Жителите на 13 развити страни се доверяват на лидерите на

Жителите на 13 развити страни се доверяват на лидерите на ...

Развитите страни имат най-голямо доверие в Меркел, а най-малко в...


Жителите на 13 развити страни се доверяват на лидерите на Русия и КНР Владимир Путин и Си Дзинпин повече, отколкото на американския президент Доналд Тръмп. Това сочат данните на базирания във Вашингтон независим изследователски център Pew Research Center, предаде Нова телевизия.

Изследването е проведено с участието на респонденти от Япония, Австралия, Канада, Великобритания, Нидерландия, Южна Корея, Испания, Италия, Швеция, Франция, Дания, Германия и Белгия. Участниците са били попитани за тяхното доверие в шестимата лидери - САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Русия и Китай – и в техния подход към международните въпроси.

Според резултатите, жителите на 13-те държави се доверяват най-вече на германския канцлер Ангела Меркел (76% от анкетираните), малко по-малко доверие гласуват на френския президент Еманюел Макрон - 64%, а 48% от анкетираните се доверяват на британския премиер Борис Джонсън.

23% от анкетираните от 13-те държави се доверяват на Владимир Путин в подхода му към международните отношения, на Си Дзинпин - 19%, най-малко - 16% - на Тръмп. Повечето от анкетираните, изразили доверие в Путин, са жители на Италия (37%) и Германия (31%). На Тръмп най-много се доверяват жителите на Япония - 25% от анкетираните. Изследването е проведено по телефона сред 13 273 възрастни от 13 развити страни от 10 юни до 3 август.

Източник: fakti.bg