Животът на 29-годишната Петя Йорданова от Димитровград е низ от

...
Животът на 29-годишната Петя Йорданова от Димитровград е низ от
Коментари Харесай

Чудото на живота: За първи път в България жена с трансплантиран черен дроб стана майка

Животът на 29-годишната Петя Йорданова от Димитровград е низ от чудеса. Две години след сполучлива трансплантация на черен дроб, на празника на Свети Мина – вълшебник и настойник на фамилията, Петя сбъдва фантазията си да стане майка. Бременността й наблюдава проф. доктор Иван Костов в СБАЛАГ " Майчин дом “. Бебето Рая се ражда по натурален път 40 дни по-рано. За новороденото в продължение на 43 дни се грижиха неонатолозите от СБАЛАГ " Майчин дом “.

Петя е диагностицирана с тежко автоимунно заболяване на черния дроб в детско-юношеска възраст, като през годините положението й се усложнява. 2019 година е най-критична за нея, защото изпада в чернодробна кома, а лекарите не хранят огромни очаквания, че ще оцелее. Но тя се преборва и се разсънва точно на Голяма Богородица. От този миг трансплантацията е единственото избавление за нея. Отново на огромен християнски празник, на Димитровден, през 2021 година Петя влиза в операционната на Военномедицинската академия за първата у нас сплит трансплантация. Извършва я екипът на проф. Никола Владов, чернодробен хирург и трансплантолог. А до момента в който чака за животоспасяващата интервенция, е под наблюдението на проф. Крум Кацаров и целия екип гастроентеролози от ВМА.

След чудото с трансплантацията, Петя забременява. По рекомендация на проф. Владов тя е пренасочена за следене от проф. доктор Иван Костов от " Майчин дом “.

" Бременността при пациентки с трансплантирани органи постоянно е голямо предизвикателство за акушер-гинеколога, тъй като тези дами подлежат на терапия с имуносупресори цялостен живот. Особено когато става дума за черен дроб, който е по този начин да се каже лабораторията на организма. Предизвикателството е голямо, като в този случай имаме жена с трансплантиран черен дроб, която е забременяла естествено. И поради тези опасности ми се обади проф. Никола Владов. Ние си партнираме доста добре с екипите на проф. Владов и на проф. Крум Кацаров през годините и те са мои положителни другари в живота. Рисковете идват от това, че най-сериозните затруднения в една бременност касаят автоимунни процеси - като прееклампсия и ХЕЛП синдром, където главно присъединяване заема точно черният дроб.

И по тази причина трябваше да бъдем извънредно прецизни и деликатни в следенето на тази бременност, тъй като се усещам виновен освен за живота на майката и бебето, а и виновен пред голямото изпитание на сътрудниците – проф. Кацаров и проф. Владов, които сполучливо са създали трансплантацията на Петя и тя живее втори живот.

Когато видях Петя с нейния брачен партньор и бебето на изписването дружно с двамата професори от ВМА – се почувствах същински благополучен. “, сподели проф. Иван Костов при изписването на дребната Рая от Клиниката по неонатология в " Майчин дом “.

" Благодаря на моя акушер-гинеколог проф. Иван Костов за грижите и за професионализма! Благодаря на целия екип на " Майчин дом “ за отношението, за това, че аз и моята дъщеричка Рая сме живи и здрави! Пожелавам на всички бъдещи майки да изпитат това благополучие, което аз изпитах и техните бебчета да бъдат здрави и благословени! “, показа Петя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР