тази сума ще получите, в случай че въобще на никое място в никакъв случай не сте работили и нямате право на никакви спомагателни заплащания.

Ако имате не огромен работен стаж пенсията ви се покачва един и половина пъти, а на най-нискоквалифицираните служащи се изплащат след пенсиониране 700 $ и повече. Ако се съпостави с възнагражденията за съответните специалности, пенсията е 20-35% от предходния приход. За пенсионерите в Съединените щати като предписание няма никакви привилегии, обаче цените са по-ниски, и нивото на публичното внимание, надлежно, доста по-високо. Например са налице особени пенсионерски територии с открита суверенна власт – жилищни здания, за година възрастните хора получават разнообразни обществени услуги.

Финландия. Максимална пенсия без ограничаване

Съгласно закона на тази страна, оптималната пенсия не може да бъде лимитирана и зависи единствено от заплатата,която сте получавали по време на дейния си стопански живот. Но минималната пенсия е строго определена- 550 евро на месец. Впрочем междинната пенсия в страната е 1200-1500 евро; за тези пари възрастните хора могат да си разрешат да си купуват деликатеси, да употребяват услугите на фитнес-центрове и почивни домове, да пътуват в чужбина и да поддържат личните си домове. Някои от тях даже съумяват да си купят къщи в Испания или Португалия и да отиват там като на вилата.

Германия. За вода не заплащат

Освен минималната пенсия от 350 евро, страната подсигурява на германците възнаграждение на жилището (56 кв. м. на човек) и комуналните услуги. С остатъка от средствата междинният пенсионер може да си разреши да поддържа автомобила си, два пъти годишно да пътува в чужбина, да заплаща здравното си обезпечаване и огромната гама от услуги. За недобре обезпечените, съществуват по този начин наречените „ старешки домове “, с ниски наеми, евтини кафенета и непрекъснато дежурни лекари.

Израел. Бедността е неразрешена

Усещането е такова, че в тази страна пенсионерът, даже и да желае, не е в положение да остане безпаричен. На първо място, има наложителна пенсия за напреднала възраст – към 340 $, която се изплаща, без значение от размера на трудовия стаж. На второ място, в случай че сте работили в Израел, ще получавате пенсия за прослужено време, според от броя на годините на претовареност. На трето място, след постигане на възраст за пенсиониране, всеки жител получава еднократна сума, равна на междинния приход, умножен по броя на годините на трудовия стаж. И най-сетне, в случай че нямате право на пенсия за застрахователен стаж, или тя е прекомерно дребна (по-малко от виталния най-малко, който е към 1000 $.), страната ще ви дефинира надбавки. Не е изненадващо, че най-несъстоятелните израелски пенсионери могат да си разрешат минимум едно пътешестване в чужбина на година.

Испания. Не страната, по този начин е фамилията

Основното благосъстояние на испанските пенсионери е в поддръжка на роднините, даже и най-далечните, в случай че фамилията няма близки. Макар че се оплакват от размера на пенсиите, със своите 700-900 евро на месец, те могат да живеят, като се възползват от отстъпките за пътешестване и ниските цени на продуктите.

Япония

Да прибавим и страна, която не е в Европейски Съюз. В Япония един от най-високите индикатори е междинната дълготрайност на живота – 82 години, а възрастта за пенсиониране – 62. Т.е. приблизително японецът живее след пенсиониране 20 години и повече, което прави натоварването върху пенсионната система не малко. Ето за какво междинният размер на пенсиите, тук е относително дребен (при локалните цени да се живее с 700 $ на месец не е елементарно.) – доста японци избират да работят и след 60. С цел да се понижат разноските за жилища, доста от тях напущат града, а тези, които не държа на работата или фамилията си, отиват в прилежащите азиатски страни (Филипини, Малайзия, Индонезия). Там животът им е по-евтин.

Статистика:

Според разноските за един ден отпуска, лидират люксембургците (120 евро). Те са следвани от австрийските пенсионери (106.9 евро), малтийските (93,7 евро), белгийците (89.5 евро). Финландски възрастни хора изразходват към 77 евро дневно. Най-малко разноски за отмора вършат възрастните туристи от Чехия (общо 13,7 евро на ден).

За българските пенсионери няма смисъл да прибавяме информация, Вие и сами знаете какво е ситуацията в родната ни страна.

Инфо: TRG

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР