Жените в технологичната индустрия заемат все по-голям дял от лидерските

...
Жените в технологичната индустрия заемат все по-голям дял от лидерските
Коментари Харесай

Дамите увеличават присъствието си в управлението на технологичните компании

Жените в софтуерната промишленост заемат все по-голям дял от лидерските позиции, съгласно отчет на консултантската компания Deloitte, представен от Cnet.

Тази година се чака една от всеки четири мениджърски позиции в огромните международни софтуерни компании да бъде заета от жена. Това е растеж от към 20%, спрямо 2019 година

Любопитно е, че делът на дамите на управителни позиции се усилва по-бързо от наличието им в други корпоративни функции. Според специалистите на Deloitte, смяната е забележима, защото процентът на дамите на управителни и техническите позиции нормално е изоставал от междинните темпове на напредък през годините.

Джилиан Кросън, която е измежду създателите на отчета, споделя, че продължаващите старания за поощряване на половото многообразие са основали среда, в която дамите са съумели да се причислят към лидерските редици във от ден на ден компании.

Технологичната промишленост от години е обект на съществени рецензии поради демографската конструкция на мениджмънта, формирана най-вече от бели мъже. През последното десетилетие софтуерни колоси, като Гугъл, Фейсбук и Twitter, започнаха да разгласяват отчети за етническото и половото многообразие, само че напредъкът не беше изключително бърз, напомня Cnet.

След експлоадирането на пандемията от COVID-19 през 2020 година работещите дами претърпяха забележителен удар, защото постоянно им се постановяваше да напущат работа или да понижават работното си време, с цел да се грижат за фамилиите си.

Докладът на Deloitte изследва и проучва данни за разнообразието и включването от водещи софтуерни компании, които имат по над 100 000 чиновници.

Кросън цитира няколко аргументи, заради които дамите ускоряват наличието си в мениджмънта. От една страна, все по-голяма част от тях са склонни да напущат работните си места в търсене на по-добри благоприятни условия, а от друга, фирмите най-сетне осъзнават резултатите от изследванията, които демонстрират, че екипите с по-голямо полово и етническо многообразие са по-успешни.

Harvard Business Review, да вземем за пример, откри, че другите екипи са склонни да бъдат по-креативни, новаторски и даже по-добре позиционирани във финансово отношение.

Друг фактор, когато става въпрос за броя на дамите в директорските бордове, е законодателството в Калифорния и Вашингтон, което изисква фирмите да имат най-малък брой дами шефове. Джилиан Кросън обаче напомня, че тези квоти не са довели до съразмерно нарастване на каузи на цветнокожите дами в мениджмънта на фирмите.

Увеличаващият се брой на дамите мениджъри може да повлияе на по-широките старания на промишлеността за многообразие и приобщаване. Докладът на Deloitte съдържа и няколко рекомендации за софтуерните компании, които желаят да предизвикват диверсификацията.

Сред тях са слагането на цели и увеличението на прозрачността. Докладът цитира компании, като Intel и HP, които обществено са се заели с съответни цели. Intel, да вземем за пример, съобщи, че ще има 40% дами на механически позиции и че ще удвои броя на дамите и незадоволително показаните малцинства на висши длъжности до 2030 г.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР