Жителите на габровското село Кметовци вече второ десетилетие посрещат всеки

...
Жителите на габровското село Кметовци вече второ десетилетие посрещат всеки
Коментари Харесай

Габровското село Кметовци второ десетилетие е без църква

Жителите на габровското село Кметовци към този момент второ десетилетие посрещат всеки християнски празник без богослужения и църковни камбани, защото единственият храм там е срутен до основи. Хората неведнъж са правили опити със лични средства и труд да възстановят църквата “Свето Сретение Господне ", само че парите не стигат.

Кметовци, Габрово

В предишното на всеки празник в църквата „ Свето Сретение Господне “в село Кметовци се събирали жителите на всички околни села. Днес за това обаче припомнят единствено руините, останали от нея.
Надежда Лазарова – гражданин на село Кметовци: Църквата в село Кметовци е строена в доста забавни времена, тъкмо към Априлското въстание, градежа е почнал 1876 година, само че прекъсва и след 4-5 години се възвръща и евентуално някъде към 1881 година е приключена църквата.
След като последният духовник умрял, храмът бил заключен, по-късно всичките му икони и полезности били откраднати и последователно почнал да се разрушава.
Пенка Чехларова – гражданин на село Кметовци: Идваха от града свещеници да служат молебствия по празници, след това обаче нещата се разводниха и остана църквата заключена. Самият покрив подгизна и купола, който се намира над църквата се събори.
От тогава до в този момент в селото не имало църковна работа, нито е отеквала камбана.
Иван Тодоров - гражданин на село Кметовци: Идва отче от Габрово при смъртен случай, а ние вървим по прилежащите села. Туристи като идват и кзват толкоз сте безбожни, че и църквата ви е в такова положение. Как да не ме боли като моят дядо е взел участие и с работа, и с пари.
Днес близо 20 години откогато храмът рухнал изцяло обаче никой не е оказал помощ за възобновяване му, а хората от дълго време са изгубили вяра, че в селото им още веднъж ще се чуят празнични камбани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР