Жители на големи административни центрове в Гърция дават близо половината

...
Жители на големи административни центрове в Гърция дават близо половината
Коментари Харесай

Половината от заплатите на гърците в големите градове отива за жилищен наем

Жители на огромни административни центрове в Гърция дават близо половината от заплатата си за жилищен наем, демонстрира изследване на английската компания за ипотечни заеми Online Mortgage Advisor, отразено в електронното издание на в. „ Катимерини “, оповестява Българска телеграфна агенция.    Според изследването средностатистическият работещ, който живее на квартира в Атина, би трябвало да изразходва 55,9% от месечните си приходи, с цел да си заплаща наема, до момента в който през 2018 година за този разход са отивали 42,4%.   Данните демонстрират най-голямо нарастване на наемите в столицата.   На второ място по повишаване на цените на наемите е Патра в Северен Пелопонес, където сега са нужни 46,36% от заплатата за покриване на наема, до момента в който през 2018 година са били нужни 38,56% от приходите.   За жителите на Солун, Северна Гърция, съответният % е 53,5%, а в град Ираклио на остров Крит – 45%.    В столичния регион Атика междинната цена за наем е 9,25 евро за квадратен метър, сочат данни от третото тримесечие на 2023 година на гръцката мрежа за онлайн разгласи Spitogatos. Това е 8,2%  повече спрямо миналата година.

  В същото време, Гърция е с най-нисък междинен годишен растеж на заплатите за интервала 2012-2022 година, написа в разбор на консултантската компания за бизнес с комунални услуги Utility Bidder.   Увеличението в южната ни съседка за съответното десетилетие не надвишава 1,5%, до момента в който в Испания да вземем за пример то е 17,9%, в Италия – 20,9%, а в Белгия – 22,9%.    Около 25% от гръцките семейства харчат над 40% от приходите си за жилищни потребности съгласно разбор на Attica Bank и на гръцката Фондация за стопански и индустриални проучвания (IOBE), представен от Българска телеграфна агенция.   Това е най-високият % от приходите на фона на останалите страни членки на Европейски Съюз. Високите разноски за сила водят до просрочване на заплащанията на огромна част от семействата, само че също по този начин основават усложнения в потреблението, се прецизира в разбора.

  В световен проект отчетът на Online Mortgage Advisor демонстрира, че 45,5% от градовете са станали по-недостъпни за живеене във връзка с наемите.   Изчисленията са осъществени въз основата на междинния месечен приход, съпоставен със междинната цена за наемане на квадратен метър в центъра на града въз основа на данни от осведомителния уебсайт за качеството на живот в по света Numbeo.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР