На 27 септември (петък) от 11:00 ч. в Гранитната зала

...
На 27 септември (петък) от 11:00 ч. в Гранитната зала
Коментари Харесай

Как данъчните ставки влияят на облагаемия доход

На 27 септември (петък) от 11:00 ч. в Гранитната зала на Министерския съвет ще бъде показан разбор на Съвета за стопански разбори на тематика „ Как данъчните ставки въздействат на облагаемия приход в България? “. Автори на проучването са членовете на Служба "Информация и архив" (на МВР) Георги Камбуров и Георги Кочарков.

Целият разбор може да бъде открит на страницата на Съвета за стопански разбори –  тук.

При определянето на фискалните резултати от измененията в данъчните ставки и при създаване на данъчната политика на страната е от голяма важност до каква степен сензитивен е облагаемият приход по отношение на данъчните ставки. Този параметър е прочут на икономистите като разтегливост на облагаемия приход (ЕОД).

Използвани са, както огромен набор от административни данни за България за интервала 2005-2012 година, по този начин и особеностите на данъчната промяна, извършена в страната през 2008 година, с която съществуващата прогресивна данъчна система е сменена от система с плосък налог върху приходите на физическите лица в размер на 10%.

Оценката на ЕОД за България е 0,323 и е в границите на оценките за други страни. Тази стойност допуска, че облагаемият приход на работещите с най-високата ефикасна пределна данъчна ставка преди и след данъчната промяна, при които спадът в пределните данъчни ставки е бил от 36% на 23%, се е нараснал с 6%.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР