Жените сме по-смели от мъжетеВнукът Кристиян е най-голямото ми щастиеИскам

...
Жените сме по-смели от мъжетеВнукът Кристиян е най-голямото ми щастиеИскам
Коментари Харесай

Искра Радева: Политиката е по-голям театър, но с лоши актьори

Жените сме по-смели от мъжете


Внукът Кристиян е най-голямото ми благополучие


Искам да имам вяра, че душата продължава да живее


Никога не съм си разрешавала връзка с сътрудник

 12-4  12-2  12-6  12-3  12-5  Kalendar 2018_FINAL_3_FINAL
– Искра, честито внуче! Как те кара да се чувстваш дребният Кристиян, ти го чакаше от много време?


– Това е най-голямото благополучие, което можеше да ми се случи и съм щастлива! За съжалене не мога да си го виждам постоянно, тъй като на 13-ти ноември беше годишнината на спектакъл “Искри и сезони ”, тогава бе и рождения ден на щерка ми Лени (Елена Тричкова, по-известна като Станулова – б.а.), а в този момент на 15-ти декември е юбилейният церемония концерт “Коледни звезди ” в зала 1 на НДК. Затова благата рожбичка не мога да си я виждам постоянно, само че като ми се усмихне с тази беззъба уста – няма по-голямо благополучие от това! Невероятно е чувството да го гушнеш.

– Наистина следва юбилейното 20-то издание на концертът “Коледни звезди ”. Какви ще са изненадите за публиката?


– Няма да ги кажа, остават изненади! (Смее се.) Ще вземат участие попизпълнителите, които години наред ни радват и всеки има техни песни, които са му останали обичани. Затова желаех тази година да бъде единствено с шлагери от златната българска попмузика, изпълнени от Йорданка Христова, Веско Маринов, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Тони Димитрова, Мими Иванова, Данчо Караджов, Маргарита Хранова, трио “Уникалните гласове ”, несъмнено изпускам някои, ще ме извинят, само че в действителност ще има изненади.

– А подготвяш ли нещо ново на театралната сцена?


– Сега чета една доста забавна пиеса, само че при всички случаи ще стартираме подготовки от новата година. След концерта ще дам един месец отпуск на театъра, тъй като доста се изморихме в последно време. Ще си погледна рожбичката и от 15-ти януари програмата ни е съвсем подготвена и заповаме сериозна работа. Сега на 13-ти ноември играхме новата ни премиера – “Женско царство ” на Ст. Л. Костов, тъй като желаех 20-годишнината на театъра да я отбележим с родна класика и беше прелестно, имаше доста другари на театъра, доста посетители и страхотни мнения.

– Имаш емблематични дуети с Маргарита Хранова и Михаил Белчев, както и солови песни, само че напоследък не си издавала нови. Фактът, че те съвсем не стигат до ефир ли те стопира да продължиш с музиката?


– Знаеш ли, това не е единствено мой проблем, това е проблем изобщо на класиката в българската попмузика. Песните на огромните ни реализатори не се пускат в ефир и не мога да схвана за какво политиката е такава?! Например, като отида в Гърция, или Сърбия, чувам единствено песни на техните реализатори, прибирам се тук и слушам единствено непозната музика, за какво? Нека да обърнем съществено внимание на този факт и радиата да помислят върху това. Искам да приказваме за прелестните български текстове и песни, които години наред не стопират да ни вълнуват. Представям си да вземем за пример песните на Данчо Караджов – “Да те копнея ”, “Спомен ” и “Може би ”, които несъмнено на концерта цялата аудитория ще ги пее дружно с него.

– Има ли текст на ария, който те вълнува до сълзи?

– Много са. Една огромна част от тях са дело на Мишо Белчев, прелестни песни, прелестна музика – огромна част от тях ще прозвучат на концерта, в това число и дуетът ми с него. Ще изпеем и нашата ария с Марги. Когато умря мъжът ми, композиторът Огнян Георгиев написа невероятна ария и по-късно аз я изпях на концерта през 2009-та година, само че повече не я пея, тъй като просто ме задушава и в действителност не мога да я изпълнявам…

– За кои думи, изричани от някоя твоя героиня се сещаш постоянно и отвън сцената?

– Много са. Аз съм щастлива, че съм изиграла прелестни функции през живота. В “Депутатите не лъжат ”, която играем от 15 години с към този момент над 250 представления, има една имитация – “Ние по този начин би трябвало да променим нещата, че нищо да не се трансформира ”. Мисля, че по някакъв метод тя тъкмо засяга живота ни! Публиката постоянно реагира доста бурно на тази имитация. Политиката е доста по-голям спектакъл от нашия по някой път, не че са и положителни актьори…

– В своята автобиография Стоянка Мутафова разказва по какъв начин си избавила живота на потърпевш при злополука и си показала повече храброст от мъжете. Имала ли си и други обстановки, в които ти се е налагало да проявяваш толкоз кураж и самоконтрол?


– Мисля, че мъжете са по-страхливи от нас – дамите. Ние се оправяме по-добре в рискови обстановки! В момента, в който се случи нещо такова, съм съсредоточена и проведена да спася ситуацията и чак по-късно стартирам да го претърпявам и разбирам какво е било тъкмо. Слава Богу, индивидът, случката с който е описала Стояна, след това го избавиха в болничното заведение, само че в случай че не го бях превързала тогава, то след 10-15 минути към този момент щеше да е късно! Винаги в такива сериозни обстановки проявавам храброст и мощ, а по-късно, даже се чудя от кое място съм намерила сили да постъпя по верния метод.

– Имаш ли незабравима преживелица със Стоянка и тя и в живота ли е госпожа Стихийно злополучие?


– Случките с нея са безчет, прелестни, радостни, тъжни, смешни и незабравими. В новата й книга “Добър вечер, столетие мое ” съм описала някои от тези случки. Стояна и в живота е една буря и аз просто се покланям пред духа й! Спомням си един път, когато с нея отидохме при едни другари и тя вика – дай да оберем белите череши, с цел да създадем сладко. Аз бях с една бяла рокля, само че се качих на дървото, а тя ги обираше изпод. После, като слязох от дървото – нямах нито едно петно по бялата рокля, а тя беше цялата изцапана и се смееше – Исо, по какъв начин можа, ти беше на дървото и нищо ти няма, а виж ме мене по какъв начин съм?! Имам доста хубави мемоари от “Черни очи за инцидентни срещи ” на Любомир Пеевски – една пиеса, която ни събра и ни направи близки.

– Ти не криеш, че на сцената са прехвърчали искри сред теб и твои сътрудници. Какво те е спирало да ги продължиш и в живота и смяташ ли, че двама артисти са добра композиция?


– Не, не считам, че са добра композиция. Точно поради това, даже и да са прехвърчали искри, в никакъв случай не съм си разрешавала някаква задълбочена връзка, въпреки че играх с най-красивите мои сътрудници. Като започнеш от “Младежкия спектакъл ”, където бяхме дружно с любимци на публиката, като Володя Смирнов, Митко Буйнозов, Банко Банков – всички съм ги харесвала и обичала и ми е било прелестно да работя с тях. В телевизионния спектакъл и киното какъв брой функции имам със Стефан Данаилов, с него играхме и в една прелестна пиеса “Варшавска мелодия ”, където бяхме доста влюбени, също и в “Маневри на петия етаж ”, само че постоянно съм предпочитала искрите, които прехвърчат с сътрудниците да ги трансформира в другарство.

– В какви моменти ти липсва най-вече брачният партньор ти Кирил и срещала ли си други мъже с такива качества и отношение към дамите?


– Казах един път, че той е мъж един на милион и тогава приятелките ми викаха – Е, Исе, дай да го опитаме и ние, да забележим по този начин ли е? Шегувахме се, несъмнено. Беше необикновен човек във всяко едно отношение, доста ми липсва!

– Успя ли да следиш присъединяване на твоята другарка Маргарита Хранова във “Вип брат ” и какво не схванаха феновете за нея в шоуто?


– Не можех да го проследявам постоянно – имах доста представления, само че доколкото съумях, считам, че тя се държа почтено и се показа почтено. Дори считам, че от всички нейни сътрудници, които участваха предходни години в предаването – тя най-достойно се показа.

– А очакваше ли, че Тото ще завоюва формата, макар експлоадирането му?


– Не, мислех, че Марги ще завоюва. Ако се вгледаме в заглавието на формата – “Вип брат ”, съгласно мен тя беше единственият вип там. Като сложим и достойното й държане вътре, мисля, че тя беше индивида, който трябваше да завоюва! Друг е въпросът, че Тото има доста младежка аудитория, която е гласувала за него, до момента в който връстниците на Марги съгласно мен не са дали своят вот доста постоянно.

– Мислиш ли, че тази експанзия и липса на почитание, които видяхме в шоуто са типични за манталитета на доста от младите у нас?


– Да, за жалост мисля, че е тъкмо по този начин и безпределно скърбя. По някакъв метод нацията ни се изроди в тези последни десетилетия и не знам дали това е обратимо, само че е доста, доста тъжно, тъй като всичко това носи доста негативна сила, а тя ни пречи доста. Дори, в случай че има нещо хубаво – гледаме по някакъв метод да го окаляме. Не можем да ценим достойните ни хора…

– Ако беше на мястото на някой роден политик, какво е първото нещо, което би направила?


– Според мен има доста неща в Конституцията ни, които са остарели и би трябвало да се пипнат. В региона на културата да вземем за пример – има ли някоя друга страна, в която да няма закон за меценатството? Виждаме какъв брой мизерни са средствата за културата и какъв брой малко внимание се обръща, а това е духовността на нацията и в случай че я няма – ние сме починали. Когато преди години ходихме със Стефан Данаилов да приказваме да го има този закон, единия път ни споделиха – не може, тъй като ще има доста злоупотреби, както с ДДС-то! Защо ще гледаш по този начин на нещата – гледай какъв брой изгоди ще има от него, а не какъв брой щета.

– Ти си посещавала Ванга. Коя среща с нея в никакъв случай няма да забравиш?


– Първият път, когато я посетихме с мъжа ми и една наша другарка, ние й носехме подарък – една прахосмукачка, тъй като тогава брачният партньор ми внасяше такава техника. Тя си беше запечатана в пакета и нашата другарка й споделя – мамо Ванге, Искра и Кирчо ти носят една прахосмукачка. А тя – “Видох я, алена е! ” Толкова се шокирах тогава, крещя – Боже, дали в действителност е алена и дори я отворихме и тя – алена! Мъжът ми тогава имаше проблеми и Ванга му сподели по какъв начин да ги оправи.

– А коя е най-необикновената преживелица, на която си била очевидец при Ванга?


– Имах доста близка другарка, на която двете деца – на 18 и 20 години починаха в злополука и тя не беше на себе си. Посъветваха я да отиде при Ванга и като се върна се видяхме и тя ми описа невероятни неща. Ванга й споделила, че по-малкият й наследник я моли да му прибере колелото от негов другар, на който го дал два дни преди да загине, също по този начин да отиде да му вземе дипломата, че е подготвена от учебното заведение! Ванга й споделила да бъде спокойна, тъй като татко й се грижел за синовете й и ред такива други неща. Нямаш визия какъв брой успокоена се върна тя след срещата си с нея и сподели – Исе, децата ми са на хубаво място. Невероятно! Знам няколко такива случки и ми се желае да имам вяра, че има нещо, че душите са живи и има някаква мощ, Бог ли е? Искам да имам вяра, че е по този начин, че душата продължава да живее.

– Вярата дава ли ти сили и опора?


– Разбира се! Независимо кой в какво има вяра – в някаква мощ, или в Бог, само че единствено това, че имаме вяра, че е с нас и може да ни помогне в сложен миг, ни дава мощ.

– Имаш ли обичана мисъл и какво би поискала на българите за идните празници?


– Мотото ми е – Гледай напред! Надявам се всички да имаме една по-светла година във всяко едно отношение – да има повече позитивизъм, добрина, обич и усмивки.

Нашият посетител


Харизматичната актриса Искра Радева дължи влечението си към сцената на своята баба, с която прекарала огромна част от детството си, тъй като родителите й били съвсем непрекъснато ангажирани. Тя била доста забавна и артистична жена – една от приетите хубавици на София и всяка седмица я водела по две пъти на спектакъл, опера и балет. Майката на Искра също имала певческа заложба и била една от най-обещаващите ученички на известния Христо Бръмбаров. В началото Искра също взима уроци по оперно пеене, само че по-късно избира актьорската специалност. Неин учител във ВИТИЗ е незабравимият Апостол Карамитев, от който тя си признава, че е научила доста. След завършването тя се причислява към трупата на Младежкия спектакъл. През 1997 година напуща и две години по-късно основава своя спектакъл – “Искри и сезони ”, който бързо печели обичта на публиката. Освен актриса, продуцент и певица, с помощта на изразителният си глас, Искра е доста ангажирана и в дублажа. Сред най-известните кино героини, които е озвучавала е Меги Клийри от “Птиците умират сами ”. Неин е гласът зад кадър и в други обичани сериали като “Богат, безпаричен ” и “Завръщане в Рая ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР