Жестоко пропадане - това е оценката за бизнес климата в

...
Жестоко пропадане - това е оценката за бизнес климата в
Коментари Харесай

България се срина в световната класация за добър бизнес климат


Жестоко проваляне - това е оценката за бизнес климата в България в новия отчет Doing Busines 2018 ( " Да правиш бизнес " ) на Световната банка, оповестен през вчерашния ден. Страната ни се е сринала с 11 стъпала до 50-о място в постоянната ранглиста, която демонстрира на вложителите кои са най-уредените и отзивчиви стопански системи на планетата, където си заслужава да влагат парите си. И както се вижда ясно в изследването, днешна България несъмнено не е измежду оазисите за правене на бизнес - макар че ръководещите непрестанно настояват противоположното.

Най-добрите места за вложение са Нова Зеландия, Сингапур и Дания, а на дъното са Венецуела, Еритрея и Сомалия. 

Страната ни освен изостава от другите в Европейски Съюз, тя към този момент диша праха на множеството балкански страни. Македония да вземем за пример заема забележителното 11-о място. Сърбия, Косово, Черна гора също са по-напред, както и Румъния, която е 45-а.

В Doing Busines България се показва обичайно зле по няколко индикатора. Сред тях е присъединението към електромрежата. В новото издание обаче ситуацията е напряко трагично - страната ни е пропаднала с 37 позиции и е 141-ва сред 190 страни, намирайки се в компанията на Того, Палау и Монголия. Вместо да се улеснява, прокарването на ток и узаконяването на електромери у нас става все по-бавно и по-скъпо, сочи отчетът на Световната банка. Средното време за споразумяване на формалностите за година се е удвоило - от 130 до 262 дни.

Влошаване има и в изискванията за вписване на компания и започване на активност. България към този момент е 95-а по индикатора " пускане на бизнес ", до момента в който предходната година бе 82-ра. Славим се като страна с ниски налози, само че заплащането им не е по никакъв начин елементарно. Това постоянно недоволство на компаниите, работещи у нас, се удостоверява от отчета, в който страната ни е пропаднала със седем стъпала на 90-о място поради тромавите и гълтащи време процедури за осъществяване на отговорностите на фирмите към бюджета. 

По-прилично е представянето на България при регистрирането на благосъстоятелност (67-а позиция), при снабдяването със строителни разрешителни (51) и при уреждането на несъстоятелност - на 50-о място.

Единствените индикатори, по които класирането е положително, са " отбрана на дребните акционери " и " външна търговия " - страната ни заема надлежно 24-то и 21-во място.

Doing Busines в действителност разкрива огромния проблем - в България просто липсват съществени усъвършенствания и удобства в бизнес средата. И до момента в който ние тъпчем на място и залагаме единствено на гръмки обещания от страна на ръководещите, други вършат промени и ни изпреварват. През последната година държавните управления в 119 страни са създали 264 промени за възстановяване на бизнес климата - за да притеглят вложения, да улеснят основаването на работни места и така нататък, сочи изследването. България обаче не е измежду реформаторите./ сегабг.цом

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР