Женският национален отбор по борба отново отсрами най-българския спорт. Момичетата

...
Женският национален отбор по борба отново отсрами най-българския спорт. Момичетата
Коментари Харесай

Треньорът на боркините Петър Касабов: Успехите дойдоха с много напрежение

Женският народен тим по битка още веднъж отсрами най-българския спорт. Момичетата бяха на равнище, а Тайбе Юсеин имаше мощна година. Ето какъв преглед на сезона направи пред “България Днес” треньорът на представителния ни отбор Петър Касабов.

Г-н Касабов, в случай че теглите една линия, повече удовлетворен или повече неудовлетворен сте от годината?
- По-скоро съм удовлетворен от всичко реализирано. Успехите пристигнаха с много напрежение и сложни моменти. Важното е, че взехме орден от всяко едно съревнование.

- Спечелихте два златни и два сребърни медала на европейското състезание през април. Очаквахте ли четири финала?
- Ако някой каже, че е случайност, значи нищо не схваща. Всичко, което става, е с помощта на инвестиции труд от девойките в залата. Откакто съм треньор през 2016-а, се трансформираха като темперамент и отношение към тренировките и битката. Те са други хора. Опитах се да им покажа още първоначално какъв брой е значима работната нравственос и дисциплината. Трудно им беше да повярват в това, което им обяснявах и насърчавах да вършат. За всяко нещо има уроци. Има експерти, които идват и споделят - недейте толкоз доста. Намалете тренировките. Не прекалявайте. Действайте малко по-спокойно. Но ето в този момент, когато печелят медали, се усещат по различен метод и са горди от постигнатото.

- Хора от битката споделят, че даже тренировките при дамите са по-интензивни като натоварване от мъжките. Вярно ли е това?
- Мога да приказвам единствено за женския народен тим и девойките, които повеждам. Има жестоки натоварвания от време на време, само че и по-свободни тренировки. Няма по какъв начин единствено газ да се дава. Нужно е да се почива и възвръща. Но когато работим, го вършим качествено. Влезеш ли в залата, би трябвало да знаеш защо си го направил.

- Световното състезание беше главната цел за годината. Тайбе Юсеин взе квота и сребърен орден. Какво не стигна на другите девойки?
- Спокойствие. Трябва им убеденост. Да се демонстрира почитание от всички към тях за положения труд и извоюваните медали. И те са хора. Имат проблеми. Справят се с сложни неща в живота. Невинаги могат да покажат всичко в най-важния миг. Продължавам да имам вяра в девойките. Убеден съм, че в бъдеще ще продължат да радват цяла България.

- Доколко се отрази на тима случаят с Биляна Дудова и опита за самоубийство по средата на сезона?
- Това беше сложен миг за всички. Няма по какъв начин да си апатичен в подобен миг. Момичетата са през множеството време дружно. Виждат се повече една друга по лагери, в сравнение с със фамилиите си. Ала не може да се оправдаваме с сходни неща за неуспехите. Имало е да стане, случило се е. Вземаме ограничения. Записваме, както обичам да споделям и да върша. Надявам се идващия път да бъдем още по-силни и по-добри.

- Вече се готвите под цялостна пара за идващия сезон. Какво е положението на девойките и съумяха ли да починат?
- Имаха задоволително време. Дори те ме потърсиха, с цел да започваме. Свикнали са да работят на високи обороти и да са ангажирани. Да поддържат връзка с мен. Постепенно усилваме темпото. Сега сме на Белмекен. Тук е целият народен тим на Русия отпред със Симеон Щерев и неговия асистент Радослав Великов. Има унгарка и азерка, които са международни шампионки. Ври и кипи в залата.

- Предстоят олимпийските квалификации. Какви са вашите цели пред тима? - Целта е да са живи и здрави. Да бъдат фокусирани върху това, което вършим. Преди квалификациите имаме европейско състезание. За да се стигне до него, ще проведем шампионати при започване на януари. След това е националният шампионат. Ще определим отбора кой къде ще взе участие. Единствено е ясна работата на Тайбе Юсеин. С останалите ще се готвим, с цел да затвърдим мястото в националния тим. Очакванията ми са за прекрасен сезон. След тежки моменти би трябвало да изгрява слънце.
" България през днешния ден "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР