Жители на столичния квартал Овча купел“ готвят протест, за да

...
Жители на столичния квартал Овча купел“ готвят протест, за да
Коментари Харесай

Жители на столичния квартал Овча купел“ готвят протест, за да спрат строежа, в чийто изкоп пропадна автомобил

Жители на столичния квартал „ Овча купел “ готвят митинг, с цел да спрат градежа, в чийто ров пропадна автомобил, както и част от улица. Опасението на хората е и, че е допустимо пропадането да продължи, а с това и един от блоковете, който е на към 5 метра от градежа.

Преди случая с автомобила поданици на „ Овча купел “ проведоха два митинга против същия градеж, който стартира на място, което, съгласно първичните проекти, е планувано за детска градина.

„ Притесненията ни са, че текат действия без наличието на надзорен орган от ДНСК. Вчера участваха от община „ Овча купел “ две дами, които не се показаха, само че споделиха, че са надзор по строителство. Попитахме ги какво управляват. Не съумяха да ни отговорят. Казаха, че към момента няма план, само че текат някакви строителни действия по отношение на укрепването. Кой обаче ги управлява? “, сподели домоуправителят на един от входовете в блока, който е в рискова непосредственост до градежа - Мария Господинова, която е и един от уредниците на самодейността „ Обединени Овча купел “.

„ Просто е неописуемо. Представете си, че преживявате земетресение над 3 степен в продължение на часове. Има пукнати, има усложнения при отварянето на някои порти “, добави Господинова.

В такива случаи би трябвало да се реагира мълниеносно, включително и от страната, сподели Димитър Куманов от Камарата на инженерите в капиталовото планиране във връзка нередностите и заплахите в конкертния случай.

„ Първото нещо, което се прави незабавно е – изкопът стартира да се засипва назад, когато има риск – такъв-какъвто е казусът с това постройка наоколо да пострада. Следващото нещо, което мигновено се прави – комисия, която обикаля блока напълно и където забележи пукнати или други проблеми, поставя трайни твърди маркери, които се наблюдават дали тези пукнати не престават. Ако продължава това нещо, би трябвало още по-бързо да се засипва. Друга допустима мярка и част от този откос, който виси страховито, да бъде отнета. Страшно зависи на какво равнище са основите на този блок. Ако те са плитко заложени, има огромна разлика сред дъното на основите и дъното на съществуващия ров – толкоз по-голям става рискът. При всички положения специалисти би трябвало да го оценят “.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл от изявлението на Диана Дончева с Мария Господинова и Димитър Куманов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР