Женският национален отбор на България се класира на престижното 10-то

...
Женският национален отбор на България се класира на престижното 10-то
Коментари Харесай

Шахматистките ни в ТОП 10 на света

Женският народен тим на България се класира на влиятелното 10-то място на 46-тата Шахматна Олимпиада, която се организира от 10 до 22 септември в Будапеща /Унгария/.

В последния кръг дамите надиграха Италия с 3,5 -0,5. Мъжкият тим загуби в последния кръг от Германия с 1,5-2,5 и приключи на 27-мо място.

Европейските ни шампионки от Будва бяха сложена под № 12-и в стартовия лист и приключиха с актив от 7 победи, 2 равни срещи и 2 загуби.

Най-добре се показа пловдивчанка Виктория Радева, която направи 7 т. от 9 партии – 5 победи и 4 ремита и повиши рейтинга си със 20 точки. Антоанета Стефанова и Нургюл Салимова  завършиха  със 6,5т. от 10, Б. Кръстева с 4,5от 8, а Г. Пейчева с 4т. от 7 партии.

Стефанова и Радева са и 9-и в класирането по дъски надлежно на 1-ва и 3-та дъска.

Постежинето е доста положително, защото тимовете не получават никакво финансиране от ММС!

Трябва да се означи и обстоятелството,че Вики Радева сподели извънреден темперамент, защото тъкмо преди заминаването й трябваше душевен да се оправи с две неприятни новини- първо по-малката й сестра Стелла по неотложност бе откарана в болница със подозрение за апандесит, а 2 часа по-късно научи и още една неприятна вест – нейният дядо умря.

Така Радева безусловно седна да играе първата си партия във времето, когато погребваха дядо й и тя посвети първата си победа на него.

Нашите шахматисти имаха и много неприятни прекарвания в Будапеща, защото река Дунав повиши фрапантно равнището си и два дни те бяха под напрежения за преждевременна евакуация от хотела си, който бе на остров сред двата квартала-Буда и Пеща.

Няколко тима от бяха принудени да сменят хотели си, защото се наводниха.Въпреки безпокойството тимовете ни демонстрираха дух и темперамент и приключиха с чест конкуренцията.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР