Жертвите на опустошителните пожари в Чили вече нарасна най-малко на

...
Жертвите на опустошителните пожари в Чили вече нарасна най-малко на
Коментари Харесай

Жертвите на огнената стихия в Чили са вече 112, обявиха двудневен национален траур

Жертвите на опустошителните пожари в Чили към този момент набъбна минимум на 112 души, съобщи АП.

Чилийският президент Габриел Борич разгласи от двудневен народен печал в памет на жертвите.

" Това е най-тежката покруса, която страната ни е преживявала след земетресението през 2010 година ", сподели президентът по време на среща с потърпевшите при вчерашното си посещаване в региона на бедствието. Той засяга труса с магнитуд 8,8, който бе последван от цунами на 27 февруари 2010 година и който лиши живота на повече от 520 души.
 
" Най-важното в този момент е да спасим живота на хората и да потушим пожарите ", сподели Борич, предлагайки поддръжката си на потърпевшите в болница в град Виня дел Мар, северозападно от столицата Сантяго.

Борич посети през вчерашния ден наранени от пожарите региони, измежду които и Килпуе, ситуиран в покрайнините на курорта Виня дел Мар в област Валпараисо. В Килпуе кореспондент на Франс прес видя, че цели квартали и коли са овъглени. Килпуе се намира на към 90 километра северозападно от Сантяго.

Министърката на вътрешните работи и публичната сигурност Каролина Тоха Моралес съобщи, че над 300 души се водят за изчезнали и броят на жертвите и ранените се чака да нарасне доста.

Горските служби в Чили през вчерашния ден оповестиха, че в страната бушуват 159 пожара, обхващащи общо повърхност от съвсем 28 000 хектара.

Хиляди къщи са развалени или унищожени от пламъците. От тях единствено 3000 са в района Валпараисо, който е най-тежко обиден. Само там пожарът се е популяризирал на повърхност от към 11 000  хектара покрай градовете Виня дел Мар и Валпараисо.

Вътрешната министърка съобщи, че държавното управление разполага със съществени информации, че пожарът покрай град Валпараисо е бил породен съзнателно.

В област Мауле, където също има пожари, един човек бе задържан поради причиняване на пожар, до момента в който работел със заваръчна машина. Миналата година пожари унищожиха над 425 000 хектара в Чили, а минимум 26 души починаха тогава в огнената буря.
 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР