Жители на Омуртаг се къпят с канчета и перат с

...
Жители на Омуртаг се къпят с канчета и перат с
Коментари Харесай

Половин век безводие!

Жители на Омуртаг се къпят с канчета и перат с дъждовна вода

Протестиращи блокираха през днешния ден основен път София - Варна поради безводието в Омуртаг, което продължава половин век. Заради казуса с водата министърът на районното развиване и благоустройството привиква незабавна среща с институциите.

Румяна е майка на три деца. А в семейството вода от чешмата потича по 1 час два пъти седмично.

" Не можем да се изперем, не можем да се къпем тук в Омуртаг! Чиниите, паниците, вземаме си за еднократна приложимост, за веднъж ги използваме и след това на боклука! Купуваме по пет-шест туби вода и като нямаме вода - това използваме! Като вали дъжд - с дъждовна вода и си ги измиваме и си ги перем ", описа пред камерата на Румяна Христова.

Водопроводната мрежа в нейния квартал непрекъснато аварира, а хората са се принудили да употребяват дъждовна вода.

" Тука имаме бидони, с тях мия, взимам кофата за тоалетната, за чиниите, с дъждовна вода съм изпрала. 47 години съм в тоя град и все по този начин сме били! ", разяснява Даниела Велинова.

Затова хората от Омуртаг през днешния ден блокираха пътя София-Варна, защото казусът към този момент е непоносим.

" Никога не сме имали 24 часа в денонощието вода! Стопли се бойлера, водата спре и ние отново с кофа и канче ", показа Василка Иванова.

" За 66 години помня следното - майка ми ме къпеше в корито с кофа и канче, тъй като нямаше баня, в този момент от дълго време имаме бани и канализации, а ние се къпем с кофа и канче ", сподели Пенка Христова.

" Сменят се управници, сменят се държавни управления, страната отпуска пари апропо, 24 милиона бяха отпуснати преди 15 години за спомагателни водоизточници, нищо не стана от този план ", посочи Магдалена Славова от съдружие " Вода за Омуртаг ".

Въпреки километричните автоколони, водачите демонстрираха взаимност, а поради казусът с водата министърът на районното развиване привиква незабавна среща с институциите на 29 ноември.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР