Жертви, евакуация и разрушения – това са асоциациите, които будят

...
Жертви, евакуация и разрушения – това са асоциациите, които будят
Коментари Харесай

Ирма и Харви – женени щастливо от 75 години

Жертви, евакуация и опустошения – това са асоциациите, които будят в последно време имената Харви и Ирма.

Харви и Ирма Шлутър обаче са доста надалеч от това. Те са стара, щастливо женена двойка, която през март ще отпразнува 75 години взаимен живот, написа Ню Йорк Таймс.

И двамата са дълголетници - Харви е на 103, а брачната половинка му – на 93 години. Двамата са претърпели визията на аероплан за първи път и стъпването на Луната на Нийл Армстронг. В последното си изявление, мисис Шлутър даже си спомня какво е било времето в покрайнината в Скопейн, в деня на убийството на Кенеди – хладно и облачно.

Harvey and Irma Schluter, married 75 years, share names with devastating hurricanes: https://t.co/WGZ8TbgmJx pic.twitter.com/QR4cLvA9wo
— ABC 7 Chicago (@ABC7Chicago) September 8, 2017
Но все пак, което са видели, в никакъв случай не са преживявали сходни мощни урагани, които носят имената им и връхлитат по този начин брутално родината им . „ Наистина не мога да си обясня това съвпадане, не знам по какъв начин работи логиката”, споделя господин Шлутър откакто схваща за странното съвпадане на имената.

Обяснението е просто. От 1979 година Световната метеорологична организация редува мъжки и женски имена за тропически стихии, зародили се над Атлантическия океан.

Шест съществени листата с имена се пазят и употребяват на ротационен принцип. Така дребните имена на ураганите, които са употребявани 2017 година могат да се появят още веднъж през 2023 година Практиката е името да отпада, в случай че ураганът е гибелен.

Името „ Харви” за първи път е било употребявано за стихия през 1981 година Още шест стихии носят същото име. На всеки шест години той е следван от Ирен. Но през 2011 година, ураганът удря Карибите и доста градове по източното крайбрежие, тъй че името отпада. Списъкът на имена е дълъг, някои от тях са Хейзъл, Карла, Линда, Инсс, Агнес, Андрю и Мич, Изабел, Иван, Катрина, Феликс и други.

Предвид жестокостта на ураганите Харви и Ирма през 2017 година, това евентуално ще бъде първият и финален път, когато имената се появяват в тандем.

Семейство Шултър обаче са тандем от 40-те години на XX-ти век, когато Харви посещава брат си в Спокейн и се натъкнал на Ирма, останала със сестра си в жилището по-долу, до момента в който тя посещавала гимназия.

" Harvey and Irma Schluter have been married for 75 years. He turned 104 in July; she will be 93 in November.” https://t.co/TdMjlbUPlc pic.twitter.com/OjSKLp1ttK
— Emily Cohn (@emily_cohn) September 7, 2017
Господин Шлутър незабавно бил изумен при срещата им. Бъдещата му брачна половинка било по-колеблива. „ Все още не бях приключила учебно заведение, желаех да завърша, само че той ми предложи да се оженим”, спомня си тя.

Двамата се женят през 1942 година Тогава Шлутър е към момента в армията. След това се завръщат във Вашингтон. Докато той работи като бръснар, тя намира живот вкъщи уединен. И двамата са израснали в огромни фамилии и непринудено вземат решение да станат приемни родители на огромни групи деца – доста от които с физически или умствено увреждания. В последните две десетилетия са се погрижили за над 120 деца. Преди няколко години, по време на конференция, той отбелязва, че едно от най-удовлетворителните неща в живота му, е било точно да е приемен родител.

Спокейн, в източната част на Вашингтон, в никакъв случай не е удрян от урагани. Ирма не си спомня в миналото да са били наранени съществено от други метеорологични събития, в това число снежни стихии и трусове, които са по-често срещани в покрайнината.

Когато Харви и Ирма се раждат при започване на 20 век, радиото е ново откритие, а кабелната телевизия е на десетилетия в бъдещето. В новия век те гледат по какъв начин имената им трепкат на екрана със известия за гибел, опустошение и евакуация.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР