Жилищният комплекс Jing`an century в северен Шанхай, пълен с езера

...
Жилищният комплекс Jing`an century в северен Шанхай, пълен с езера
Коментари Харесай

Чуждестранните инвеститори напускат Китай

Жилищният комплекс Jing`an century в северен Шанхай, цялостен с езера и буйна растителност, би трябвало да кипи от живот, до момента в който строителите довършват жилищата. Вместо това регионът е спокоен. Двумесечно блокиране на 25-милионния град принуди огромната строителна група Yanlord да спре работата по обекта. Купувачите на жилища от месеци стоят в напрежение, до момента в който някои от най-големите строителни бизнесмени в страната изпадат в несъстоятелност по своите задължения и се затрудняват да дават жилища на елементарните поданици на Китай.

Сега Yanlord, за която до неотдавна се смяташе, че е в положително положение, е принудена да заяви на клиентите, че няма да получат парцелите си в точния момент. Най-малко още 20 жилищни комплекса в града също оповестиха забавяния. Много други строителни планове бяха принудени да спрат да продават жилища. Локдаунът беше толкоз тежък, че в града се появиха затворени улици и полицейски контролно-пропускателни пунктове. Работниците, строителните материали и комерсиалните сътрудници просто не успяваха да стигнат до обектите. В същото време предварителните продажби на жилища на Yanlord паднаха с над 80% през април спрямо година по-рано.

Кризата с парцелите в Китай не е оригиналност. Но такива са възходящите страхове на задграничните вложители за огромно политическо злополучие. Комбинацията от сериозен спад на пазара на жилища и безкомпромисната политика на Си Цзинпин за нулев коронавирус е единствено един от последните проблеми, който кара мениджърите на задгранични фондове да се запитат дали Китай губи прагматичния си метод за ръководство на стопанската система.
Реклама Подготовка за преизбиране
Настойчивостта на Си за продължителни локдауни, които да освободят Китай от разновидността Омикрон, както и поддръжката му за войната на Русия в Украйна се преглеждат като идеологически стимулирани решения, които пренебрегват икономическите и геополитическите действителности. Като прибавим натиска му против софтуерни групи като компанията за електронна търговия Alibaba, както и против задълженията на колоси от имотния бранш като Evergrande, става по-лесно да се изясни за какво някои от най-големите капиталови групи в света слагат под въпрос качествата на водачеството в Пекин. Мнозина приписват тази и други идеологически акции на подготовката за конгреса на комунистическата партия, който би трябвало да се организира през есента и на който се чака Си да получи още пет години на поста. Събитията от 2022 година могат да образуват отношението на световните вложители към Китай за години напред.

За малко повече от година политиките на Си оказаха надълбоко влияние върху международните пазари - и то мъчително. Те са намалили китайските акции, търгувани в Хонконг и Ню Йорк, с 2 трлн. $. Китайските първоначални обществени предлагания в тези два града са съвсем в застой тази година. Китайските компании за недвижими парцели са продали доларови облигации с висока рентабилност за едвам 280 млн. $ до момента през 2022 година, което е спад спрямо 15.6 милиарда $ през същия интервал на предходната година съгласно доставчика на данни Dealogic. Вътре в Китай цената на деноминираните в юани финансови активи, държани от чужденци, е спаднала с над 1 трлн. юана (150 милиарда долара) през първите три месеца на 2022 година, най-голямото намаляване въобще. Банкерската група Institute of International Finance (IIF), основана във Вашингтон, предвижда, че общо 300 милиарда $ капитал ще " изтече " от страната тази година по отношение на 129 милиарда $ през 2021 година
Пекин преди привличаше вложителите
Вътрешните пазари бяха една от основните точки в връзките на Китай с външния свят. Вярата, че те ще продължат да стават по-отворени и да носят висока възвращаемост, оказа помощ за поддържането на връзки с мощни западни финансисти, търсещи облага. Дори когато тонът сред Съединени американски щати и Китай се втвърди по времето на Тръмп, а комерсиалната война намали световните настроения, изобилието от скъпи бумаги на вътрешния пазар задържа доста от най-големите международни финансови групи. Тъй като връзките със Запада се утежниха, регулаторните органи в Пекин започнаха да форсират дълго обещаните промени, като в последна сметка разрешиха на задгранични финансови групи напълно да имат свои бизнеси в страната.
300 милиарда $ задграничен капитал ще напусне Китай през тази година, планува Institute of International Finance, по отношение на 129 милиарда $ през 2021 година Реклама
Политиките бяха явен знак, че желанията на Пекин са съществени. И Западът му отвърна уместно. През 2018 година MSCI добави китайски акции към своя водещ показател на разрастващите се пазари. Последваха няколко други включвания в показатели, което докара до непредвиден приток към китайските скъпи бумаги. Между началото на 2017 година и пика в края на 2021 година задграничната финансова експозиция към деноминирани в юани активи (акции, облигации, заеми и депозити) се е нараснала повече от три пъти - от към 3 трлн. юана на 10.8 трлн. юана.
Краят на ентусиазма
Това вдъхновение в този момент бързо отшумява. Много задгранични вложители са подхождали с прекомерно огромен възторг към Китай през последните години и са пренебрегнали рисковете, споделя Хю Йънг от мениджъра на активи Aberdeen. Пазарът в този момент се разсънва. Мнението на доста вложители е, че въпреки Китай в никакъв случай да не е бил по-отворен за задгранични финансови потоци, не е бил и толкоз вцепенен от идеология, колкото напоследък.

Подкрепата на Китай за войната на Русия в Украйна разсъни безпокойствие по отношение на претенциите ѝ към Тайван, който Китай декларира, че в последна сметка ще си върне с всички нужни средства. Геополитически опасения като това са част от общата преоценка на рисковете, свързани с Китай. " Рискът във връзка с политиката доста се е нараснал ", споделя Нийл Ширинг от изследователската компания Capital Economics. Това докара до повишаване на рисковите награди, които вложителите желаят за китайските активи.

Някои водещи капиталови групи все по-открито показват тези възгледи. Гигантът в ръководството на активи BlackRock, който бързо се разраства в Китай, съобщи на 9 май, че към този момент преглежда китайските акции в небосвод от 6 до 12 месеца като " неутрални " вместо " умерено желани ". Това се дължи основно на неприятната икономическа картина, само че отразява и връзките на Китай с Русия. Частната банка Julius Baer съобщи през април, че поставя завършек на петгодишния си залог, че китайските акции ще се трансфорат в " главен клас активи ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Имена 1 Политика 2 Свят 3 Транспорт 1 Имена 2 Войната в Украйна 3 Енергетика Реклама Колко е огромен отливът
Тази смяна способства за разпродаването на акции и облигации от задгранични вложители. Разпродажбата на облигации, деноминирани в юани, е провокирана и от по-слабата валута, както и по-високите лихвени проценти в Съединени американски щати. Стойността на акциите, държани от чужденци в Китай, е намаляла с близо 20% през първите три месеца на годината, или с към 755 милиарда юана. Голяма част от този спад се изяснява с по-ниски оценки; основният показател CSI 300 е с над 17% надолу от началото на годината. Но задграничните вложители също понижават експозицията си. Чуждестранните дялови участия като част от китайския фондов пазар са спаднали от към 4.3% в края на 2021 година до малко под 4% през март. Изследователската група Gavekal пресмята, че общите задгранични дялови участия до момента са паднали с към 2% тази година. Не е несъмнено дали изходящите потоци на личен капитал ще са продължителни; дълго чаканото понижение на лихвения % от Китайската националната банка на 20 май може да усъвършенства настройките. Но изходящите потоци ще продължат, до момента в който няма повече изясненост към икономическата политика, считат някои мениджъри на активи.

Влошените настройки бяха мъчителни за дребната и топяща се кохорта демократични технократи в страната, които към момента работят интензивно за един отворен Китай, който е най-малко леко сензитивен към терзанията на световните вложители. От години регулаторите възнаграждават дълготрайните вложители и тяхната отдаденост към Китай посредством своевременни промени. С утежняването на настройките през април те съумяха да обезпечат пакет от дълго чакани промени на частните пенсии в опит да привлекат мениджърите на активи. Това е избавителна мярка, която регулаторите са пазели, евентуално очаквайки по-лошите настроения при започване на тази година, споделя един фондов управител.
Временно лудост или дълготрайна тактика
Много вложители виждат 2022 година като определяща във връзка с бъдещата посока на политиката. Оптимистичната версия е, че този тъмен интервал на идеология, неточности в политиката и закъсал напредък е част от подготовката за конгреса на партията през есента, споделя районният началник на един от световните мениджъри на активи. След като той премине, прагматиците ще имат повече надзор върху политиката. Нулевият коронавирус ще бъде преустановен и поддръжката за стопанската система и софтуерните компании ще бъде предостатъчна.

В този лагер влизат доста от капиталовите мениджъри, които се състезават на китайски терен от десетилетия. Глобалните банки от 20 години споделят на вложителите, че китайският пазар е сигурен
залог. Да се промени този разказ е съвсем невероятно. Само война за Тайван или парещ спор от такова естество може да го обърне, споделя един задграничен банкер в Китай.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Песимистичният мироглед е, че Си е безапелационен за посоката, в която води Китай през последните две години, и че бъдещето ще бъде доста по-идеологизирано. На 19 май рейтинговата организация S&P предизвести, че политическите шокове в образованието, жилищния бранш, труда и обществените грижи ще продължат с години. Глобалните вложители прекомерно постепенно схванаха смисъла на измененията в политиката на Китай, споделя Николай Шмид от капиталовия управител T. Rowe Price. Малко евентуално е нещата скоро да се възстановяват.

Политиката на Си за нулев коронавирус и непреклонното блокиране на Шанхай провокираха и опасения по отношение на ръководството на Китай. Някои вложители се тормозят, че страната е загърбила растежа; че нулевият коронавирус може да е знак за битка сред фракции в Пекин; или че най-после ще докара до такава. " Когато вложителите чуят, че ги въвличат в политиката, се изнервят ", споделя Шон Дюбоу от мениджъра на активи Eurizon Capital Asia.

Едно евентуално развиване през идващите месеци е да се усили раздалечаването сред вложителите отвън Китай и тези с огромни и растящи офиси в страната, споделя Джийн Ма от IIF. Много групи, които са работили в продължение на десетилетия, с цел да се открият там, не престават да наемат нов личен състав. За разлика от тях вложителите, които са получили достъп до вътрешния пазара през Хонконг, могат да продължат да понижават експозицията си. Ако не друго, вложението в Китай ще стане още по-разделящо тази година.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР