Живеем във времена, в които темата за глобалното затопляне е

...
Живеем във времена, в които темата за глобалното затопляне е
Коментари Харесай

Ще живеем ли в свят без изкопаеми горива?

Живеем във времена, в които тематиката за световното стопляне е неизменима част от нашето всекидневие. Само месец след мобилизацията #RiseforClimate (#Да издигнем глас за климата) по целия свят, въпросът за измененията в климата още веднъж циркулира засилено в общественото пространство, а причина за това е оповестеният нов отчет на Обединените народи. Според него покачването на температурата с 1.5°C е към този момент факт и е извънредно време това да подейства като отрезвяващ сигнал за всички поданици на Земята.

Но какво значи на процедура това покачване с 1.5°C? Хората по целия свят се питат това, а учените разискват потребността да се постави завършек на потреблението на изкопаеми горива колкото е допустимо по-скоро. Ситуацията крие капацитет да се трансформира в дълго отлаганата повратна точка – хората стартират от ден на ден да осъзнават, че светът, в който могат да живеят, е свят, изчистен от изкопаеми горива.
В град Инчон, Южна Корея, се състоя среща на учени и политици, които направиха резюме на отчета от Междуправителствения панел за смяна в климата (IPCC). Той се концентрира върху разликата сред стоплянето от 1.5°C и 2°C. При цялата съвестност на обстановката, учените към момента са на мнение, че е механически допустимо световното стопляне да бъде лимитирано до 1.5°C, като това би изисквало невиждана повсеместна смяна.  
Новината предизвика събирането на поддръжници от всички краища на света, инициирането на разпространение на информацията от отчетите на локално равнище, а също и предприемането на разнообразни дейности по ограничението на потреблението на изкопаеми горива. В страни като Япония и Бразилия към този момент духат ветровете на смяната.

На места в Азия също се заражда нова настройка, а точно за освобождението от потребността от въглища вечно. В една от най-големите електроцентрали в Япония – Марубени оповестиха, че повече няма да влагат в нови електроцентрали, задвижвани от въглища. Банката Standard Chartered, един от най-големите вложители във въглища в международен мащаб, също се подреди измежду първенците, отказващи да влагат повече в изкопаемото гориво. Два от държавните пенсионни фондове в Южна Корея също оповестиха края на вложенията във въглища. В сърцевината на всички тези начинания стои придвижването, което започва и акцията „ Награда за най-готина банка ” в Япония. Това са млади въодушевени хора, които демонстрират своята твърда поддръжка към банките, разграничаващи се от нуклеарната промишленост и горивната индустрия. Неминуемо това е огромен прогрес за континент като Азия, където се намират най-замърсените от изкопаеми горива райони

В същото време в Германия една вест провокира голям интернационален отзив и послужи за ускорение на процесите, свързани с тематиката изкопаеми горива. Поддръжниците от придвижването в отбрана на гората Хамбах, красива 12 000 годишна гора, чието опазване от ден на ден е застрашено, бяха наложително евакуирани. Гората се намира в непосредствена непосредственост до един от най-големите източници на нездравословни излъчвания на въглероден диоксид в Европа– мината за лигнитни въглища в Хамбах. Скоро по-късно 50 000 души излязоха на митинг. Това безспорно е голям триумф за Германия, само че в този момент страната стои пред идната огромна стъпка, а точно цялостното освобождение от въглищни горива.
Междувременно в Англия тригодишната битка против хидравличното разтрошаване (фракинг) също реализира своята повратна точка. Хидравличното разтрошаване или разпукване на скалния пласт се прави за да се доближи до залежи на петрол, газ или други горива по неестествен метод. Седмица след оповестяването на шокиращата присъда за затвор на трима анти-фракинг деятели компанията Cuadrilla разчете случилото се като зелена светлина да стартира фракинг за първи път от седем години насам. Активисти дефинираха това развиване като опустошаващо, само че в това време към този момент са извънредно внимателни в изказванията си поради доказаната в последния миг присъда на техните съратници.
Отново през октомври, тъкмо преди оповестяването на Нобеловите награди за 2018 година, деятели се събраха пред музея Нобел в Стокхолм, Швеция, с цел да припомнят на Фондация Нобел, че е извънредно време да поеме отговорност и да промени дейностите си. Фондацията, която връчва известната годишна премия, към момента влага в изкопаеми горива макар подписаната от над 115 000 души петиция #DivestNobel (Освободи се Нобел).
Тук е мястото да се запитаме къде е България в тази турбулентна зона от въпроси. Всеки един от нас би могъл да даде своя принос към измененията, протичащи се сега. Докладът на Междуправителствения панел за смяна в климата (IPCC) показва по какъв начин можем да се задържим под тези 1.5°C и хвърля нова светлина в обществения спор.  Сега е основното време да действаме и да ускорим процесите, водени от претекста „ освободени от изкопаеми горива ”, като накараме хората с власт да схванат значимостта на това, което науката към този момент споделя: „ Всички ние би трябвало да спрем използването на изкопаеми горива, в този момент! ”
Своя акция на локално равнище може да регистрирате в тази платформа.


Инфо: https://gofossilfree.org
Превод: Анахид Ангътян
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР