Жителите на община Кирково готвят протести и блокади на пътища

...
Жителите на община Кирково готвят протести и блокади на пътища
Коментари Харесай

Повече от 50 села в Кърджалийско и Смолянско са със замърсена вода

Жителите на община Кирково готвят митинги и блокади на пътища поради замърсяването на река Върбица от хвостохранилище " Ерма река ". Водата е нечиста с тежки метали в 53 села от област Кърджали е неразрешено потреблението ѝ за пиянство и готвене. Изключено е водоподаването от два кладенеца в Златоград. Там през днешния ден имаше изключително съвещание на Общинския съвет.

От възбраната за потребление на питейна вода най-вече са засегнатите села в община Кирково, в тях живеят над 15 хиляди души.
Шинаси Сюлейман - кмет на община Кирково: " Каквото трябваше да се направи от общинска администрация в такава обстановка, е направено. Всички детски градини са снабдени с минерална вода, както и учебните заведения, където има готвене. Предупредени са всички обитаеми места посредством кметовете, посредством медиите и по този начин нататък. "
Село Завоя се доставя напълно от бунар в река Върбица и в този момент хората минават на минерална вода.
Тодор Тодоров: " Който има опция, си купува от магазина. Но не всеки. Хората тук са тютюнопроизводители с по 150 лв. пенсии. Tо няма за самун, ние и вода да купуваме. " Спиро Николов, кмет на село Завоя: " Хората се тормозят от качеството на водата, защото е ужасно нечиста и това замърсяване продължава с години. Никакви ограничения не се вземат за това хвостохранилище в Златоград и боклуци, мръсотии по реката. "
Собствениците на хвостохранилище Ерма река обаче бяха безапелационни, че всички индикатори при тях са в нормата. Единствено бил изменен цветът на водата.
Евгени Михайлов - изпълнителен шеф на Горубсо-Златоград: " Много е евентуално от тръстиката, която е, се е самозалесила в площта на хвостохранилището, да дава отражение на тоя проблем. "

" Вие като притежател на това хвостохранилище можете ли да гарантирате, че то е безвредно? "

Евгени Михайлов - изпълнителен шеф на Горубсо-Златоград: " Абсолютно, то е съвършено оборудване. Ние в 2016-а надградихме с три метра стената. "
Въпреки това побелялата река Върбица подвигна на крайник институциите и тормози жителите на Златоград. Веднага след сигнала са взети проби, които са изследвани в лаборатория на ВиК.
Инж. Костадин Тотев - зам.-управител на ВиК-Смолян: " Резултатите са превъзходни. Водата е с превъзходни питейни качества. Няма безусловно никаква смяна. Резултатите са същите, както са били преди седмица, преди месец, само че чисто превантивно сме изключили първи и втори бунар. В момента четвърти бунар има задоволително водни количества, с цел да зареждаме и Златоград и Старцево. "
Проби са взети от общо 9 места и те ще бъдат изследвани за цялата гама тежки метали. Тези резултати обаче ще излязат по-късно.
Мирослав Янчев - кмет на Златоград: " До момента няма повишени равнища на тежки метали, само цветът е това, което ни тормози. "
Общинските съветници в Златоград взеха решение да стартират изследвания за различно водоснабдяване и създаване на пречиствателна станция. А до момента в който станат подготвени окончателните резултати от пробите, възбраната за прилагане на вода от Върбица остава. И хората от Кърджалийско готвят митинги.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР