Жители на столичния квартал Княжево се притесняват, че минералната баня,

...
Жители на столичния квартал Княжево се притесняват, че минералната баня,
Коментари Харесай

Каква ще е съдбата на банята и минералната вода в квартал Княжево?

Жители на столичния квартал " Княжево " се тормозят, че минералната баня, която е най-старата в София, ще бъде унищожена, а минералната вода наранена. Два са мотивите за терзанията им - разширение на бул. " Цар Борис III ", който е директно до банята и опцията за високо строителство в парцелите към каптажа за минерална вода.

Казусът с опазването на банята е от години. Тя затваря порти през 2010 година като от години има предизборни обещания, че тя ще бъде непокътната и върната в употреба. Банята е частно-държавна благосъстоятелност. От Столична община са подхванали нужните дейности да я придобият и да бъде възобновена.



Според локалните хора, се планува в Общия организационен проект пътя да бъде уголемен в посока банята и тя да бъде съборена.

" За пренасяне не ще и дума да става. Може да бъде променен Общ устройствен план, тъй че тя да не бъде съборена и пътя да не бъде разширяван. Втората причина, от която имаме доста съществени терзания е, че с изключение на, че е планувана за срутване, на метри от нейния сондаж е планувано строителство на жилищна постройка с височина 26 метра - на към 8,5 метра от сондажа ", сподели Любомир Стефанов от гражданско съдружие " Княжевецъ ".

Все още Подробен устройствен план не е утвърден за градежа на тази постройка. Преписката е спряна, защото е належащо координиране от две институции - " Басейнова дирекция - Дунавски регион " и Националния институт за недвижимо културно завещание. Те ще решат дали на мястото ще има строителство. Според хидролози, при такава непосредственост, изключително в случай че има такава дълбока изкопна активност, ще се заплаши и минералната вода. Банята може да бъде възобновена и да действа обикновено, споделиха още от гражданската самодейност.

Вижте повече в директното включване на Алекс Донев


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР