Жителите на Зимбабве очакват с нетърпение резултатите от изборите, докато въоръжени полицаи се събират с водни оръдия

...
Жителите на Зимбабве чакат с нетърпение резултата от общите избори,
Коментари Харесай

Жителите на Зимбабве чакат с нетърпение резултата от общите избори, докато десетки въоръжени полицаи с водни оръдия охраняват националния център за резултати, сцена на смъртоносно насилие след предишния вот преди пет години

От FARAI MUTSAKA Associated Press 25 август 2023 г., 6:02 ч. Избори, докато десетки въоръжени полицаи с водни оръдия охраняваха националния център за резултати, сцена на смъртоносно насилие след предишния вот преди пет години.

Избирателната комисия на Зимбабве каза, че все още проверява резултатите от близо 12 500 избирателни секции в цялата страна и може да започне да оповестява подробности в петък. Резултати от президентските избори не се очакват няколко дни.

Дългата история на оспорвани избори в Зимбабве накара мнозина да се отнасят предпазливо към официалните резултати.

Гласуването приключи в четвъртък, след като закъсненията в раздаването на бюлетините в столицата Хараре и други градски райони накараха президента Емерсън Мнангагва да удължи гласуването с един ден. Много гласоподаватели спаха извън избирателните секции в градските райони, които са бастиони на опозицията, за да гласуват.

80-годишният Мнангагва се кандидатира за втори и последен петгодишен мандат, но е изправен пред голямо предизвикателство от страна на Нелсън Чамиса, 45-годишен адвокат и пастор, когото той победи с малко на оспорваните избори през 2018 г.

Това са вторите общи избори след свалянето на дългогодишния репресивен владетел Робърт Мугабе с преврат през 2017 г. Те ще изберат президента, 350-членния парламент и близо до 2000 съветнически места в цялата страна. Повече от 6 милиона души бяха регистрирани за гласуване, въпреки че избирателната активност не беше обявена.

Полицията в четвъртък каза, че е арестувала 41 служители с две акредитирани групи за наблюдение на изборите, Мрежата за подкрепа на изборите в Зимбабве и Центъра за изборни ресурси и иззе компютрите им. Полицията ги обвини в „подривни и престъпни дейности“ като част от план на опозицията за фабрикуване на резултатите. техния мандат като наблюдатели на изборите.

Изборите бяха опетнени от твърдения за насилие, сплашване и обвинения от страна на опозицията и правозащитните групи, че Мнангагва е използвал полицията и съдилищата, за да заглуши несъгласието, на фона на нарастващия напрежение, дължащо се на валутна криза, рязко покачване на цените на храните, отслабваща система на общественото здравеопазване и неадекватен брой официални работни места. управлява от десетилетия, а партиите на Гражданската коалиция за промяна на Чамиса заявиха, че са се запътили към победа.

„Това е решаваща победа!“ Chamisa каза в социалните медии.

„ZANU-PF поема преднина в ранните анкети“, каза държавният вестник Herald в петък, базирайки доклада си на няколко обявени парламентарни резултати Четвъртък.

Изборният орган помоли хората да бъдат търпеливи и да изчакат официалните резултати.

ситуацията остана спокойна в столицата и не се съобщава за големи безредици в други части на страната.

Но десетки полицаи с палки, кутии със сълзотворен газ и оръжия стояха на пост с водни оръдия до центъра за резултати. Други поддържаха стоманени барикади по главните пътища, водещи до центъра.

След последните избори правителството разположи войници, за да потушат протестите в центъра за резултати и на други места в града . Войници стреляха с бойни патрони, убивайки шестима души. Протестите бяха заради забавяне на обявяването на президентските резултати и опасения от фалшифициране на изборите.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР