Живеем в ерата на урбанизацията. През последните 10 години повече

...
Живеем в ерата на урбанизацията. През последните 10 години повече
Коментари Харесай

Градовете стават „компютри на открито”

Живеем в ерата на урбанизацията. През последните 10 години повече от половината международно население населява градовете, като краят на това преселение не се вижда. Напротив, най-новите прогнози на Организация на обединените нации демонстрират, че 70% от популацията на Земята ще живее в огромните обитаеми места до 2050 година. Тогава общото градско население ще бъде съвсем равно на цялото население на Земята през днешния ден. Само за един век броят на хората, живеещи в огромните градове, ще е повишен от 1 милиарда до съвсем 6 милиарда Тази наклонност ще докара до появяването на от ден на ден и повече мегаполиси – градове с над 10 млн. поданици. 

Докато през 2014 година мегаполисите бяха 28, през 2030 година се чака броят им да се усили до 41. Изискванията към инфраструктурата също ще набъбнат. По-малките градове ще се усилят доста. Тези с над 1 млн. поданици ще скочат от близо 500 през 2016 година до над 650 през 2030 година

Много градове към този момент страдат от дефицит на жилища, несъответстваща инфраструктура, нестабилно енерго- и водоснабдяване. Към това се прибавя и възходящият риск от естествени бедствия в резултат на климатичните промени. Емисиите от огромните градове, по-специално от транспортния бранш, способстват доста за това развиване. Според скорошни изследвания най-ефективната нисковъглеродна тактика би била да се електрифицира този бранш. Някои страни към този момент са се насочили в тази посока. Все отново, с цел да се задържи повишаването на световните температури до по-малко от 2°С, 90% от всички пътни транспортни средства ще би трябвало да бъдат електрически до 2060 година.

Чист въздух и вода за всички

Възможността градската среда да се утежни вследствие на климатични промени е сериозна опасност.  В доста градове задачата е да се подхващат нужните превантивни ограничения, с цел да може да се радваме на чист въздух вместо смог; да се подтиква електрическата подвижност, с цел да се облекчат тапите по пътищата,  да се насърчи снабдяването с чиста питейна вода и налична електрическа енергия от възобновими източници, която е разполагаем постоянно, когато е нужна.

Тъй като от ден на ден градове вървят към тези цели, те ще разчитат от ден на ден на цифрови запаси, които да вземем за пример ще следят данните за излъчванията и гъстотата на трафика и на тази база ще координират локалния публичен превоз и времето за превключване на светлините на светофарите. Те също по този начин ще употребяват цифрови технологии, с цел да осведомят хората за най-хубавите способи, по които да доближат своята дестинация, без значение дали карат свои лични коли, споделят транспорт, употребяват системата за публичен превоз или комбинират транспортни режими.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР