Жени заемат много от постовете, които контролират найголямата икономика в

...
Жени заемат много от постовете, които контролират найголямата икономика в
Коментари Харесай

Какво става, когато жени управляват икономиката?

Жени заемат доста от постовете, които управляват найголямата стопанска система в света, и се пробват да я изправят на крайници. Министърът на финансите Джанет Йелън, министърът на търговията Джина Раймондо и непрекъснатият търговски представител Катрин Тай са на топ позиции в администрацията на президента Джо Байдън. Жени са и доста от икономическите му съветници, както и близо 48 % от доказаните назначения на държавно равнище.

Тези дълбоки преобразувания може би към този момент се отразяват на икономическата политика. Новият спомагателен проект за 2,3 трилиона $, показан от Байдън предходната седмица, включва 400 милиарда $ за финансиране на " стопанската система на полагане на грижи ". Мерките са ориентирани в поддръжка на работни места в домовете или локалните общности, свързани с грижите за деца и възрастни хора - работа, нормално осъществявана от дами, която в предишното като цяло оставаше незабелязана. 

Планът планува и стотици милиарди за превъзмогване на расовите неравенства и неравнопоставеността сред градските и селски региони, основани частично от предходни стопански, търговски и трудови политики. 

По думите на Йелън насочването на вниманието към " човешката инфраструктура " и признатия порано тази година избавителен проект за 1,9 трилиона $, би трябвало да доведат до значително подобряване на ситуацията на дамите, чийто дял от работната мощ бе на 40-годишен най-малко даже преди пандемията. 

" В последна сметка този закон може да се окаже знаков за историята от последните 80 години. Той стартира да взема решение структурни проблеми, които са били камшик за стопанските системи ни през миналите четири десетилетия. За нас това е единствено началото ", написа тя в туит. 

Жените водачи могат да внесат нова вероятност в икономическата политика, съгласно специалисти. 

" Когато сте разнообразни от останалата част от една група, постоянно виждате нещата друго. Склонните сте да бъдете по-отворени към разнообразни решения " и сегашната обстановка изисква точно това. Сега сме в голяма рецесия. Имаме потребност от нови способи на мислене ", показва Ребека Хендерсън, професор в бизнес учебното заведение на Харвард и създател на книгата " Reimagining Capitalism in a World on Fire ".

Емпатия, стабилност 

През последния половин век 57 дами са били президенти или министър председатели на страните си, само че институциите, вземащи икономическите решения, като цяло до наскоро бяха следени от мъже. 

Извън Съединени американски щати, Кристин Лагард е отпред на Европейската централна банка с салдото й от 2,4 трилиона евро. Кристалина Георгиева управлява Международния валутен фонд (МВФ), който разполага с кредитни запаси от 1 трилион $, а Нгози Оконджо-Ивеала е отпред на Световната комерсиална организация (СТО). Преди десетилетие всички тези постове бяха заемани от мъже. 

Жени ръководят финансовите министерство в 16 страни, както и 14 от централните банки в света. Това сочи годишният отчет на OMFIF - мозъчен концерн, профилиран във въпросите на централното банкиране и икономическата политика. 

Ограничените индикатори, с които разполагаме, сочат, че дамите реализират по-добри резултати в оправянето със комплицирани обстановки през интервали на рецесия. 

" Когато вземат участие дами, доказателствата са еднопосочни - общностите са по-добре, стопанската система е по-добре, светът е по-добре. От дамите стават чудесни водачи, тъй като демонстрираме емпатия и приказваме от името на найуязвимите. Жените са решителни и дамите могат да бъдат по-склонни да намерят компромис ", съобщи през януари Георгиева, цитирайки проучване, извършено от МВФ и други институции. 

Изследване на Американската асоциация на психолозите сподели, че американските щати, където губернаторите са дами, имат по-малко смъртни случаи поради Ковид-19 от щатите с губернатори мъже. Според списанието " Харвард бизнес ревю " дамите получават доста по-добър рейтинг в оценка по метода " 360-градусова противоположна връзка ", направена измежду 60 000 водачи сред март и юни 2020 година. 

Жени са под 2 % от основните изпълнителни шефове на финансови институции и под 20 % от членовете на управителни препоръки. Същевременно структурите, които те ръководят, демонстрират поголяма финансова резистентност и непоклатимост, открива проучване на МВФ. 

Ерик Льоконт, съветник на Организация на обединените нации и изпълнителен шеф на сдружение с нестопанска цел, което се застъпва за облекчение на задълженията, е следил забележима разлика при срещата на Йелън с християнски и еврейски религиозни водачи предишния месец. 

" Срещам се с министри на финансите от 20 години и акцентите им постоянно са били изцяло разнообразни. По всяка тематика, която обсъждахме, Йелън поставяше акцентиране върху емпатията и въздействието на ограниченията върху уязвимите общности. Предшествениците й мъже са следвали метод " всъщност ", ориентиран преди всичко " върху цифрите, а не върху хората " и в никакъв случай не са споменавали думи като " уязвими ", споделя специалистът. 

" Женска криза " в международен мащаб 

Залозите са високи. Световната криза, обвързвана с коронавирусната пандемия, в действителност е " женска криза " поради тежкия удар, който нанесе на дамите, показват специалисти. 

Жените са 39% от трудовата мощ в света, само че на представителки на нежния пол са заемали 54% от изгубените работни места, се показва в неотдавнашно изследване консултантската компания McKinsey. В Съединени американски щати дами са заемали над половината от 10-те милиона работни места, изгубени в рецесията с COVID-19. Над 2 милиона дами пък напълно са напуснали трудовия пазар. Връщането им към професионалния живот може да усили брутния вътрешен артикул с 5% в Съединени американски щати, с 9% в Япония, с 12% в Обединените арабски емирства и с цели 27% в Индия, пресмята МВФ. 

Увеличаването на дамите водачи би могло да докара до " по-обхватен (в същинския смисъл на тази дума) отговор на доста, доста провокации, завещание от коронавирус рецесията ", уточни Кармен Райнхарт, основен икономист на Световната банка. 

Катрин Тай, първата цветнокожа жена, отпред на службата на непрекъснатия търговски представител на Съединени американски щати, сподели на чиновниците си " да мислят отвън рамката ", да прегърнат разликите и да приказват с общностите, които от дълго време биват пренебрегнати. 

Оконджо-Ивеала е първият представител на Африка, оглавил СТО, която през 2019 година е правила контрол над търговски потоци за близо 19 трилиона $. По думите й отделянето на внимание на потребностите на дамите ще означи значима стъпка към възобновяване на мощно еродиралата религия в държавните управления и международните организации. 

" Поуката за нас е да се уверим... че няма да потънем в настоящата работа ", сподели Оконджо-Ивеала, която бе и първата жена, финансов министър на Нигерия.  " Става дума за хора. Става дума за включване. Става дума за почтена работа за елементарните хора ", добави тя. 

Източник: Андреа Шалал, Ройтерс /БТА/
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР