Жителите на Гренландия избират днес свой парламент на предсрочни избори,

...
Жителите на Гренландия избират днес свой парламент на предсрочни избори,
Коментари Харесай

Избори в Гренландия решават съдбата на огромен минен проект

Жителите на Гренландия избират през днешния ден собствен парламент на предварителни избори, до които се стигна поради предизвикващ дискусия минен план, предадоха международните организации.

На големия арктически остров с население от единствено 56 000 души и с близо 40 000 гласоподаватели, две съществени партии се опълчват по въпроса за задействането на план за мина за редкоземни материали и за уран в Куанерсуит. Привържениците на плана, измежду които и социалдемократическата партия Сиумут (Напред), която беше до момента на власт, виждат в него източник на значими доходи за дребната стопанска система, която е до-голяма степен подвластна от датски дотации. За съперниците на плана, измежду които и инуитската партия Инуит Атакатигиит (Инуитско братство), която е лява групировка с екологически уклон, планът е опасност за нежната околна среда, която към този момент се сблъсква с ускорения развой на климатични промени.

Изборите стартират в 11 ч. по Гринуич и не престават до 22 ч. по Гринуич. Местата в Народното събрание са 31. До предварителния избор се стигна, когато партия Демократите, която беше срещу плана за мина, напусна през февруари ръководещата коалиция и по този начин държавното управление на Ким Килсен, който е от Сиумут, остана бе болшинство. Допитванията отреждат първо място на Инуит Атакатигиит, до момента в който Сиумут изостава.

Базираната в Австралия компания Грийнланд минералс, която е с китайски капитали, държи от 2010 година позволение за създаване на минния план. Проектът може да сътвори нови работни места и приходи в размер на към 235 милиона $ на година, както и да диверсифицира стопанската система на Гренландия.

Гренландия е следена все по-внимателно в интернационален проект и за това приказва офертата за нейното закупуване, отправена от Доналд Тръмп през 2019 година, когато той беше президент на Съединени американски щати. Офертата пристигна на фона на все по-голямо наличие на Русия, а и на Китай в региона на Арктика. Нуук и Копенхаген дадоха ясно да се разбере, че територията не е за обмен.

  
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР