Живеем в свят на нарастващ риск и несигурност. Възкръсналите призраци

...
Живеем в свят на нарастващ риск и несигурност. Възкръсналите призраци
Коментари Харесай

Радев от трибуната на ООН: Приоритет на Общото събрание е да намери подходи за възстановяване на мира в Украйна

„ Живеем в свят на възходящ риск и неустановеност. Възкръсналите призраци на самоунищожението като резултат на пълномащабната война в Европа е призрачен сън, което моето потомство неправилно вярваше, че е отминала фаза в човешката история. “

Това сподели президентът Румен Радев в днешното си изявление пред Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Той уточни войната, споровете и тероризма като застрашаващи бъдещето на цивилизацията , както и високото равнище на социално-икономически дисбаланс, растящата неустановеност в доставките на храни и разрушаването на веригите на доставяне, почнали още по време на Коронавирус пандемията. Войната в Украйна изостри тези рецесии и унищожава освен хиляди човешки животи, само че и оптимизма, че можем да изградим по-добро бъдеще, акцентира държавният ни глава.

Консенсусът, че човечеството може да живее на основата на интернационално открити правила, е брутално потиснат , съобщи Радев и подсети, че тези правила са били изковани точно в залата на Общото заседание на Организация на обединените нации. В същото време в разнообразни райони на света демокрацията и човешките права са подложени на офанзиви и ерозия , а на тяхно място се утвърждава авторитаризъм.

Всички тези отрицателни процеси, по думите на президента, отклоняват вниманието от не по-малко рискови провокации за човечеството. Кризите, свързани с световните промени в климата, загубата на биоразнообразие и замърсяването заплашват живота на планетата и изискват отговор с ясното схващане, че бъдещето на цивилизацията е под въпрос .

Затова историческото предопределение на водачите на кръстопътя на човечеството е да възвърнат доверието в многостранната дипломация и да отстояват учредения на правила интернационален ред, акцентира Радев. Държавният глава съобщи, че този ред би трябвало да служи на безапелационната воля на народите да живеят в мир , който е фундаментална причина за оцеляването на човечеството и построяването на благополучие.

„ Възстановяването на мира и сигурността е нашият най-належащ приоритет “, акцентира президентът.

В изявлението си на форума президентът уточни, че към този момент са минали 19 месеца от началото на войната на непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации против неин комшия в нарушаване на Устава на Организация на обединените нации.

„ От първия ден България жигосах експанзията на Русия против Украйна. Всеки ден от тази война заплашва интернационалния мир и сигурност и към този момент се е трансформирала във война на безсилие, която изправя пред предизвикателство общественото и икономическото развиване в света “, съобщи Радев.

Затова приоритет на 78-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации е да откри подходи , които могат да очертаят пътя към възобновяване на мира в Украйна , акцентира президентът. По думите на президента развиването на събитията демонстрира рискова наклонност на ескалация и риск от разпространение на спора в Черно море и засягане на прилежащите на Украйна страни. Президентът прикани за по-силна политическа воля, дипломация и дейни договаряния за постигането на изчерпателен, обективен и резистентен мир, учреден на интернационално приетите правила на Организация на обединените нации.

Държавният глава изрази и паниката на страната ни от изтеглянето на Русия от съглашението за транспорт на зърнени храни през Черно море, продължаващите удари против пристанищната инфраструктура на Украйна и ограничаването на корабоплаването в Черно море, които усилват несигурността в снабдяването с храни, изключително в световния Юг, където цената на войната също е изключително висока.

По отношение на увеличаващите се провокации пред правилата, закрепени в Устава на Организация на обединените нации, в това число в региона на интернационалното право, президентът Радев изрази поддръжката на България за напъните към повишение на прозрачността и отчетността в работата на Съвета за сигурност. Държавният глава акцентира, че същинската промяна на Съвета за сигурност остава сложна задача и страната ни чака Съветът да бъде по-ефективен в реализирането на главната си отговорност за разрешаване на интернационалните спорове. Радев прикани и за в допълнение място на променлив член за групата на страните от Източна Европа в бъдещия формат на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Радев акцентира поддръжката на страната ни за европейската вероятност на Западните Балкани и добави, че построяването на добросъседски връзки , всеобхватните промени и осъществяването на критериите за участие в Европейски Съюз съставляват основата на процеса на интеграция.

В изявлението си на форума българският държавен глава изрази и позицията на страната ни по редица тематики от дневния ред на Организация на обединените нации – поддръжка за битката с световните промени в климата, неразпространението на нуклеарно оръжие, подсилване на опциите на националните системи за опазване на здравето и създаване на съвременно и налично обучение.

В годината, в която Организация на обединените нации отбелязва 75 години от приемането на Всеобщата декларация за правата на индивида , президентът акцентира, че документът е мощен инструмент в поддръжка на равенството, справедливостта и спазването на човешките права. Държавният глава открои и дейностите на България в битката с дискриминирането и езика на омразата, равнопоставеността на половете, спазването на правата на хората със специфични потребности.

Тази година страната ни отбелязва и 80-годишнината от спасяването на цялата еврейска общественост от 50 000 души в България през Втората международна война .

„ Този незабравим епизод в модерната ни история въодушевява за продължаващи дейности за одобряване на толерантността и разбирателството като основни полезности на обществото ни “ , съобщи Румен Радев.

В изявлението си на форума той посочи и че България е оповестила кандидатурата си за член на Комитета по човешките права за интервала 2024-2026 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР