Животът на една новооткрита фирма трае средно под една година.Всяка

...
Животът на една новооткрита фирма трае средно под една година.Всяка
Коментари Харесай

Половината фирми у нас нямат нито един нает работник

Животът на една новооткрита компания трае приблизително под една година.

Всяка втора дейна компания в България е без нито един нает чиновник, и в нея работи единствено притежателят й, съобщи кореспондент на БГНЕС.

През 2016 година броят на едноличните компании е близо 170 хиляди, или 48.8% от всички компании в страната. Това сочи проучването „ Демография на предприятията “ на Национален статистически институт. Изследването се прави на всеки пет години, с цел да даде обща картина на жизнеспособността на компаниите у нас.

През 2016 година в страната са работили близо 347 хиляди компании, което отбелязва растеж с 2.6% по отношение на миналата година. Новорегистрираните компании са 42 500. Отчасти растежът на новорегистрираните компании се дължи и на улеснените правила за регистрация на нови компании, откакто и първичният капитал за такава регистрация беше понижен на 2 лв..

Интересна е статистиката на сферите, в които се записват компаниите. Най-много нови бизнеси са родени в сфера „ Търговия “, като това е и секторът, в който са регистрирани най-вече фамилни компании, които разчитат единствено на труда на членовете на фамилията, без да наемат спомагателни чиновници.

Втори в статистиката са компаниите с сред 1 и 4 чиновници. Те са близо 127 хиляди – малко над една трета от всички настоящи предприятия в страната. С личен състав от 10 души и повече са едвам 7.9% от дейните компании. Статистиката сочи още, че през 2016 година са били основани единствено 558 сдружения с над 10 или повече наети индивида.

Оказва се, че в първата година след раждането си оцеляват 80% от компаниите, само че по-малко от 5% имат по-дълъг от 5 години живот. Това значи, че над 95% от бизнесмените не съумяват да се оправят с конкуренцията, пазарната конюнктура, бюрокрацията или друго, по тази причина компаниите или банкрутират, или непринудено приключват активността си.

Най-висок условен дял имат новородените предприятия в бранш „ Търговия, ремонт на коли и мотоциклети “, като такава е всяка втора нова компания. В три съществени бранша са съсредоточени над 60% от всички служащи – Търговия, ремонт на коли и мотоциклети, в преработващата индустрия, и в хотелиерство и ресторантьорство.

В националната статистика предприятията се класифицират като „ умрели “, като над 44% от тях са още веднъж в областта на търговията, ремонта на коли и мтоциклети.

Най-жизнеспособни са предприятията от бранша на добивната индустрия, доставката на води, канализационни услуги, ръководство на боклуци и възобновяване, както и производството на електрическа и топлинна сила, и на газообразни горива, като при тях „ мъртвите “ предприятия са едвам под 1%. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР